Cele mai citite
 


(Corespondenţă) 3% din populaţia Republicii Moldova se află la evidenţele medicilor psihiatri
vineri, 28 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Sărăcia şi condiţiile mizere de viaţă sporesc numărul bolnavilor din spitalele de psihiatrie din Republica Moldova şi, potrivit unor studii, ar exista circa 100.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, scrie joi cotidianul Timpul de la Chişinău.

Centrul Naţional de Management în Sănătate a stabilit că, în ultimii cinci ani, numărul moldovenilor cu tulburări mintale a crescut cu 11.000. Potrivit unor date, în 2009 în Republica Moldova existau circa 100.000 de bolnavi. Specialiştii susţin că bolile psihice sunt favorizate de sărăcie, depresie, singurătate, dar şi de probleme cotidiene. 'Aceşti factori nu sunt un motiv de fond în apariţia unei boli psihice, dar ei, de obicei, duc la agravarea sănătăţii mintale', potrivit medicului psiholog şi psihoterapeut Jana Chihai, preşedintae al Asociaţiei 'Somato' din Bălţi.

Specialista consideră că, între motivele principale, pe primul loc se află depresia, pe locul al doilea - dereglările nevrotice, iar pe al treilea - alcoolismul. 'Fiecare om reacţionează diferit la probleme, cineva poate face ulcer, iar altcineva - nevroză, totul depinde de fiecare persoană în parte, a explicat Jana Chihai.

Cel de-al treilea factor, alcoolismul, este unul mai nou, numit 'dublu diagnoză'. Se numeşte astfel, pentru că persoanele dependente de alcool riscă să sufere şi de o problemă de sănătate mintală, sau, dimpotrivă, cei din urmă au tendinţa de a deveni alcoolici. Fenomenul este tot mai frecvent întâlnit în Republica Moldova, unde statisticele Centrului Naţional de Management în Sănătate pentru anul 2009 arată că ar exista aproape 47.000 de persoane care suferă de alcoolism.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Respectarea şi îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul sănătăţii mintale, teme ale conferinţei 'Psihiatrie, Legislaţie şi Reabilitare Psihosocială' Specialişti din SUA, Germania, Republica Moldova şi România au participat, la Câmpulung Moldovenesc, în perioada 7 - 10 iulie, la cea de-a VI-a conferinţă cu tema ''Psihiatrie, Legislaţie şi Reabilitare Psihosocială'', ocazie cu care a fost subliniată necesitatea implicării directe în cunoaşterea, respectarea...
România şi Republica Moldova vor continua cooperarea în domeniul sănătăţii România şi Republica Moldova vor derula proiecte în parteneriat în domenii prioritare precum asistenţa medicală de urgenţă, supravegherea transfrontalieră a maladiilor transmisibile, boli infecţioase, transplant şi psihiatrie, au convenit, sâmbătă, miniştrii Sănătăţii din cele două state, Ladislau Ritli...
(Corespondenţă) În Republica Moldova începe marţi depunerea dosarelor pentru studii în România Chişinău, 22 iul - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: În Republica Moldova va începe marţi procesul de depunere a dosarelor în vederea obţinerii unei burse de studiu în instituţiile de învăţământ din România. Ultima zi de depunere a dosarelor va fi 2 august.
Elicopter SMURD prăbuşit: Oficialităţi din Republica Moldova au depus coroane de flori la Ambasada României Oficialităţi din Republica Moldova, între care preşedintele Nicolae Timofti şi şeful parlamentului Andrian Candu, au depus vineri coroane de flori la sediul Ambasadei României din Chişinău, în semn de omagiu pentru cele patru victime ale accidentului aviatic din raionul Cantemir, în care a fost implicat...
UPDATE Republica Moldova: Patru persoane decedate în accidentul unui elicopter SMURD Iaşi în raionul Cantemir Patru persoane şi-ar fi pierdut viaţa în accidentul unui elicopter SMURD Iaşi prăbuşit joi după-amiază într-o localitate din raionul Cantemir din Republica Moldova, a relatat Radio Chişinău, citându-l pe primarul localităţii Haragâş, unde s-a produs accidentul.
Bogdan Aurescu a semnat la Chişinău patru Memorandumuri referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a semnat, vineri, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chişinău, patru Memorandumuri de înţelegere referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova, finanţate de România din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de...