Cele mai citite
 


Franţa: Procesul lui Chirac, sub semnul întrebării din cauza maladiei Alzheimer?
marţi, 1 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul preşedinte francez Jacques Chirac, în vârstă de 78 de ani, ar putea fi atins de maladia Alzheimer, ceea ce ar pune sub semnul întrebării capacitatea sa de a compărea în procesul de corupţie intentat împotriva sa şi care va începe în luna martie, scrie cotidianul The Independent de luni, făcând referire la un articol publicat în Le Journal du Dimanche.
Potrivit cotidianului londonez, se aşteaptă ca avocaţii să încerce, în timpul audierii procedurale de luni, să obţină amânarea procesului în care Chirac este acuzat de angajări fictive la primăria Parisului, în anii în care conducea acestă instituţie.

Starea de sănătate a lui Chirac nu va fi adusă în discuţie în mod oficial în timpul audierii, însă prieteni şi foşti colaboratori ai săi au făcut presiuni pentru ca ex-preşedintele să fie scutit de procesul ce ar urma să înceapă pe 7 martie.

Zvonuri şi indicii privind problemele de sănătate ale lui Chirac există de mai bine de un an, însă Le Journal du Dimanche a dedicat duminică trei pagini unui articol intitulat 'Jacques Chirac duce ultima sa bătălie'. Mai mulţi prieteni nenominalizaţi ai fostului preşedinte sunt citaţi spunând despre el că se află 'în declin' şi că este doar umbra marelui Chirac pe care l-au cunoscut.

Alain Minc, economist, eseist politic şi consilier apropiat al actualului preşedinte Nicolas Sarkozy, a acuzat publicaţia de 'transgresiune etică', în timp ce alţi comentatori au sugerat că, dimpotrivă, clanul Chirac a colaborat la articolul respectiv, ca parte a unei campanii concertate vizând amânarea pe termen nedefinit a procesului.

În mai multe dintre cele mai recente sale apariţii publice, Jacques Chirac, care a suferit un accident vascular cerebral în 2005, a părut slăbit şi obosit.

Fostul preşedinte este acuzat că, pe când era primar al Parisului, a folosit banii contribuabililor pentru finanţarea partidului său Adunarea pentru Republică /RPR/. Trimis în faţa justiţiei pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere, el riscă teoretic 10 ani de închisoare şi 150.000 de euro amendă. Presiunea asupra lui a scăzut însă considerabil după ce primăria Parisului a renunţat să se constituie în parte civilă, în urma unui acord încheiat în toamna trecută cu Uniunea pentru o Mişcare Populară /UMP, partidul prezidenţial, succesorul RPR/ şi Jacques Chirac, prin care a fost despăgubită cu 2,2 milioane de euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa: Chirac nu suferă de Alzheimer şi se va prezenta la proces (Bernadette Chirac) Soţia lui Jacques Chirac, Bernadette Chirac, a dorit luni să curme zvonurile privind problemele de sănătate ale fostului preşedinte francez, afirmând că acesta nu suferă de maladia Alzheimer şi că se va prezenta la procesul care va începe în martie împotriva sa, transmite AFP.
Un accident vascular cerebral este echivalent cu opt ani de îmbătrânire prematură (studiu) Accidentele vasculare cerebrale la persoanele vârstnice duc la o îmbătrânire prematură a creierului cu echivalentul a opt ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan şi publicat în revista de ştiinţă 'Stroke', informează AFP.
Întârzierea pensionării poate contribui la prevenirea demenţei /studiu/ Persoanele care îşi amână retragerea din activitate prezintă un risc mai scăzut de a face boala Alzheimer sau alte forme de demenţă, indică un studiu realizat în Franţa, prezentat luni la o conferinţă medicală internaţională organizată la Boston, transmite Associated Press.
Programul prelungit de lucru poate mări riscul de accident vascular cerebral (studiu) Persoanele care lucrează multe ore se expun unui risc net crescut de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un studiu desfăşurat pe sute de mii de salariaţi din toată lumea (Statele Unite, Europa, Australia, etc.) de o echipă de cercetători de la University College London, relatează joi passionsante...
Franţa: Danielle Mitterrand spitalizată după o 'insuficienţă respiratorie' Danielle Mitterrand, văduva fostului preşedinte francez François Mitterrand, 'este internată în spital de la sfârşitul săptămânii trecute' la Paris, 'în urma unei insuficienţe respiratorii', a anunţat marţi fundaţia France Libertes al cărei preşedinte este, informează AFP.
Numărul de bolnavi de Alzheimer s-ar putea dubla în următorii douăzeci de ani Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva maladiei Alzheimer, organizaţia Alzheimer's Disease International /ADI/ publică un raport despre prevalenţa acestei boli incurabile, simbol al îmbătrânirii populaţiei, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi.