Cele mai citite
 


Omul preistoric avea creierul mai mare decât omul contemporan
vineri, 28 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu realizat de Muzeul naţional francez de Istorie naturală şi ale două instituţii arată că omul preistoric avea creierul mai mare decât al omului contemporan. În ultimii 30 000 de ani, creierul uman s-a micşorat, se pare, cu 15-30%, scrie site-ul maxisciences.com.
Creierul mare al omului contemporan este 'mai scurt, se află mai jos în cutia craniană, comprimat la nivelul lobilor frontali şi occipitali, în timp ce lobii frontali şi creierul mic s-au mărit', explică Antoine Balzeau, paleoantropolog la Muzeul naţional de Istorie naturală, citat de publicaţia 20minutes.fr.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat endocraniile (endocraniul = faţa internă a cutiei craniene) a 15 fosile de Homo sapiens, apoi pe cele de la 150 de oameni contemporani. Rezultatele urmează să fie comunicate la Zilele Societăţii de Antropologie de la Paris.

Cercetătorii arată că schimbarea regimului alimentar a fost un element care ar fi contribuit la reducerea volumului creierului. Chiar dacă această descoperire este încă o dovadă a puterii de modelare a creierului uman, ea nu permite stabilirea unei legături între inteligenţă şi mărimea creierului. 'Nimic nu ne permite să afirmăm că Homo sapiens era mai puţin inteligent decât noi. El trăia la fel ca noi, avea tehnici complicate de vânătoare, cu instrumente incredibile. El îşi îngropa morţii, iar creaţiile artistice de acum 30 000 de ani nu sunt cu nimic mai prejos decât arta contemporană', încheie Antoine Balzeau, citat de site-ul maxisciences.com.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Şapte "superalimente" pentru a potenţa memoria Un regim alimentar sănătos potenţează creierul, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea mentală. Un studiu publicat de revista britanică "Neurology" ajută la înţelegerea relaţiei care există între o dietă sănătoasă şi prevenirea pierderii memoriei.
Creierul mai mare la oameni decât la primate ar putea fi rodul unui metabolism accelerat (studiu) În cursul evoluţiei, metabolismul oamenilor s-a accelerat faţă de rudele lor, primatele. Acest lucru ar putea explica creierul mai mare, încetineala creşterii, starea reproductivă bună, remarcabila longevitate, dar şi înclinaţia oamenilor de a ajunge diabetici sau obezi, scrie luni slate.fr.
Migrenele nu afectează creierul (studiu) Migrenele şi episoadele repetate de cefalee nu măresc riscul de declin intelectual, în pofida faptului că produc mici leziuni la nivelul scoarţei cerebrale detectate prin RMN, conform rezultatelor unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal, transmite AFP.
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.
Creierul persoanelor cu convingeri rasiste este insensibil la suferinţa fizică a altor rase (studiu) Creierul persoanelor cu convingeri rasiste nu manifestă practic nici un fel de reacţie la durerea fizică suferită de persoane din alte rase, din cauza stereotipurilor şi prejudecăţilor rasiste înrădăcinate, conform unui studiu publicat joi în Italia de Universitatea din Bologna (Italia), informează AFP...