Cele mai citite
 


Algocalminul şi alte medicamente ce conţin metamizol - de la 1 februarie doar cu reţetă
marţi, 1 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Algocalminul se va putea cumpăra, de marţi, 1 februarie, doar pe bază de reţetă, ca şi toate medicamentele care conţin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dispoziţia de eliberare a unor calmante doar pe bază de reţetă se va realiza treptat, între februarie şi iulie 2011, astfel încât din luna august, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală.
Companiile farmaceutice producătoare ale medicamentelor cu metamizol au fost înştiinţate de ANM să-şi depună documentaţia pentru modificarea autorizaţiei (APP).
Deşi, după cum precizează ANM, în România nu s-au semnalat cazuri de reacţii adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luată de Consiliul Ştiinţific al agenţiei este numai de prevenţie şi de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzări, iar în 2010 pe locul al doilea.
Metamizolul, cu o structură chimică asemănătoare aminopirinei, a fost asociat cu raportări rare de agranulocitoză, dar potenţial fatale; primele raportări au apărut în literatura de specialitate în 1946, 1952, 1963.
Drept urmare, în SUA, Australia s-a restricţionat utilizarea metamizolului, iar ţările din nordul Europei au interzis chiar acest medicament.
În Rezoluţia Consiliului Europei, aflată în vigoare, se precizează că metamizolul se eliberează pe bază de prescripţie medicală (pentru eventuale reacţii adverse, pentru verificarea eficacităţii tratamentului).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât cu reţetă Medicamentele care conţin metamizol se vor putea cumpăra, de la 1 februarie, doar pe bază de reţetă, informează, luni, Agenţia Naţională a Medicamentului. Este vorba de Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin...
Precizări ale ANM privitor la comprimatele cu metamizol Solicitarea de schimbare a statutului de eliberare a medicamentelor de uz oral cu metamizol, între care cel mai cunoscut Algocalminul, a venit din partea unuia din deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) pentru comprimatele cu metamizol, din considerente etice şi pentru alinierea la recomandările...
Medicamentele cu conţinut de metamizol se vor elibera pe reţetă de la 1 aprilie Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a decis, pe 24 ianuarie, că eliberarea medicamentelor pe bază de metamizol se va face uniform, de la 1 aprilie, numai pe bază de prescripţie medicală.
APCR: Unele farmacii din ţară eliberează pastile de Algocalmin fără reţetă Mai multe farmacii din ţară au eliberat, în perioada 20 februarie - 3 martie 2014, comprimate filmate/pastile Algocalmin, în absenţa unei reţete de la medic deşi, potrivit unei hotărâri a Agenţiei Naţionale a medicamentului, acest medicament trebuie eliberat pe bază de prescripţie medicală, reiese dintr-o...
România inclusă de IMS Health în rândul celor 17 pieţe farmaceutice emergente Vânzările de medicamente pe bază de reţetă pe pieţele emergente vor creşte rapid în următorii ani, iar China va deveni cea de a treia mare piaţă farmaceutică din lume în 2011, a anunţat marţi firma de cercetare de piaţă IMS Health, transmite AP.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...