Cele mai citite
 


Câinii pot contribui la depistarea cancerului de prostată
vineri, 28 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Flerul câinilor, folosiţi pe scară largă la depistarea explozivilor sau a drogurilor, ar putea veni în sprijinul cercetărilor în cu totul alt domeniu: cancerul de prostată. Este vorba despre un simplu test de urină pentru descoperirea timpurie a celor mai agresive cancere, datorită marii sensibilităţi a câinilor la miros, relatează AFP.

'Un câine ciobănesc, instruit de armata aeriană franceză, poate deja depista cancerul de prostată. Un al doilea câine este acum în pregătire. Sunt primii câini antrenaţi în Franţa pentru depistarea cancerelor', afirmă pr Olivier Cussenot, urolog-oncolog la spitalul parizian Tenon, autorul iniţiativei.

Este prima oară în Europa când un câine este folosit în detectarea cancerului de prostată, adaugă specialistul. O experienţă asemănătoare a avut loc în Statele Unite, fiind menţionată într-un articol medical, dar n-au fost publicate amănunte. S-a demonstrat 'o specificitate şi o sensibilitate de 91%' a simţului mirosului la câini, potrivit rezultatelor publicate recent în revista European Urology. 'Am fost surprinşi de performanţele câinilor; niciun test nu atinge asemenea performanţe', adaugă specialistul.

Exploatarea flerului câinilor în depistarea cancerului poate părea surprinzătoare, dar medicina se ocupă de multă vreme de acest lucru. În 1989, în revista medicală The Lancet se vorbea despre câini care depistau o leziune canceroasă a pielii, melanomul. Alţi câini descopereau cancere ale plămânilor mirosind expiraţia persoanelor bolnave sau cancerul de vezică adulmecând mirosul urinei. Există molecule volatile legate de cancerul de prostată, ca de exemplu sarcozina, care apare în cazul cancerelor agresive. 'Încercăm să reconstituim combinaţiile de molecule depistate de câine, specifice cancerului', spune medicul oncolog. Pentru a descoperi compoziţia 'parfumului' de cancer, echipa lui lucrează cu Christophe Junot, cercetător la Comisariatul pentru energie atomică (CEA). Cercetătorii fac teste punând molec ulele respective în apă şi dându-le apoi câinelui să le miroasă. Îi studiază reacţiile până ce ajung la compoziţia corectă.

În Franţa au fost înregistrate anul trecut 71 500 de cazuri noi şi 8 790 de decese, acestă cercetare asupra cancerului de prostată vizând, prin urmare, o problemă de sănătate publică.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spania: nou test de urină pentru detectarea cancerului de vezică Cercetătorii spanioli au realizat un nou test pentru detectarea cancerului de vezică pornind de la o mostră de urină, test care ar putea fi scos pe piaţă în 2013 şi care este mai fiabil decât toate cele existente la ora actuală, transmite luni Efe.
Diagnosticarea cancerului de prostată va deveni mult mai eficientă cu ajutorul unui test de urină Procesul de diagnosticare al cancerului de prostată ar putea deveni mult mai eficient cu ajutorul unui simplu test de urină, conform unui nou studiu, transmite publicaţia Los Angeles Times.
Timiş: Prima operaţie în cancer de prostată, cu un robot ultraperformant, la Spitalul Judeţean O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.
Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină (studiu) Testele de urină pentru depistarea prezenţei papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convenţional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet...
Asociaţia Română de Urologie: 78% dintre bărbaţii care suferă de adenom de prostată nu se tratează Peste 900.000 de bărbaţi din România, din cei 3 milioane peste 50 ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazie benignă de prostată, potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Probleme ale prostatei Prostata — glanda responsabila cu producerea majoritatii fluidelor din sperma — este situata chiar dedesubtul vezicii urinare . inconjoara uretra ca un guler.