Cele mai citite
 


Prof.dr. Mircea Bârsan: Institutul Inimii din Cluj-Napoca stă bine ca dotare şi performanţă medicală
marţi, 1 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Anul 2011 aduce echipei de chirurgi cardiologi a Institutului Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca şansa de a efectua primele transplanturi de inimi artificiale din România, în cadrul unui parteneriat româno-italian, declară prof.univ.dr. Mircea Bârsan de la Clinica de Chirurgie Cardiacă a institutului, într-un interviu acordat AGERPRES.
Potrivit acestuia, echipa de chirurgi cardiologi a Institutului Inimii este formată din opt specialişti, toţi medici primari, şi din cinci anestezişti specializaţi de 20 de ani în domeniu.
'Din punct de vedere al dotării şi al performanţei medicale, Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' stă bine. Avem trei săli de operaţie moderne. Echipa de specialişti italieni a vizitat, în decembrie 2010, Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii, a văzut de ce dotări dispunem şi a fost extrem de mulţumită. Italienii doresc ca primele inimi artificiale să fie implantate demonstrativ, aşadar fără niciun cost, la bolnavi pe care îi vom selecta noi', a spus prof.dr. Mircea Bârsan, care a condus, timp de două decenii, cu rezultate remarcabile, Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii.
Inima artificială este o pompă care are ieşire în aorta toracică descendentă şi susţine funcţia ventriculului stâng, preluând mai mult de 50% din funcţia inimii. Pompa se implantează definitiv în inimă şi este alimentată cu baterii, din exterior.
'Merg în paralel, şi inima bolnavului, şi pompa artificială. Greutatea dispozitivului este de doar 90 de grame. Italienii au avut rezultate foarte bune, pacienţii salvaţi fiind capabili să facă mişcări autonome şi chiar şi sport. Inima artificială se produce în SUA', a precizat prof.dr. Mircea Bârsan.
Reputatul chirurg cardiolog a subliniat că lucrează împreună cu colegii săi mai tineri de aproape 20 de ani.
'Sunt chirurgi foarte buni şi merită deplina afirmare profesională. Nu i-am format eu, s-au format ei. Eu le-am asigurat doar condiţiile de formare, atâta tot. Mulţi dintre tinerii mei colegi au făcut stagii de specializare în străinătate, şi în Europa şi în SUA, au văzut tehnicile noi, s-au perfecţionat mereu. Repet, eu le-am asigurat condiţiile tehnice şi fiecare a progresat în profesie prin efortul lui responsabil şi deosebit', a spus profesorul clujean.
El a arătat că normele europene prevăd un centru cu două-trei săli de operaţie la un milion de locuitori, iar în România este un deficit, existând şapte centre de cardiologie intervenţională la 18 milioane de locuitori.
În opinia reputatului specialist, Ministerul Sănătăţii nu are o politică de dezvoltare a cardiologiei şi a chirurgiei cardiace.
'În fiecare an, la rezidenţiat se scot două-şapte posturi de rezidenţi în chirurgie cardiovasculară, dar peste şase ani, când termină, nu au perspectivă să fie angajaţi într-o unitate din cele şapte centre, fiindcă sunt mai mulţi rezidenţi decât posturile libere', a explicat prof.dr. Mircea Bârsan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament modern, inaugurată vineri la 'Grigore Alexandrescu' O clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament de ultimă generaţie şi personal medical instruit în străinătate, va fi inaugurată, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a informat Primăria sectorului 1.
DESTINAŢIE: ROMÂNIA/Bloc de garsoniere clujean devenit vârf al chirurgiei cardiovasculare în Europa - Institutul Inimii Unul dintre spitalele cele mai performante din ţară, dar şi din străinătate, în domeniul chirurgiei cardiace şi vasculare, Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj, a fost construit ilegal ca unitate medicală pe vremea lui Ceauşescu.
Prof. dr. Eduard Apetrei: Mi-aş dori ca medicul să nu mai lucreze sub presiune (interviu) Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Şeful Clinicii Cardiologie din cadrul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară 'C.C. Iliescu'', prof. dr. Eduard Apetrei, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prin comasarea institutului cu Spitalul Fundeni se face un ''mare rău''.