Cele mai citite
 


Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a încetat din viaţă
miercuri, 2 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului a trecut, luni, la cele veşnice, cu puţin înainte de a împlini vârsta de 90 de ani, ca urmare a unor afecţiuni pulmonare şi cardiace, agravate în ultima lună.
ÎPS Bartolomeu Anania s-a aflat sub supraveghere medicală, începând din dimineaţa zilei de 25 ianuarie, la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I, fiind internat în unitatea sanitară clujeană imediat după revenirea sa de la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, unde a fost supus, între 14 şi 24 ianuarie, unor investigaţii medicale. În baza acestora, specialiştii vienezi urmau să decidă asupra unei posibile intervenţii chirurgicale minim invazive pe cord, constând în implantarea unei valve aortice. În urma investigaţiilor, medicii austrieci au ajuns la concluzia că operaţia preconizată nu este în măsură să amelioreze starea de sănătate a mitropolitului, pe fondul afecţiunilor cardio-respiratorii grave de care suferea.
Înaltul ierah a revenit de la AKH din Viena cu un avion sanitar, un echipaj SMURD preluând asistenţa sa medicală, până la spitalizarea la Clinica Chirurgie I. Mitropolitul a fost aşteptat la aeroport de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul, alături de zece preoţi.
Episcopul vicar Vasile Someşanul a declarat că în toate lăcaşele de cult au fost oficiate slujbe pentru sănătatea mitropolitului 'care se afla într-o stare critică, pe durata transportului de la AKH Viena fiind conectat la aparate medicale'.
Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania, a fost cunoscut atât pentru activitatea sa misionară, cât şi ca om de litere. În anul 2001, în coordonarea sa a apărut cea mai nouă biblie sinodală românească, în ediţie jubiliară, cu hărţi şi concordanţă, tradusă după Septuaginta (traducerea Pentateuhului şi a celorlalte cărţi ale Vechiului Testament din ebraică în greacă).
ÎPS Bartolomeu Anania a urmat şcoala primară în satul natal, iar cea secundară la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A absolvit cu diplomă de bacalaureat şi Liceul 'Mihai Viteazul' din Capitală.
La 2 februarie 1942, s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu. În acelaşi an, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în această calitate la Mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş. Din 1947 a fost stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita.
În toamna anului 1944, s-a înscris la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj. S-a aflat în fruntea grevei studenţeşti contra guvernului condus de Petru Groza, la 6 martie 1946, acţiune în urma căreia a fost exmatriculat din cele două unităţi de învăţământ superior.
Şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, obţinând titlul de 'licenţiat în teologie', în anul 1948.
Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar între 1949 şi 1950 - inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc.
Arestat din nou, în 1958, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 23 august 1944, a fost condamnat şi a ispăşit mare parte a pedepsei în Penitenciarul din Aiud.
În anul 1966 a fost trimis la Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Statele Unite ale Americii, de către Biserica Ortodoxă Română.
Reîntors în ţară, a fost numit director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului.
La 21 ianuarie 1993, a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Hirotonirea întru arhiereu şi instalarea în Catedrala din Cluj-Napoca a fost celebrată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, la 7 februarie 1993
Din acest moment a început misiunea de excepţie în fruntea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului la 2 martie 2006. A fost instalat oficial ca mitropolit la 25 martie 2006, de un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist.
Ca scriitor, mitropolitul Bartolomeu Anania a publicat dramele 'Mioriţa' (1966), 'Meşterul Manole' (1968), 'Du-te vreme, vino, vreme!' (1969), 'Păhărelul cu nectar', 'Steaua Zimbrului' (1971), şi 'Poeme cu maşti' (1972).
În anul 1982 i-a fost decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România.
Alte opere scrise de înaltul ierarh sunt volumul de poezii 'Geneze' (1971), 'Istorii agrippine' (1976), 'File de acatist' (1981), Anamneze' (1984), 'Imn Eminescului în nouăsprezece cânturi' (1992), 'Poezie religioasă românească modernă' (1992). La acestea se adaugă volumele de proză şi de eseuri 'Greul Pământului' (1982), 'Rotonda plopilor aprinşi' (1983), albumul 'Cerurile Oltului' (1990), 'Amintirile peregrinului Apter' (1991), romanul exotic 'Străinii din Kipukua' (1979) şi multe altele.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Mitropolitul Bartolomeu Anania se află sub supraveghere medicală la Clinica de Chirurgie I Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I, un echipaj SMURD preluând asistenţa medicală imediat după aterizarea avionului sanitar cu care înaltul ierarh a revenit la Cluj-Napoca, marţi dimineaţa...
Cluj: Starea sănătăţii mitropolitului Bartolomeu Anania este staţionară, cu uşoare ameliorări Cluj-Napoca, 25 ian /Agerpres/ - Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, este stabil cardiac în prezent, intubat respirator, cu un suport de sedative, nu mai are temperatură, iar probele inflamatorii sunt în scădere, informează, marţi, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei...
Cluj: Mitropolitul Bartolomeu Anania va fi supus unei intervenţii minim invazive la clinica din Viena Cluj-Napoca, 16 ian /Agerpres/ - Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, va fi supus unei intervenţii chirurgicale minim invazive, constând în montarea unei valve aortice, la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH)...
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...