Cele mai citite
 


Îndulcitorii nu sunt chiar inofensivi
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
- Luaţi în doze mari, unii îndulcitori pot provoca probleme intestinale, alţii sunt suspectaţi că ar cauza diverse boli sau naşteri premature. Medicii şi cercetătorii se îndoiesc de utilitatea îndulcitorilor şi recomandă moderaţie, scrie site-ul lesquotidiennes.com.
Fiind destinaţi la început diabeticilor, îndulcitorii sunt folosiţi din plin în regimurile de slăbire. Printre edulcorantele 'nutritive' există 'zaharuri' naturale, ca fructoza, şi sorbitolul, xilitolul, etc., mai puţin dulci decât zahărul, folosiţi în bomboane, chewing-gum şi care nu produc carii.

Dacă se depăşeşte însă 'doza zilnică admisibilă', care defineşte un prag de toxicitate, îndulcitorii pot pune ceva probleme. De exemplu, siropul de agavă, amestec de fructoză şi glucoză, nu este recomandat diabeticilor. La unele persoane, consumul excesiv de fructoză poate duce la creşterea nivelului de trigliceride sanguine. Luat în doze mari, sorbitolul sau xilitolul poate provoca dureri abdominale sau diaree.

Specialiştii ridică semne de întrebare îndeosebi în privinţa îndulcitorilor 'puternici'. Aspartamul, zaharina, sucraloza au o putere de îndulcire de sute, chiar de mii de ori mai mare decât cea a zahărului. Adeseori sunt asociate, dar 'există puţine indicaţii asupra efectelor lor conjugate', spune dr Laurent Chevalier, nutriţionist şi membru în Franţa al Reţelei Mediu Sănătate (RES).

Două studii realizate recent atrag atenţia asupra îndulcitorilor puternici. Unul avertizează asupra consumului ridicat de băuturi light de către femeile însărcinate, lucru care ar creşte riscul naşterilor premature. Celălalt confirmă rezultatele studiilor anterioare asupra impactului cancerigen al aspartamului asupra şobolanilor şi şoarecilor.

Dr Chevalier citează din manualul lui Merck, Biblia medicilor: 'Absorbţia moderată de aspartam în timpul sarcinii pare că determină un risc fetal slab.' 'Nu vrem niciun risc', spune dr Chevalier. Cercetătorii consideră că îndulcitorii nu numai că nu ajută la slăbire, ci duc chiar la îngrăşare şi favorizează diabetul. Mulţi nutriţionişti şi dieteticieni recomandă consumul moderat de edulcorante. În clinicile unde lucrează dr Chevalier, s-a renunţat la îndulcitori în cafea. 'Totul se petrece foarte bine', asigură el.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aspartamul nu este periculos pentru sănătate (EFSA) Parma, 28 feb/Agerpres/ - Aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor care înlocuieşte zahărul, nu prezintă niciun risc pentru sănătate, contrar celor susţinute de două studii, a afirmat luni, într-un comunicat, EFSA, autoritatea europeană de siguranţă a alimentelor, citată de AFP.
Îndulcitorii artificiali ar putea creşte riscul de diabet (studiu) Îndulcitorii artificiali, folosiţi în ultimii ani pe scară largă ca mijloace de prevenire a obezităţii şi diabetului, ar putea determina schimbări metabolice şi contribui la agravarea riscurilor de diabet, arată un studiu publicat miercuri şi preluat de AFP.
Sucurile carbogazoase si sanatatea Sucurile fac parte din "alimentatia" noastra zilnica, prin urmare merita atentie atunci cand vorbim de sanatate. Consumul de sucuri de cateva ori pe zi are consecinte importante asupra organismului. In plus, in ultima perioada se dezbate daca e benefica inlocuirea unei mese solide cu suplimetele...
Nutriţionişti: Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern Specialiştii în nutriţie arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).
Franţa: Dr. Dukan, sancţionat de Ordinul medicilor pentru un medicament prescris acum 40 de ani unei paciente Medicul nutriţionist francez Pierre Dukan, cunoscut pentru regimul de slăbire care îi poartă numele, a fost sancţionat de Ordinul medicilor din Franţa pentru că i-a prescris unei paciente, acum 40 de ani, un medicament 'în afara indicaţiilor oficiale', informează marţi agenţia Efe. Avocatul său, Edouard...
Regimul cu cafea pentru slăbire şi îmbunătăţirea performanţelor are tot mai mult succes în Statele Unite Cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale - este argumentul unui nou regim foarte în vogă în Statele Unite, deşi medicii îl privesc cu scepticism, relatează luni AFP.