Cele mai citite
 


Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty
joi, 27 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus trafic de organe în Kosovo în care ar fi fost implicaţi şi foşti lideri ai UCK /Armata de eliberare din Kosovo/, transmite joi AFP.
'Nu acuz TPI de complot. Apreciez că anchetatorii au comis o greşeală. /Distrugerea acestor documente/ nu este în niciun caz o procedură normală, în niciun tribunal din lume', a declarat Marty pentru săptămânalul sârb NIN.

'Când strângeţi dovezi şi consideraţi că nu dispuneţi de elementul probatoriu necesar ori că nu sunteţi autoritatea competentă să continue ancheta, nu distrugeţi niciodată acele dovezi. /.../ Probele trebuie păstrate pentru că mai târziu pot exista alte dovezi care să dea o nouă semnificaţie celor existente' - a explicat parlamentarul elveţian în interviu pentru publicaţia sârbă.

El a făcut referire la elementele colectate de o echipă de anchetatori ai TPI şi ai Misiunii ONU din Kosovo /Minuk/, care s-a deplasat în 2004 în Albania pentru o investigaţie la aşa-zisa 'casă galbenă', o fermă din zona nordică, unde au fost realizate şi o serie de anchete jurnalistice.

Fostul procuror al TPI Carla Del Ponte a evocat în cartea sa 'Vânătoarea' această clădire ca un loc unde la finele anilor 90 au avut loc prelevări ilegale de organe.

În raportul său, adoptat marţi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/, Dick Marty evocă şi 'casa galbenă', dar precizează că aici prizonierii de război erau ţinuţi provizoriu, înainte de a fi transferaţi la o clinică 'unde se practicau operaţii'.

'Suficiente probe par să demonstreze că un număr mic de prizonieri răpiţi de UCK şi-au găsit moartea în 'casa galbenă' sau în apropierea ei' - se arată în raport.

Frederick Swinnen, consilier al actualului procuror al TPI, Serge Brammertz, a declarat că biroul fostului şef al TPI, Carla Del Ponte, a ordonat distrugerea de dovezi colectate lângă Burel, în Albania, în apropierea 'casei galbene', unde le-au fost extirpate organe unor sârbi şi altor persoane de alte etnii decât cea albaneză din Kosovo.

Swinnen a afirmat, citat de cotidianul belgrădean Blic, că dovezile constau în sticle şi seringi, iar biroul Carlei Del Ponte a decis distrugerea materialelor după ce s-a ajuns la concluzia că nu pot fi folosite şi nu sunt de găsit noi martori. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Dick Marty vrea protejarea martorilor din cazul presupusului trafic de organe din Kosovo Parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport care denunţă implicarea actualului premier kosovar într-un presupus trafic de organe la finele anilor '90, şi-a exprimat miercuri dorinţa ca martorii să fie protejaţi, scrie AFP. Marty s-a declarat 'convins' că martorii vor vorbi dacă sunt protejaţi...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe: Patriarhul sârb critică 'tăcerea' comunităţii internaţionale Belgrad, 5 ian /Agerpres/ - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a criticat miercuri comunitatea internaţională pentru 'tăcerea sa complice' în cazul presupusului trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în timpul şi după conflictul din 1998-1999 din Kosovo, informează AFP.