Cele mai citite
 


Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu
marţi, 1 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
- Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Reputatul specialist, care a condus, timp de două decenii, cu rezultate remarcabile, Clinica de Chirurgie Cardiacă a instituţiei, prezintă etapele ce vor fi parcurse după recenta semnare a protocolului de intenţie între Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu', Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' şi spitale din Italia, în scopul dezvoltării unui program complex de transplant de inimi artificiale.
Totodată, prof.dr. Mircea Bârsan se referă la patologia cardiacă, la complicaţiile care impun intervenţiile chirurgicale pe cord, la pregătirea deosebită a specialiştilor din clinica din Cluj-Napoca, la viitorul chirurgiei cardiace în România, precum şi la îngrijorătorul exod al cadrelor medicale spre unităţi sanitare din străinătate.
Tehnica medicală prin care se vor realiza transplanturi de inimi artificiale a fost prezentată în luna decembrie 2010 la Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu'' de o echipa de specialişti italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma. Pacienţii care urmează să fie operaţi la Cluj-Napoca vor fi selectaţi de medicii clujeni, de pe listele de aşteptare.
Primul transplant de inimă artificială din lume a fost realizat în luna octombrie 2010, la Roma, de o echipă de medici italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu''. La doar două luni de la premiera medicală mondială, medicii italieni au venit la Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung cu Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu''.

Agerpres: În acest an, la Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu'' din Cluj-Napoca se vor realiza primele transplanturi de inimi artificiale din România, cu sprijinul unei echipe de specialişti din Italia. În ultimul deceniu, numărul donatorilor de inimă aflaţi în moarte cerebrală s-a diminuat simţitor, de la 80% la 10%, iar inima artificială este o soluţie pentru salvarea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Echipa de specialişti în transplant cardiac din Italia a venit la Cluj-Napoca, în decembrie 2010, cu o propunere concretă: medicii de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' să facă parte din grupul profesional italian, urmând să se procedeze la o pregătire a specialiştilor cardiologi clujeni pentru astfel de intervenţii. Pentru un chirurg cardiac, care 'ţine' zilnic o inimă în mână, nu va fi deloc greu să deprindă procedurile intervenţiei, cu cele două anastomoze (intercomunicaţia vaselor de sânge - n.r.) şi cablurile de contact.
Medicii italieni au încredere în viitorul medicinii din România şi chiar în viitorul ţării - doar noi, românii, suntem mai sceptici -, şi vor să ne introducă în acest grup medical performant, care are capacitatea tehnică şi posibilitatea de a salva pacienţii aflaţi în stadiul final de insuficienţă cardiacă.
Echipa de specialişti italieni a vizitat Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii, a văzut de ce dotări dispunem şi a fost extrem de mulţumită. Italienii doresc ca primele inimi artificiale să fie implantate demonstrativ în sistemul sanitar din România, aşadar fără niciun cost, la bolnavi pe care îi vom selecta noi, foarte bine.
Primul transplant va fi realizat de o echipă mixtă de specialişti din Italia şi de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Ulterior se vor găsi forme de ajutorare a oamenilor bolnavi, pentru a avea o şansă de supravieţuire, prin acest aparat.
În luna decembrie a anului trecut a fost semnat un protocol de intenţie între Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu', Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' şi spitale din Italia şi urmează să vedem cum se dezvoltă acest program.
Costul unui transplant cardiac este mare. Nu ca operaţie, propriu-zisă, aceasta este simplă din punct de vedere al medicilor specializaţi, în fond sunt patru suturi circulare de făcut. Dar costurile îngrijirii şi ale tratamentului imunosupresiv, care înseamnă prevenirea respingerii inimii transplantate, sunt foarte mari. Şi atunci, de multă vreme, de aproape 30 de ani, doctorii, împreună cu inginerii, au conceput inimi artificiale.

