Cele mai citite
 


Covasna: Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină vrea să înfiinţeze un centru naţional de sânge la Sfântu Gheorghe
duminică, 30 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conducerea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină vrea să înfiinţeze un centru la Sfântu Gheorghe care să găzduiască rezerva naţională de sânge a României, însă proiectul stagnează din lipsă de fonduri.
Directorul institutului, dr. Andy Rosin, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că ţara noastră, spre deosebire de alte state europene, nu are o rezervă naţională de sânge, absolut necesară în situaţii de forţă majoră, cum ar fi o catastrofă naturală, dar şi pentru operaţii complexe, cum sunt spre exemplu transplanturile de organe.
Andy Rosin a menţionat că acest centru ar urma să stocheze între 5.000 şi 10.000 de pungi de sânge, disponibile în orice moment, dar un sânge conservat în condiţii speciale, respectiv în azot lichid, la o temperatură de minus 190 de grade Celsius.
Prin crioconservare sângele din rezerva naţională va avea o valabilitate de 12 ani, în condiţiile în care cel colectat la ora actuală de la donatori este ţinut în frigidere speciale la o temperatură de 4-8 grade Celsius şi expiră după şase săptămâni de la recoltare.
În opinia sa, municipiul Sfântu Gheorghe reprezintă locaţia ideală pentru construirea acestui centru deoarece se află în mijlocul României, iar sângele ar putea fi transportat cu uşurinţă şi în timp foarte scurt în orice punct din ţară.
'Nu am renunţat la ideea de a înfiinţa această Rezervă naţională de sânge, dar, deocamdată, nu suntem în situaţia de a investi în aşa ceva, pentru că nu e un an prea bun din punct de vedere financiar. Încercăm să accesăm fonduri europene, iar, dacă ar fi după mine, aş demara proiectul chiar mâine pentru că este spre binele întregii Românii', a declarat pentru AGERPRES Andy Rosin.
Acesta a fost prezent vineri la Sfântu Gheorghe cu prilejul inaugurării noului sediu al Centrului de transfuzie sanguină, care s-a mutat într-o grădiniţă renovată din zona Pieţei Centrale din municipiu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Rezerva naţională de sânge, la Sfântu Gheorghe Sfântu Gheorghe, 1 feb /Agerpres/ - Conducerea Centrului de transfuzie sanguină Covasna şi-a propus să înfiinţeze, la Sfântu Gheorghe, un institut care să găzduiască rezerva naţională de sânge a României.
Covasna: Campanie de recoltare de sânge la Baraolt, pe fondul scăderii numărului de donatori Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care se confruntă în ultima perioadă cu o scădere drastică a numărului de donatori, a organizat miercuri o campanie de recoltare de sânge în oraşul Baraolt în încercarea de a suplimenta rezerva de sânge.
Covasna: Numărul donatorilor de sânge, în scădere cu aproape 30% faţă de începutul anului Numărul donatorilor de sânge s-a redus cu aproape 30% în judeţul Covasna faţă de începutul anului, iar conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe apreciază că numărul lor ar putea scădea şi mai mult în perioada verii, drept urmare a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei...
Covasna: Sediu nou pentru Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe are un nou sediu, într-o fostă grădiniţă din apropierea Pieţei Centrale din municipiu care a fost reabilitată şi adaptată cerinţelor medicale.
Covasna: Pompierii din Întorsura Buzăului au participat la campania de donare de sânge Sfântu Gheorghe, 16 nov /Agerpres/ - Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care a demarat o amplă campanie de atragere a donatorilor, a organizat marţi o acţiune de colectare de sânge în oraşul Întorsura Buzăului.
Covasna: Pompierii din Întorsura Buzăului au participat la campania de donare de sânge Sfântu Gheorghe, 16 nov /Agerpres/ - Centrul de transfuzie sanguină Covasna, care a demarat o amplă campanie de atragere a donatorilor, a organizat marţi o acţiune de colectare de sânge în oraşul Întorsura Buzăului.