Cele mai citite
 


Obstacole pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi
duminică, 30 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele cu dizabilităţi mentale şi de altă natură întâmpină o serie de obstacole pe piaţa muncii din România din cauza mentalităţii angajatorilor, dar şi a legislaţiei - este concluzia unor cercetării efectuate de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Institutul de Politici Publice Bucureşti, la comanda Fundaţiei 'Pentru Voi'.
Directoarea Fundaţiei Pentru Voi, filiala Timişoara, Liala Onu, a arătat vineri, la o conferinţă de presă, că prin Legea 448/2006 s-a instituit mecanismul tutelar care interzice persoanelor cu dizabilităţi mentale o serie de drepturi, cum ar fi dreptul de a lucra cu contract de muncă.
'Credem că abordarea este deficitară, România este pe ultimele locuri din UE la angajările persoanelor cu handicap şi la alocarea sumelor pentru persoanele cu handicap. Noi alocăm 12,5% din PIB, în timp ce Franţa - peste 30% , devansând Suedia şi Belgia. Suntem pe ultimele locuri, alături de Bulgaria, dar aceştia au decis ca în 2011 să îşi schimbe optica şi să aloce 6 milioane de euro pentru serviciile sociale', a declarat Onu.
Ea a mai spus că intenţionează să facă memorii şi sesizări pentru modificarea legislaţiei care limitează drepturile la muncă ale acestor persoane, fiind prin lege sub interdicţie pe piaţa muncii.
'În acest parteneriat am continuat să monitorizăm persoanele cu dizabilităţi mentale şi am aflat că 4.088 de persoane au măsura tutelei, adică au interdicţia de a lucra legal. Avem o legislaţie învechită, din 1954, se impune un nou Cod al muncii. Avem obligaţia să armonizăm legislaţia internă cu cea externă', a evidenţiat Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice.
Potrivit legii, în România orice firmă cu peste 50 de angajaţi are obligaţia să angajeze 4% persoane cu dizabilităţi iar dacă refuză trebuie să cumpere materiale de la unităţi protejate sau să plătească 50% din salariul mediu pe economie pentru câte persoane ar trebui să fi angajat.
Din datele cercetării a reieşit că persoane cu dizabilităţi sunt angajate la Ministerul Transportului - 1,27% şi Senat - 1,68%. Ponderea persoanelor cu dizabilităţi mentale angajate este şi ea redusă, din peste 200 de angajaţi numai şapte având asemenea dizabilităţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PREZIDENŢIALE Timiş: Persoane cu dizabilităţi mentale sub tutelă au putut vota, spune reprezentantul unei fundaţii Zeci de persoane din Timişoara, care au dizabilităţi mentale grave, au putut votat duminică, pentru că se aflau pe listele electorale permanente, a afirmat, miercuri, Laila Onu, preşedinta Fundaţiei Pentru Voi.
Persoanele cu handicap trebuie să se bucure de toate drepturile În Uniunea Europeană o persoană din şase suferă de handicap, de la o formă uşoară până la o formă gravă, iar, în total, aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot deseori să participe din plin la viaţa socială şi economică din cauza barierelor fizice şi comportamentale.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
România doreşte să elimine discriminarea persoanelor cu dizabilităţi România se străduieşte să asigure oportunităţi egale persoanelor cu dizabilităţi şi doreşte să elimine "pe cât posibil" discriminarea acestora, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, marţi, la Palatul Parlamentului, cu prilejul lansării Raportului mondial privind dizabilitatea de...
Persoanele cu probleme mentale sunt împiedicate să voteze în multe state din UE În contradicţie cu dreptul internaţional şi european, pe teritoriul Uniunii Europene cetăţenilor cu probleme de sănătate mentală le este refuzat în mod regulat dreptul de a vota, susţine un nou raport preluat de EUObserver în ediţia de marţi.
CEDCD: În România trăiesc 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 80.000 sunt copii Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în România, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice făcute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).