Agerpres: Ce este inima artificială?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Este un mecanism cu sau fără valve, cu diferite structuri, care ajută funcţionarea inimii sau o înlocuieşte. S-au folosit inimi artificiale pentru cazuri foarte grave, care aveau nevoie de un suport tehnic, în aşteptarea unui donator de inimă. Mulţi au trăit o săptămână, o lună, două sau trei, în aşteptarea donatorului.
Citisem despre inima artificială permanentă care ne-a fost prezentată de specialiştii italieni în decembrie 2010, la Cluj-Napoca, dar nici nu ne putusem gândi la aşa ceva pentru noi, din cauza costurilor extrem de mari.
Inima pusă tehnologic la punct în urmă cu patru ani şi care a fost testată şi implantată la pacienţi în SUA şi Italia este un mecanism electric, cu o structură specială. Se implantează definitiv în inimă şi o ajută în funcţionare, preluând mai mult de jumătate din forţa de contracţie şi de expulzare a sângelui. Pompa alimentată cu baterii are ieşire în aorta toracică descendentă şi susţine funcţia ventriculului stâng, preluând mai mult de 50% din funcţia inimii. Merg în paralel, şi inima bolnavului, şi pompa artificială. Inima artificială are şi un nume - 'Jarvik 2000'. Greutatea dispozitivului este de doar 90 de grame. Italienii au avut rezultate foarte bune, pacienţii salvaţi fiind capabili să facă mişcări autonome şi chia r şi sport. Inima artificială se produce în SUA.

Agerpres: Care sunt complicaţiile din insuficienţa cardiacă?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima este o pompă care primeşte şi împinge sângele şi fără ea nu putem trăi. Văd mereu la televizor sau în comunicate de presă informaţia eronată că un pacient sau altul 'a decedat de stop cadiac', însă cauza principală nu este stopul cardiac, el este forma finală prin care sfârşeşte un om. Insuficienţa cardiacă este cauză de deces. Inima nu se mai contractă eficient, nu mai are putere să asigure o circulaţie normală a sângelui.
Complicaţiile din insuficienţa cardiacă sunt împărţite în patru grade. Când se ajunge în stadiul trei spre patru sau în stadiul patru, omul nu se mai poate mişca, respiră greu, are picioarele şi abdomenul umflate, organismul reţine apă pentru a creşte cantitatea de sânge, apare tahicardia. Atunci trebuie făcut ceva. Stadiul acesta este cel al cardiomiopatiei dilatative. Inima este mare, cât o căldare, merge greu, nemaiavând forţa să expulzeze sângele. Cu toate tratamentele, inima nu mai este ajutată, iar aceşti pacienţi devin candidaţi pentru transplant cardiac. Există nişte criterii care includ aceşti oameni pe lista de aşteptare a unui transplant cardiac.
Lumea nu este pregătită, nici în străinătate, nici la noi în ţară, pentru ca, în cazul unei morţi cerebrale, pacientului să îi fie prelevată inima sau alte organe. În toată lumea sunt lungi liste de aşteptare pentru efectuarea unor astfel de operaţii, pentru că sunt puţine situaţiile de donatori în moarte cerebrală.

Agerpres: De ce capacitate operatorie dispune, în acest moment, Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Avem trei săli de operaţie şi un buget estimat, prin Programul Naţional de Sănătate, prin care ne achiziţionăm materialele necesare operaţiilor cardiace. Materialele se importă, nu se produc în ţară, şi, în funcţie de ele, avem posibilitatea să operăm un număr de pacienţi pe zi, în medie trei-patru.
La ora actuală, din punct de vedere al dotării şi al performanţei medicale, Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' stă bine. Neajunsul este că suntem puţini chirurgi şi nu facem faţă la numărul mare de bolnavi care apar în fiecare zi. Şi aşa se şi explică listele de aşteptare.
Dezvoltarea cardiologiei româneşti a fost extraordinară în ultimii 15 ani şi ca urmare a formării şi perfecţionării doctorilor din punct de vedere profesional, alături de dotările cu echipamente. La ora actuală, există ecografe - aparate care văd cu ultrasunete configuraţia inimii, normală sau patologică - în toată ţara. Este adevărat că pentru chirurgia cardiacă, pentru a stabili indicaţia operatorie, este nevoie de aparate şi de specialişti de performanţă.

Agerpres: Câţi chirurgi cardiologi profesează, în prezent, în Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu'?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Opt chirurgi, medici primari, în jur de 45-50 de ani, foarte buni. Avem cinci anestezişti, specializaţi de 20 de ani în anestezia de chirurgie cardiacă şi avem, de asemenea, cardiologi foarte buni. Dar volumul de muncă este foarte mare. La noi programul de muncă începe la ora 8,00 dimineaţa şi se termină seara târziu. Dacă este cazul, programul continuă şi peste noapte, dar plusul de ore nu se consideră, pentru că noi avem un program pe hârtie de şapte ore pe zi, repartizat în 5+1+1. Dar, bineînţeles, nu respectăm acest program de lucru, îl depăşim zilnic, cu multe ore.

