Cele mai citite
 


Consolă de jocuri folosită în tratarea stresului posttraumatic la soldaţii americani
duminică, 30 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tratamentul sindromului de stres posttraumatic (PTSD) la soldaţii americani s-a îmbogăţit cu o nouă metodă, mai bine adaptată la tinerele generaţii: jocurile video cu realitate virtuală care simulează scene de război irakiene sau afgane, informează AFP.
Jocul terapeutic Virtual Iraq sau Virtual Afghanistan este o adaptare a jocului de simulare Full Spectrum Warrior pe consola Xbox, finanţat în parte de armata americană.

Soldaţii intră în zonele de luptă datorită unor ecrane montate pe ochelari şi se află astfel în condiţii similare celor din timpul războiului, a afirmat responsabilul proiectului, Albert Rizzo, cercetător la Universitatea din California de Sud.

Cercetătorii au constatat că mărind progresiv nivelul de stres al unui pacient până la un nivel moderat, încurajându-l să verbalizeze experienţa sa traumatică, reuşesc să reducă simptomele stresului.

Ochelarii detectează mişcările capului şi redau în timp real imaginile proiectate, dând pacientului impresia că se deplasează într-un sat afgan sau irakian.

Zgomotul unui tanc, exploziile unei bombe fac să vibreze casca şi un mecanism emite de mirosuri de fum, praf, pneuri arse sau benzină pentru a completa iluzia.

Metoda are aceleaşi obiective ca terapiile tradiţionale, unde pacienţii trebuie să exprime 'prin imaginaţie lucrurile de care se tem şi care i-au traumatizat', explică Albert Rizzo.

Tratarea unei tulburări mentale prin joc video se dovedeşte mai puţin intimidantă pentru tinerii adulţi din generaţia consolelor.

Aproximativ 20%- 30% dintre soldaţii care revin din Irak sau Afganistan suferă de tulburări posttraumatice, potrivit datelor oficiale ale armatei americane.

Sindromul ar fi la originea a numeroase sinucideri în rândul foştilor combatanţi. Potrivit Pentagonului, 309 soldaţi americani s-au sinucis în 2010, faţă de 267 în 2008.

Tratamentul prin realitate virtuală este încă în fază experimentală, în timp ce alte studii evaluează simulatorul ca un instrument de diagnostic pentru PTSD.

Potrivit unui alt studiu, 16 din 20 de soldaţi care au utilizat simulatorul elaborat de Albert Rizzo nu mai sufereau de tulburări posttraumatice la finalul tratamentului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Germania: Peste 13% din soldaţii germani care au servit în Afganistan suferă de tulburări psihologice Peste 13% din soldaţii germani care au revenit dintr-o misiune în Afganistan suferă de tulburări psihologice, iar jumătate din cazuri nu sunt detectate, potrivit unui prim studiu de amploare pe acest subiect, făcut public marţi de armata germană, relatează AFP.
Armata americană, acuzată că a distrus probe privind atacul asupra spitalului MSF din Afganistan Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online.
Meditaţia poate favoriza pierderea în greutate (studiu) Un regim reuşit constă în alimentaţie echilibrată, activitate fizică regulată, dar şi în meditaţie, o echipă de cercetători americani descoperind recent efectele acestei tehnici mentale asupra pierderii în greutate, scrie actusante.net.
Prevenţia sinuciderilor post-spitalizare ale soldaţilor internaţi pentru afecţiuni mentale, în atenţia cercetătorilor americani (studiu) Soldaţii americani spitalizaţi cu tulburări de sănătate mentală au un risc semnificativ crescut de sinucidere în anul următor după spitalizare, potrivit unui studiu publicat în numărul din 12 noiembrie al revistei JAMA Psychiatry (Journal of American Medical Association).
Specialiştii americani au creat un nou tip de garou pentru a salva vieţile soldaţilor Armata americană îşi echipează unităţile cu un nou tip de dispozitiv pentru a opri hemoragiile, trăgând învăţămintele după conflictele din Irak şi Afganistan, relatează AFP.
De ce se sinucid atâţia militari americani? Sinuciderea a devenit cauză mai frecventă a morţii militarilor americani decât războiul în sine. În fiecare zi un militar întors acasă dintr-o zonă de conflict îşi ia viaţa, informează joi postul BBC difuzat în spaniolă. Sistemul este debordat şi nu există suficienţi specialişti care să trateze tulburările...