Cele mai citite
 


Cluj: Institutul Inimii pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România
duminică, 30 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.
'Primul pas constă în introducerea pe piaţa medicală a acestui dispozitiv numit inimă artificială, prin aprobări ale Ministerului Sănătăţii. Următorul pas este cel în care vom stabili, concret, cu echipa de specialişti din Italia, momentul în care va veni la Cluj-Napoca pentru a efectua prima intervenţie chirurgicală demonstrativă, urmând ca după această operaţie, care va fi cu siguranţă un succes, să extindem programul de implant de inimă artificială printr-o colaborare de lungă durată cu partea italiană', a explicat directorul institutului.
Modalitatea în care aceste dispozitive vor fi plătite, în viitor, părţii italiene, precum şi cea privitoare la transferul procedurilor chirurgicale de către specialiştii de la Roma vor fi stabilite în a doua jumătate a acestui an, a precizat Tudor Simionescu.
Directorul Institutului Inimii a arătat, totodată, că există deja o listă cu pacienţii care vor fi supuşi implantului cardiac, dar care nu este încă definitivă. Pacienţii cu prioritate vor fi reevaluaţi, pentru a se vedea care este stadiul bolii în faza pregătirilor pentru intervenţia chirurgicală.
Potrivit directorului Tudor Simionescu, specialiştii italieni sunt cei care au ales Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung, ca urmare a multiplelor performanţe medicale obţinute de colectivul de medici clujeni.
'Sincer, nu ştiu sursa sigură prin care chirurgii italieni au aflat despre performanţele medicale de la Institutul Inimii, dar întâmplarea este fericită', a spus Tudor Simionescu.
Echipa operatorie care va veni de la Roma la Cluj-Napoca pentru transplantul de inimă artificială va fi condusă de coordonatorul Programului Naţional de Transplant Cardiac din Italia. Totodată, Vaticanul este interesat şi a susţinut acest program de implant cardiac în Spitalul 'Bambino Gesu', pe care îl deţine, iar în luna decembrie 2010 o echipă de medici ai acestei unităţi sanitare a prezentat tehnica transplantului de inimă artificială la Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu''.
La Cluj-Napoca nu s-au efectuat transplanturi de inimă până la ora actuală, a arătat directorul Tudor Simionescu, precizând însă că în institut se fac anual în jur de 2.000 de intervenţii complexe de chirurgie cardiacă.
'Institutul Inimii a stabilit prin misiunea sa dorinţa de a deveni centru regional de referinţă în chirurgia cardiacă, iar transplanturile de inimi artificiale vor contribui la creşterea renumelui nostru', a arătat managerul unităţii, adăugând că dotările moderne şi nivelul performant de pregătire a specialiştilor recomandă institutul drept un reper în chirurgia intervenţională, iar în prezent institutul îşi îndeplineşte cu succes rolul de centru de urgenţă cardiovasculară din Transilvania.
* * *
Celebrul chirurg Christian Barnard (1922-2001) a realizat în 1967 primul transplant de inimă din lume, la Clinica 'Groote Schuur' din Cape Town (Africa de Sud), dar inima a funcţionat doar 18 zile. O lună mai târziu, cea de-a doua grefă cardiacă a reuşit cu succes.
Primul transplant de inimă din România a fost realizat la 24 octombrie 1999, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureş, prof. dr. Radu Deac, şi de dr. Şerban Brădişteanu. Profesorul Deac a efectuat, în premieră naţională, la clinica din Târgu-Mureş, şi un transplant cardiac unui copil, la 29 octombrie 2000.
O echipă de medici italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma a realizat cu succes primul transplant de inimă artificială din lume, în luna octombrie 2010, unui copil în vârstă de 15 ani.
La doar două luni de la premiera medicală mondială, medicii italieni au venit la Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung cu Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu''.
Inima artificială nu este o inimă întreagă, ci un dispozitiv de mici dimensiuni - 85 de grame, diametrul de 2,5 centimetri şi lungime de 5,5 centimetri - care susţine funcţia ventriculului stâng şi este alimentat de o baterie electrică, ce se încarcă asemenea unui telefon mobil.
Implanturile de inimă artificială vor salva adulţi şi copii cu insuficienţă cardiacă cronică, o astfel de operaţie fiind o şansă reală pentru supravieţuirea lor. Implantul este definitiv, nu temporar, şi reprezintă un progres semnificativ în cardiologie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Cluj: Tehnica transplantului de inimă artificială - prezentată de specialişti italieni la Institutul Inimii Tehnica medicală prin care se vor realiza, în premieră în România, transplanturi de inimi artificiale a fost prezentată, vineri, la Institutul Inimii ''Niculae Stancioiu'' din Cluj-Napoca, de o echipă de specialişti italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma.
Premieră naţională la IUBCvT Târgu Mureş, primul pacient român cu o inimă artificială va beneficia de un transplant de cord Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat joi că aici urmează să aibă loc o nouă premieră naţională, constând în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.