Cele mai citite
 


CE şi preşedinţia cehă a UE anunţă activarea planurilor de răspuns în caz de pandemie de gripă
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Bruxelles, 17 iunie /Agerpres/ - Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a UE au anunţat joi, după declararea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trecerii la faza 6 în caz de pandemie ca urmare a răspândiri gripei A(H1N1), că Pregătirile Naţionale în caz de Pandemie de Gripă şi Planurile de Răspuns Naţionale vor fi activate în mod corespunzător.

„În timpul reuniunii extraordinare a miniştrilor sănătăţii din UE din 30 aprilie, executivul comunitar şi preşedinţia cehă a Uniunii au convenit asupra acţiunilor prioritare de răspuns în cazul noului tip de gripă. Ulterior, la Consiliul miniştrilor sănătăţii, din 9 iunie, Comisia şi statele membre s-au angajat să analizeze posibilitatea unui răspuns concertat şi a unei abordări comune în actuala situaţie”, se menţionează în declaraţia CE şi preşedinţiei cehe a Uniunii.

CE şi preşedinţia cehă a UE vor continua să joace un rol activ în planificarea, coordonarea şi facilitarea măsurilor de limitare a efectelor gripei A (H1N1).

Comisia Europeană conlucrează îndeaproape cu Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor (ECDC, cu sediul la Stockholm) şi cu Agenţia Farmaceutică Europeană (EMEA) şi este în contact periodic cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu partenerii internaţionali din Grupul de Acţiune pentru Securitate Medicală Globală (GHSAG).

Până în prezent, virusul gripal A(H1N1) a prezentat simptome moderate şi o rată a mortalităţii scăzută, adaugă aceeaşi declaraţie.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, i-a înştiinţat joi pe reprezentanţii statelor membre ale organizaţiei de trecerea la nivelul maxim al alertei pandemice în cazul gripei A(H1N1).

”Dna Chan a confirmat că vom trece la faza 6”, nivelul maxim de alertă ce semnalează faptul că lumea se confruntă de acum înainte cu prima pandemie de gripă a secolului, a declarat un diplomat american la finalul unei reuniuni la care a participat şefa OMS.

Anterior, un comunicat dat publicităţii de guvernul suedez anunţa că ministrul suedez al sănătăţii Maria Larsson va susţine o conferinţă de presă joi ”în urma deciziei OMS de a ridica nivelul de alertă pandemică la 6 pentru gripa A(H1N1)”.

„Mesajul important transmis în timpul reuniunii a fost că suntem ţări diferite, cu situaţii diferite. Nu există o reţetă unică” pentru a combate pandemia, potrivit unui diplomat egiptean, care a adăugat că atitudinea directorului OMS a fost una încurajatoare.

Datele actualizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor (ECDC) joi la ora 15 GMT indicau că în ultimele 24 de ore în Uniunea Europeană şi zona EFTA (Acordul European de Comerţ Liber) se înregistraseră 126 noi cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1), dintre care unul în România. Numărul total al cazurilor confirmate de gripă A(H1N1) în ţara noastră a ajuns la 11.

În UE şi zona EFTA, numărul total al cazurilor de noul tip de gripă este de 1.565.

În întreaga lume, numărul cazurilor de infectare cu virusul gripal A(H1N1) a ajuns la 29.254, dintre care 27.689 de cazuri sunt în afara UE şi a zonei EFTA.

Toate cele 144 de cazuri mortale în urma gripei A(H1N1) s-au înregistrat doar pe continentul american şi în Caraibe - 108 în Mexic, 27 în SUA, 4 în Canada, 2 în Chile şi câte unul în Columbia, Costa Rica şi Republica Dominicană. AGERPRES/(Tudor Martalogu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
Medicii, sfătuiţi să recomande Tamiflu pentru femeile însărcinate infectate cu virusul H1N1 Atlanta, 21 mai /Agerpres/ - Autorităţile medicale americane recomandă medicilor să prescrie Tamiflu în cazul femeilor însărcinate infectate cu virusul gripei porcine, H1N1, riscul reprezentat de acest virus fiind considerat mai mare decât cel pe care medicamentul Tamiflu al putea să-l aibă asupra fătului...
Un nou caz de gripă cu virusul A/ H1N1 Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Încă un caz de gripă A/ H1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează vineri un comunicat transmis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Copil de nouă ani, infectat cu virusul AH1N1 Ploieşti, 30 iunie /Agerpres/ - Un copil de nouă ani, din Ploieşti, venit la sfârşitul săptămânii trecute din Canada, a fost diagnosticat, miercuri, cu virusul AH1N1, acesta fiind primul caz din Prahova.
Apel la acţiune comună împotriva pandemiei de gripă Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ – Compania Sanofi Aventis a donat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) 100 de milioane de doze de vaccin antigripal, pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să poată face faţă pandemiei de gripă, a declarat Christopher A. Viehbacher, director executiv al Sanofi Aventis...
Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Un nou caz de infectare cu virusul gripal AH1N1 a fost depistat de reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis, joi, AGERPRES.