Cele mai citite
 


Tulcea: Propuneri de restructurare a sistemului sanitar
duminică, 30 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorii unităţilor spitaliceşti din judeţul Tulcea vor prezenta Prefecturii în maximum o lună propuneri de restructurare a instituţiilor medicale, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Vasile Gudu.
''Le-am cerut directorilor unităţilor spitaliceşti planuri de restructurare. Sper ca în maximum o lună să putem trage o concluzie şi să luăm o decizie cu privire la acest sistem vital pentru judeţul Tulcea. Pentru noi este prioritară existenţa Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu. În cazul acestuia avem cele mai mari probleme, din cauză că celelalte unităţi din teritoriu trimit bolnavii la Tulcea'', a declarat vineri pentru AGERPRES prefectul.
Acesta a mai spus că în timpul unei întâlniri desfăşurate vineri pe tema sistemului sanitar din judeţ s-a discutat şi despre dorinţa unor directori de unităţi spitaliceşti de a solicita sprijin financiar şi comunităţilor învecinate.
''Din păcate, potrivit secretarului general al Consiliului Judeţean (CJ), posibilitatea ca spitalul din Babadag să beneficieze de susţinere financiară din partea unităţilor administrativ-teritoriale învecinate ale căror populaţii beneficiază de serviciile unităţii din Babadag nu este tocmai legală'', a precizat Gudu.
Şi preşedintele CJ, Victor Tarhon, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SJU din acest an, a atras atenţia că la nivel naţional se doreşte transformarea a până la 300 de spitale în cămine pentru bătrâni, pentru realizarea acestui proiect existând şi resurse financiare.
''Pentru SJU Tulcea am aprobat un buget pe trimestru (nr, care vizează venituri de 14.127.000 lei şi cheltuieli de 16.044.000 lei). Este o situaţie specifică din zona sănătăţii. Sumele care sunt trecute în buget pe trimestru sunt insuficiente la nivelul prestaţiilor actuale şi acoperă în fapt doar două luni de activitate. (...) Nu vrem să se ajungă în situaţia în care parte din spital să fie închis'', a declarat secretarul general al CJ, Constantin Cabuz.
În judeţul Tulcea, există spitale în oraşele Măcin şi Babadag, precum şi un centru de sănătate la Sulina. În 2010, unitatea din Babadag nu a avut probleme din punct de vedere financiar, dar cu toate acestea, la o întâlnire derulată la începutul lunii, managerii spitalului au propus ca şi comunele învecinate să sprijine financiar unitatea.
Această metodă de ''supravieţuire'' a fost preluată şi de unitatea din Măcin, care este supradimensionată în ceea ce priveşte numărul paturilor, conform autorităţilor medicale, şi care deserveşte circa 50.000 de locuitori.
''Circa 54% din internările care se fac anual în spitalul din Măcin sunt din localităţile tulcene învecinate oraşului. Am solicitat sprijin de 2,5 milioane de lei celorlalţi primari, ei ar fi de acord, dar rămâne să discutăm pe data de 18 februarie la şedinţa Asociaţiei Comunelor din România. Va trebui să facem orice pentru ca spitalul să rămână, pentru că sărăcia care ne macină va fi şi mai mare atunci când sănătatea va fi precară în zona noastră. Dacă nu vom primi sprijin, va trebui să ne reorganizăm pe măsura bugetului nostru, însă spitalul din Măcin nu trebuie să dispară'', a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului Măcin, Andone Ichim.
Şi în urmă cu câţiva ani a existat intenţia desfiinţării unor spitale din judeţ, autorităţile medicale tulcene reuşind în cele din urmă să convingă ministerul de resort cu privire la necesitatea existenţei acestor unităţi, în condiţiile în care populaţia din judeţ este săracă şi îmbătrânită, neavând posibilitatea deplasării în judeţele vecine pentru consultaţii medicale de specialitate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Buget mai mare pentru SJU Tulcea, 21 oct /Agerpres/ - Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea doreşte majorarea bugetului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), proiectele pentru derularea în bune condiţii a actului medical fiind în atenţia conducerii Consiliului.
Tulcea: Centru comunitar medico-social, înfiinţat printr-un program româno-elveţian Primăria comunei tulcene Luncaviţa va implementa un proiect în valoare totală de aproape 1,1 milioane de lei pentru înfiinţarea unui centru comunitar medico-social, acesta urmând să fie finanţat prin Programul de cooperare România-Elveţia.
Tulcea: Consiliul Judeţean va plăti chiriile apartamentelor specialiştilor din Spitalul Judeţean Specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea care nu au o locuinţă în judeţ vor primi lunar câte 1.000 de lei pentru plata chiriei, potrivit unui amendament adus vineri, în timpul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ), la hotărârea privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli...
Primăria Tulcea ar putea suporta finanţarea unei unităţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Primăria municipiului Tulcea ar putea prelua finanţarea unei unităţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), dacă cheltuielile de funcţionare a acesteia ar fi de aproximativ un milion de lei, a declarat pentru AGERPRES primarul Constantin Hogea.
Tulcea: Secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, la Babadag Autorităţile tulcene încearcă să transforme dispensarul TBC al Spitalului orăşenesc Babadag într-o unitate externă a Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Tulcea.
Secţia de Psihiatrie a SJU Tulcea ar putea fi modernizată Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea ar putea fi reabilitată printr-un proiect înaintat de Consiliul Judeţean (CJ) Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie ce are posibilitatea de a-l finanţa printr-un program guvernamental care are ca prioritate...