Cele mai citite
 


Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein.
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârsta între 15 şi 44 de ani, statisticile indicând peste 40.000 de femei cu acest diagnostic.
În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi în jur de 28.000 de femei mor din această cauză.
Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată în perioada 23-29 ianuarie de Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axează anul acesta pe parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile, cu scopul de a creşte gradul de educare al femeilor în privinţa efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin.
Aflat la a cincea ediţie, evenimentul pune accent în acest an pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente - vaccinarea şi controlul regulat - care pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli.
Toţi membrii ECCA se vor concentra, în timpul Săptămânii de Prevenire, pe promovarea continuă a Perlei Înţelepciunii (Pearl of Wisdom), ca simbol al campaniei de prevenţie a cancerului de col uterin.
Cambridge International Dictionary of Sayings defineşte o 'perlă de înţelepciune' ca o 'piesă importantă de consiliere' şi, prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.
În plus, Petiţia 'STOP cancerului de col uterin' invită instituţiile europene şi toate guvernele naţionale să pună în aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin. Petiţia are în prezent peste 670.000 de semnături, cu obiectivul asumat de a strânge un milion de adeziuni.
O statistică extrem de îngrijorătoare arată că 53% dintre femeile intervievate în cadrul unui studiu (realizat de Gfk şi dat publicităţii în 2009) nu cunosc nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer.
Multe din ele suferă fizic şi emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii.
'Cancerul de col uterin înseamnă că pierdem şase românce în fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai înseamnă şi că în fiecare an avem zeci de mii de femei care suferă intervenţii chirurgicale şi terapii uneori cu impact asupra întregii lor vieţi şi cine ştie câte alte femei trec prin stresul de a aştepta cu înfrigurare un rezultat la analize care va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme în cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sănătate cheltuie bani care ar putea fi îndreptaţi în alte direcţii, dacă aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite', a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.
Prevenirea primară a acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin - infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice. Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeş-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%.
GlaxoSmithKline (GSK) susţine acţiunile desfăşurate în timpul Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin. În această iniţiativă, GSK lucrează împreună cu organizaţii europene cu un unic scop: creşterea nivelului de educaţie asupra riscurilor cancerului de col uterin şi prevenirea acestei boli. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin marcată între 21 şi 27 ianuarie Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente sub genericul "Prevenirea cancerului de col uterin începe...
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV pentru 2013-2014 Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013.