Cele mai citite
 


Noi reguli privind organizarea concursului de Rezidenţiat
vineri, 28 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tinerii medici vor avea şansa de a se angaja într-o unitate sanitară chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat, conform unei ordonanţe aprobate de Guvern pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea examenului.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii remis joi AGERPRES, actul normativ introduce trei prevederi importante în ceea ce priveşte organizarea concursului de Rezidenţiat, precum şi posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregătit.
Astfel, conform actului normativ aprobat de Executiv, tinerii medicii vor avea şansa de a se angaja într-o unitate sanitară chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.
Totodată, începând cu 2011, concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, la nivelul centrelor universitare, pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi universităţile de medicină şi farmacie.
'Centrele universitare sunt responsabile în formarea medicală de specialitate. Măsura este în beneficiul tinerilor absolvenţi de medicină şi va duce la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării', susţin reprezentanţii MS.
De asemenea, absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate şi vor putea fi încadraţi în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, în funcţia de medic.
Activităţile medicului cu competenţe limitate vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Colegiul Medicilor din România şi vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
În ceea ce priveşte rezidenţii, actul normativ prevede ca, începând cu anul III de pregătire în specialitate, să fie incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. Activitatea acestora se va desfăşura pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă. În prezent, există 4.549 de rezidenţi de anul III care începând de luna viitoare pot începe să practice în linia de gardă.
De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu. În această situaţie există 3.869 de tineri medici ale căror cunoştinţe dobândite vor putea fi utilizate în liniile de gardă în beneficiul pacienţilor.
Cei aproximativ 8.000 de tineri medici rezidenţi vor fi retribuiţi de unităţile sanitare unde efectuează serviciile de gardă.
'Noile măsuri vin atât în avantajul medicilor tineri, care, prin practică, vor putea să dobândească experienţă mai multă, dar şi în cel al autorităţilor, deoarece este nevoie de cadre medicale calificate pentru a asigura asistenţa medicală continuă în spitalele din toată ţara', se arată în comunicatul de presă al MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect MS: Rezidenţiatul cuprinde instruire teoretică şi practică pe durata a 3 până la 7 ani Rezidenţiatul cuprinde instruire teoretică şi practică pe durata a 3 până la 7 ani în funcţie de specialitate şi se organizează pe domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, în regim de programe cu timp integral, în formele pe loc şi pe post, prevede un proiect pus marţi în dezbatere publică de...
Guvernul a adoptat ordonanţa care permite organizarea descentralizată a Rezidenţiatului Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de modificare şi completare a Ordonanţei nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului, următoarea sesiune a acestui concurs naţional din toamna acestui an urmând să fie organizată în sistem descentralizat, în centrele universitare...
Ministerul Sănătăţii: De la 1 iunie intră în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS) remis vineri AGERPRES.
Braşov: Facultatea de Medicină solicită Ministerului Sănătăţii suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat Facultatea de Medicină din Braşov va înainta, în perioada următoare, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat după ce Centrului din municipiu i-au fost alocate, în acest an, 48 de locuri din cele 124 solicitate, lucru care va afecta...
Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat Bucureşti, 5 ian/Agerpres/ - Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis miercuri AGERPRES.
MS va organiza un nou concurs de rezidenţiat pentru posturile rămase neocupate în trei domenii Ministerul Sănătăţii va organiza un nou concurs de intrare în Rezidenţiat pentru posturile şi locurile rămase neocupate în sesiunea din 20 noiembrie 2011, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, a decis, marţi, Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă.