Cele mai citite
 


UE ar putea aproba folosirea unui nou îndulcitor
miercuri, 17 iunie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Nutritie, Diabetul
 

Berlin, 17 iunie /Agerpres/ - Fie că este vorba de ciocolată sau prăjituri, tuturor ne plac dulciurile. Însă nu toată lumea poate scăpa la fel de uşor de calorii, aşa că cine nu vrea să-şi refuze complet plăcerea dulciurilor, caută alternative cu puţine calorii.

Cercetătorii germani studiază de nu mai puţin de 25 de ani o plantă care ar putea fi noul îndulcitor-minune: complet natural, sărac în calorii şi tolerat de diabetici. Stevia rebaudiana (a nu se confunda cu ştevia), originară din America de Sud (Paraguay, Argentina şi Brazilia) este cea mai dulce plantă din lume. Extractul de substanţă dulce din această plantă - numit steviosid - este izolat în urma unui proces destul de costisitor. Acest extract pur - în formă lichidă sau de tablete - este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Dulceaţa steviei se găseşte în frunzele sale, fiind formată în timpul fotosintezei.

Şi totuşi, în pofida avantajelor prezentate de acest îndulcitor, extrasul nu a fost autorizat de Uniunea Europeană, se arată într-un material difuzat de postul german de televiziune ZDF. Rezervele autorităţilor europene în materie de sănătate sunt întemeiate pe rezultatul a două cercetări. Una dintre ele arată că produsele pe bază de extract de stevia ar cauza cancer, iar celălalt a evidenţiat, prin experimente de laborator pe şobolani, că acest extract cauzează, în anumite condiţii, infertilitate.

Cercetătorii de la Universitatea Hohenheim din Stuttgart, care studiază de un sfert de secol această plantă, susţin însă că un om ar trebui să mănânce zilnic 34 de kilograme de frunze de stevie proaspete pentru ca astfel de efecte să fie resimţite.

În lumina noilor cercetări, experţii consideră că este tot mai probabil ca Uniunea Europeană să autorizeze în curând utilizarea noului îndulcitor. De altfel, el poate fi procurat deja de pe internet sau din magazinele naturiste, însă produsul nu este etichetat ca făcând parte din categoria "alimentelor", ci a produselor cosmetice sau pentru igienă dentară. AGERPRES/(Petronela Gruev)

Notare
Comentarii
de cornelia
sunt foarte fericita sa primesc astfel de informatii. eu nu am diabet dar in ultima vreme valoarea glicemiei se apropie de valoarea maxima admisa pt un om sanatos. in aceste conditii indulcesc cafeaua cu indulcitor si nu maninc nimic dulce este f greu dar m-am obisnuit.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
GastroPan 2016: Barista Paul Ungureanu, numărul trei mondial, recomandă zahărul verde ca îndulcitor de cafea Cafeaua este de preferat să se servească neîndulcită pentru a nu-şi pierde din aromă, însă dacă totuşi se preferă îndulcitori, acesta trebuie să fie zahărul verde din ştevie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, barmanul Paul Ungureanu, ocupantul locului trei la World Barista Championship în 2015 şi...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Ştevia Printre mult apreciatele plante de primăvară la noi, încă de pe vremea tracilor, ştevia este o plantă dulce-acrişoară şi ocupă un loc bine-meritat în bucătăria tradiţională. Valoarea sa nutritivă este completată cu succes de calităţile curative şi medicale prin bogăţia de vitamine, săruri minerale, proteine...
Aspartamul nu este periculos pentru sănătate (EFSA) Parma, 28 feb/Agerpres/ - Aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor care înlocuieşte zahărul, nu prezintă niciun risc pentru sănătate, contrar celor susţinute de două studii, a afirmat luni, într-un comunicat, EFSA, autoritatea europeană de siguranţă a alimentelor, citată de AFP.
Şapte gustări apetisante fără efecte nedorite asupra greutăţii corporale Uneori, deşi nu ar trebui, mâncăm de plictiseală. Alteori, deşi nu ne este foame, mâncăm între două cursuri. Sunt calorii în plus, dar care fac parte, în mod iremediabil, din viaţa noastră, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă şapte gustări pe care le putem consuma după pofta inimii.
Zaharina ar putea fi un inhibitor al cancerului (studiu) Zaharina, îndulcitor artificial al cărei consum a fost legat timp de mai multe decenii de apariţia cancerului, ar putea avea un efect inhibitor asupra celulelor cancerigene, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi de Universitatea din Florida (UF), relatează EFE.
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...