Cele mai citite
 


Peste 50% dintre spitalizările copiilor sunt cauzate de rotavirus
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 17 iunie - Trimisul special AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Peste 50% dintre copiii de şase luni şi chiar mai tineri sunt spitalizaţi din cauza infecţiei cu rotavirus, a afirmat prof. dr. Timo Vesikari, specialist în virusologie la Universitatea din Tampere, Finlanda, la Congresul Societăţii Europene de Boli Infecţioase, desfăşurat la Bruxelles.

 

El a accentuat asupra faptului că 26% dintre copiii spitalizaţi au trei luni şi chiar mai puţin, iar durata spitalizării este foarte lungă, mai ales pentru copiii care sunt până în patru luni.

Gastroenteritele acute sunt responsabile de 56,52% dintre spitalizări, iar procentul de 50% pe care îl reprezintă infecţia cu rotavirus este unul foarte mare.

Profesorul Timo Vesikari a subliniat că acest virus este uşor de transmis, dar greu de controlat, de aceea orice vaccin care se aduce pe piaţă este binevenit pentru a reduce numărul copiilor afectaţi.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a extins recomandarea pentru vaccinare împotriva rotavirusului în toată lumea. Această vaccinare s-a utilizat în special în Asia şi Africa.

Infecţia afectează 95% dintre copiii din întreaga lume şi, în intervalul de trei până la cinci ani, incidenţa aceasta fiind similară şi în ţările dezvoltate. Durata mare de spitalizare, mai ales la copiii până în patru luni, presupune şi costuri foarte mari, de aceea trebuie luate măsuri pentru ca acestă infecţie să se reducă.

Infecţia cu rotavirus stă la baza afecţiunilor diareice în primul an de viaţă şi este foarte des întâlnită la bebeluşi. Manifestările tipice sunt scaunele dese şi apoase, stări de vomă, ameţeli şi febră.

Virusul acţionează la nivelul intestinului subţire, atacând stratul care îl căptuşeşte şi rezultatul este dezhidratarea prin pierderea excesivă de lichid şi de electroliţi. Simptomele durează de obicei între trei şi zece zile, însă copiii infectaţi cu rotavirus pot rămâne contagioşi timp de două săptămâni de la apariţia primului scaun apos. Când diareea persistă şi se asociază cu febră şi semne de dezhidratare, piele uscată, sete, scăderea cantităţii de urină, trebuie contactat medicul pediatru. Singurul tratament recomandat şi suficient în cazul infecţiilor virale, cum este rotavirus, este acoperirea pierderilor de lichid ce au dus la dezhidratare. Tratamentul antibiotic în aceste situaţii trebuie administrat doar preventiv pentru a evita o suprainfectare bacteriană a leziunilor. În prezent, există două vaccinuri pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecţia cu rotavirus.

Statele Unite ale Americii au introdus acest tip de vaccinare în calendarul de vaccinare a copiilor şi pentru imunizarea activă a sugarilor începând de la vârsta de şase săptămâni. Vaccinarea constă într-o soluţie care se administrează pe cale orală. Pentru a asigura protecţia necesară, trebuie administrate în total trei doze de vaccin la intervale de cel puţin patru săptămâni între doze.

Prima doză poate fi administrată la vârsta de şase săptămâni, dar nu mai târziu de 12 săptămâni. De preferat este ca toate cele trei doze să se administreze înainte de vârsta de 20 - 22 de săptămâni şi nu mai târziu de 26 de săptămâni.

Noul vaccin care a fost lansat pe piaţă de compania GlaxoSmithKline acoperă şi o a noua tulpină de rotavirus, care este şi mai agresivă, este vorba de G9. În general, primul episod de infecţie cu rotavirus este mult mai sever decât următoarele, susţin specialiştii. AGERPRES.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infecţia cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. dr. Emanuil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Victor Babeş'.
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Studiu SRP: 51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea împotriva rotavirusului Peste 50 la sută dintre mame nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei, se arată într-un studiu al Societăţii Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei "Să protejăm împreună copilăria".
Campanie pentru vaccinarea anti-rotavirus O campanie de comunicare privind vaccinarea anti-rotavirus la copii a fost lansată de GlaxoSmithKline, urmând să se desfăşoare în reţeaua Info-Sănătate, se arată într-un comunicat de presă al reţelei.
Societatea Română de Pediatrie derulează campania 'Să protejăm împreună copilăria' Societatea Română de Pediatrie va dărui, pe 21 decembrie, câte un ursuleţ de pluş copiilor care îşi petrec Crăciunul în patul de spital, pentru a le alina suferinţa, evenimentul înscriind-se în cadrul campaniei "Să protejăm împreună copilăria''.
Suceava: Costurile de spitalizare a bolnavilor de meningită a ajuns la 185.000 de lei Un număr de 25 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 47 de ani, a fost internat în Secţia de boli infecţioase a Spitalului de Urgenţă "Sfântul Ioan Nou" Suceava cu diagnosticul de meningită acută virală, în ultima săptămână.