Cele mai citite
 


Guvernul a aprobat ordonanţa privind obligaţia medicilor de familie de a asigura continuitatea în centrele de permanenţă
vineri, 28 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de completare şi modificare a Legii 216/2004 privind asigurarea continuităţii primare prin centrele de permanenţă, noul act normativ stipulând că medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre.
'Ordonanţa înseamnă acces mai rapid la orice oră şi în orice zonă pentru fiecare pacient la serviciile medicale primare. Este în interesul pacientului să poată apela la orice oră la un medic de familie', a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
El a arătat că în acest fel se va prelua şi din presiunea asupra unităţilor de urgenţă, deoarece noul cadru prevede înfiinţarea acestor centre şi în cele 17 judeţe în care nu există nici măcar o astfel de unitate, atât în mediul rural, cât şi în cel urban.
Ministrul a subliniat că, în 2004, forma iniţială a legii a prevăzut această obligativitate, existând, un an mai târziu, 288 de astfel de centre în care îşi desfăşurau activitatea 1.118 medici de familie, iar după ce în 2008 s-a modificat cadrul legislativ şi obligaţia a devenit 'posibilitate', numărul centrelor s-a redus la numai 63 (în 2010), în care lucrează 560 de medici de familie.
Potrivit ministrului, această reducere a numărului de centre de permanenţă a avut loc în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a asigurat finanţarea corespunzătoare a lor, în 2009 fiind prevăzut un buget de 20 de milioane de lei, din care au fost cheltuiţi numai 11,42 milioane lei, în timp ce în 2010 suma s-a ridicat la 21 milioane de lei, din care au fost cheltuiţi numai 13,18 milioane lei.
Noul cadru legislativ prevede că medicii de familie vor fi obligaţi să acorde consultaţii în centrele de permanenţă, zilnic, între orele 15,00 după-amiaza şi 8,00 dimineaţa, de luni până vineri, şi non-stop în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbătorile legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvern.
De asemenea, se stipulează că zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale.
Totodată, pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă, această indemnizaţie variind între 100 şi 600 de lei, în funcţie de gradul medicului specialist, după cum a subliniat Attila Cseke.
În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate, stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Asistenţii medicali necesari pentru activitatea centrelor de permanenţă pot fi asiguraţi de medicii de familie asociaţi.
În situaţia în care un medic de familie nu poate lucra, după programul de la cabinet, în centrul de permanenţă, acesta este obligat să găsească un înlocuitor şi să anunţe în scris schimbarea la direcţia de sănătate publică.
Centrul de permanenţă este deservit, după caz, de ambulanţele celei mai apropiate substaţii a serviciului judeţean de ambulanţă.
Totodată, ministrul a precizat că pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliul pacientului, pe care medicii de familie vor fi nevoiţi să le facă, se vor oferi acestor centre, prin contracte de comodat gratis, un număr de 110 de vehicule specializate aflate în prezent la dispoziţia Ministerului Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii de familie vor asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru Ministerul Sănătăţii (MS) a postat pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Transparenţă Decizională, spre dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii: 39 de centre de permanenţă au fost înfiinţate de la 1 iunie Ministerul Sănătăţii informează că un număr de 39 centre de permanenţă în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce la 1 iunie au intrat în vigoare noile norme ale ministerului, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministrul sănătăţii susţine că noile norme privind medicii de familie aduc suplimentarea veniturilor acestora Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, susţine că prin noile reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă, intrate în vigoare în această lună, se doreşte extinderea reţelei centrelor de permanenţă, în special în zonele rurale şi că va creşte venitul cadrelor medicale...