Agerpres: Care sunt bolile cele mai frecvente pentru care există indicaţia de operaţie pe cord?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Circuitul bolnavului este următorul: bolnavul vine cu bilet de trimitere sau în urgenţă la Institutul Inimii, care este o altă structură, aparte de a clinicii de chirurgie. Acolo se desfăşoară nişte etape, conform unor protocoale, de stabilire a diagnosticului. Patologia care apare ca urgenţă, fiindcă suntem institut de urgenţă, include cardiopatia ischemică, angina pectorală sau infarctul miocardic, bolile valvulare cardiace - aorta mitrală, care sunt boli degenarative şi duc la disfuncţii majore în contracţia inimii şi în performanţa ei precum bolile care afectează arterele periferice sau centrale, carotidele sau arterele de la picioare. Totodată, la Institutul Inimii sunt aduşi copii cu cardiopatii congenitale - boli de inimă cu care copilul s-a născut - de o gravitate mai mică sau mai m are. Mai rar intervenim pentru traumatisme toracice şi în patologii tumorale. Există tumori ale inimii, iar când sunt diagnosticate trebuie operate urgent.
Multe dintre aceste afecţiuni determină evoluţii acute ale bolnavilor şi ei sunt aduşi în urgenţă. Stabilirea diagnosticului poate dura o oră sau două şi pot fi indicaţii obligatorii de intervenţie chirurgicală. De pildă, după o coronografie cardiacă, examen prin care medicul vizualizează direct arterele coronare, responsabile de angină sau de infarct, medicul poate decide o intervenţie de dilatare, o angioplastie, sau montarea unui stent coronarian.

Agerpres: Se fac zilnic intervenţii chirurgicale complexe, dar pe listele de aşteptare continuă să fie mulţi pacienţi.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Da, sunt mulţi pacienţi şi înscrieri pe listă se vor putea face numai de la începutul lunii aprilie. Legat de numărul operaţiilor, trebuie să vă spun că în România sunt şapte centre de cardiologie intervenţională la 18 milioane de locuitori. Normele europene prevăd un centru cu două-trei săli de operaţie la un milion de locuitori. Aşadar, în România există o deficienţă de centre. Finanţarea a fost însă acceptabilă. În ultima vreme, Clinica de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii din Cluj-Napoca a dispus de banii necesari pentru materialele consumabile necesare.
Totuşi, trebuie spus că o politică de dezvoltare a cardiologiei şi a chirurgiei cardiace, ca şi a medicinii româneşti, nu există în concepţia Ministerului Sănătăţii. În fiecare an, la rezidenţiat se scot două-şapte posturi de rezidenţi în chirurgie cardiovasculară, dar peste şase ani, când termină, nu au perspectivă să fie angajaţi într-o unitate din cele şapte centre, fiindcă sunt mai mulţi rezidenţi decât posturile libere. Ne-am chinuit doi ani să aducem oameni tineri în institut, de 30-35 de ani, pentru că actualii chirurgi ai institutului, care au acum în jur de 50 de ani, vor fi bătrâni peste zece ani.
Un chirurg cardiolog se pregăteşte cel puţin zece ani pentru a avea experienţa necesară. Ministerul nu are deloc un plan de viitor pentru acest domeniu al chirurgiei cardiace. Cardiologia poate mai are un viitor, fiindcă un cardiolog îşi poate face un cabinet privat, cu un ecograf şi alte aparate de investigaţii. Se pare că acesta va fi viitorul, în sectorul privat, dar întreb câţi oameni vor dispune de banii necesari pentru o consultaţie privată? Însă în chirurgia cardiacă, o unitate are nevoie de echipamente medicale foarte scumpe. O sală de operaţie şi una de reanimare se fac cu cel puţin un milion de euro. Şi acelaşi lucru: câţi români îşi vor putea permite o operaţie într-o clinică privată?
Nu ştiu care va fi viitorul chirurgiei cardiace şi nici al medicinii româneşti. La ora actuală nu văd nimic optimist în acest sens. Plus că doctorii sunt foarte iritaţi. Au fost etichetaţi ca bugetari, deşi sunt plătiţi pe criteriul bolnavului externat, în termenii Casei de Asigurări de Sănătate. Medicilor li s-a diminuat salariul cu 25%, iar unora cu 40%. Un medic specialist este plătit, indiferent de specialitate, cu 1.300 de lei pe lună, iar un medic primar cu 1.700 de lei, maximum 1.900 de lei dacă este în vârstă. Cu toate aceste condiţii grele, medicii au o conştiinţă şi un respect faţă de bolnav. Lucrul ar trebui să fie reciproc, dar nu mai este. Există un conflict între bolnavi şi doctori la ora actuală, care a fost generat de presă, ea acuzând medicii, într-o campanie inco rectă împotriva lor. Pe starea deja tensionată a populaţiei, campania a avut imediat ecou. Aşa se face că bolnavii se duc cu neîncredere la consultaţiile medicale.

