Cele mai citite
 


Cardul de sănătate în dezbaterea medicilor de familie, a reprezentanţilor MS şi a celor ai CNAS
marţi, 1 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au venit 'nepregătiţi, doar să bifeze' o nouă dezbatere publică pe tema cardului de sănătate, este concluzia medicilor de familie şi a reprezentanţilor organizaţiilor care au participat, luni, la dezbaterea publică pe tema cardului de sănătate.
Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat că ''ceea ce se face este un experiment pe seama medicilor de familie şi a pacienţilor''. Potrivit normelor, medicii de familie ar trebui să susţină financiar introducerea sistemului şi a datelor pentru pacienţi, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Patronatelor Medicilor de Familie, a arătat că medicii de familie, ca furnizori de servicii medicale, trebuie să suporte costurile pentru introducerea cardului şi introducerea datelor, ceea ce, în opinia sa, nu este normal, fiind de părere că acest lucru ar trebui făcut de CNAS.

''CNAS este cea care cunoaşte toate informaţiile medicale ale pacientului'', a afirmat dr. Mihăilă.
În plus, ea a subliniat că este prevăzută obligativitatea introducerii RH-ului şi a grupei sanguine pentru care pacienţii trebuie să plătească, acestea nefiind gratuite.

Reprezentanţii organizaţiilor participante au făcut referire la faptul că nu trebuie impus cardul de sănătate şi că ar trebui să se ţină seama de opţiunea fiecăruia, de credinţa sa, de drepturile omului. Ei au adus în discuţie şi dezbaterea din 18 noiembrie 2010, când li s-a promis că se vor analiza alternative la cardul de sănătate, lucru care nu s-a întâmplat.

Participanţii la dezbatere au declarat că nu sunt de acord nici cu reţeta şi fişa electronică, afirmând că introducerea cardului, aşa cum s-a dovedit în alte ţări, nu a eliminat fraudele din sistem. În opinia reprezentanţilor organizaţiilor participante, ''banii care se cheltuiesc cu acest card ar trebui mai bine dirijaţi pentru medicamente''. Ei au propus ca acest proiect să nu fie adoptat prin Hotărâre de Guvern, ci prin dezbatere în Parlament.

Directorul departamentului informatic de la CNAS, Marius Stupu, a spus că introducerea acestui card este necesară pentru a evita fraudele din sistem, şi a asigura servicii medicale rapide. El a admis, însă, că niciun sistem informatic nu poate garanta o securizare perfectă.


Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătăţii, dr. Adela Neagoe, a susţinut că nu trebuie să se teamă nimeni de acest card, ''a cărui menire este introducerea disciplinei în sistem, fiind mai sigur decât hârtiile completate până acum''. Ea a mai spus că pe card nu sunt trecute toate datele pacientului, ci numai câteva.
În final, reprezentanţii CNAS şi cei ai MS au declarat că vor căuta soluţii alternative la introducerea cardului cu cip.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Valentin Popescu (MS): Sancţiunile prevăzute în proiectul Registrului de vaccinare nu sunt de dragul de a amenda medicii Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Iaşi: Medicii de familie cer retragerea proiectului de modificare a contractului cadru Medicii de familie din Iaşi solicită Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a contractului-cadru.
Reprezentanţii CNAS şi medicii de familie continuă discuţiile pe marginea contractului-cadru Echipe de specialişti ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai medicilor de familie vor continua, miercuri, să discute pe marginea unor aspecte tehnice legate de contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.