Agerpres: Care sunt factorii care favorizează apariţia bolilor de inimă?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Stresul întâi de toate, care perturbă buna funcţionare a întregului organism, dar mai ales a inimii.

Agerpres: Un chirurg cardiolog consumă mult emoţional în timpul unei intervenţii şi, în ani, starea sănătăţii sale se alterează ca şi cea a unui pacient pe care a reuşit să-l salveze.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Aproape zilnic, un chirurg cardiolog opreşte, în sala de operaţie, inima unui om şi după o oră-două trebuie să o repornească. Este un stres suficient pentru a afecta arterele coronare ale medicului. Restul nu îl mai comentez. Lucrurile acestea nu au importanţă în România. În străinătate, un chirurg cardiolog este răsplătit cum se cuvine.

Agerpres: Ce va face renumitul profesor universitar Mircea Bârsan în următorul deceniu ?
Prof.dr. Mircea Bârsan: Chiar nu ştiu. Deocamdată îi ajut pe colegii mei cu un sfat, cu o operaţie, cu lucruri obişnuite, dar mi-am redus activitatea pentru că am o vârstă şi doresc să îi las pe cei tineri să stea pe picioarele lor. Lucrăm împreună de aproape 20 de ani, sunt chirurgi foarte buni şi merită deplina afirmare profesională. Nu i-am format eu, s-au format ei. Eu le-am asigurat doar condiţiile de formare, atâta tot. Mulţi dintre tinerii mei colegi au făcut stagii de specializare în străinătate, şi în Europa şi în SUA, au văzut tehnicile noi, s-au perfecţionat mereu. Repet, eu le-am asigurat condiţiile tehnice şi fiecare a progresat în profesie prin efortul lui responsabil şi deosebit.

Agerpres: În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor Cluj, sunteţi foarte îngrijorat că medici buni din România decid să plece în străinătate, pentru avantajele salariale şi condiţiile de lucru mai bune decât cele din ţară.
Prof.dr. Mircea Bârsan: Mulţi dintre cei care pleacă se vor întoarce, cu timpul. Dar, la ora actuală, este o nebunie naţională. În 2010, 400 de medici clujeni au depus cereri pentru eliberarea actelor necesare plecării în străinătate pentru exercitarea profesiei. În acest an, în 20 de zile, s-au eliberat certificate de conformitate pentru 25 de medici decişi să profeseze în clinici din ţările Uniunii Europene.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Institutul Inimii pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Cluj: Tehnica transplantului de inimă artificială - prezentată de specialişti italieni la Institutul Inimii Tehnica medicală prin care se vor realiza, în premieră în România, transplanturi de inimi artificiale a fost prezentată, vineri, la Institutul Inimii ''Niculae Stancioiu'' din Cluj-Napoca, de o echipă de specialişti italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma.
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Institutul Inimii din Cluj-Napoca stă bine ca dotare şi performanţă medicală Anul 2011 aduce echipei de chirurgi cardiologi a Institutului Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca şansa de a efectua primele transplanturi de inimi artificiale din România, în cadrul unui parteneriat româno-italian, declară prof.univ.dr. Mircea Bârsan de la Clinica de Chirurgie Cardiacă a institutului...