Cele mai citite
 


Mersul pe jos îmbunătăţeşte memoria persoanelor de peste 55 de ani
miercuri, 2 februarie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Exerciţiul cardiovascular practicat cu regularitate - mersul pe jos, de exemplu - îmbunătăţeşte memoria persoanelor de peste 55 de ani şi poate opri declinul capacităţilor mentale legat de îmbătrânire, arată un studiu apărut în Analele Academiei Naţionale Americane de Ştiinţe, citat de AFP.
Este primul studiu desfăşurat pe adulţi sănătoşi de peste 55 de ani, care prezintă semne normale de atrofiere a hipocampului, regiune a creierului care joacă un rol cheie pentru memorie, explică cercetători de la Universităţile din Pittsburgh (Pennsylvania, estul Statelor Unite), Illinois (nord) şi Rice (Texas, sud), coautori ai studiului.

Studii precedente arătaseră că această zonă cerebrală se micşorează în mod natural în cursul vieţii adulte, afectând memoria şi mărind riscul de demenţă, adaugă cercetătorii.

În cadrul studiului, au fost selectate 120 de persoane de la 55 la 80 de ani, care nu sufereau de demenţă. Jumătate dintre ele a fost supusă unui program de mers pe jos moderat de 40 de minute, timp de trei zile pe săptămână, iar cealaltă parte a făcut exerciţii obişnuite de gimnastică. Înainte de începerea cercetării, li s-a făcut un examen RMN al creierului, apoi la şase luni şi la 12 luni, la sfârşitul studiului. Cercetătorii au constatat că, la persoanele care merseseră pe jos regulat, volumul hipocampului stâng şi drept crescuse cu 2,12% şi respectiv 1,97% după un an. În schimb, membrii grupului martor au înregistrat o scădere cu 1,40% şi 1,43% a celor două regiuni cerebrale, fenomen considerat normal odată cu îmbătrânirea.

Potrivit cercetătorilor, exerciţiul cardiovascular face să crească nivelul unei proteine ce aparţine unei familii de factori neurotrofici esenţiali pentru supravieţuirea şi regenerarea neuronilor, în vederea formării de noi capacităţi de memorare.
Notare
Comentarii
de gigi raducan
confirm prin experianta mea sintagma ..ca;MISCAREA INSEAMNA VIATA; este o realitate. Desi am trecut de mult de prima tinerete,continui zilnic sa fac exercitii le tai-ci si diverse tehnici chi cung.Varsta mea biologica se mentine la 35 ani.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Consumul de grăsimi afectează memoria în cazul bărbaţilor Consumul de 'acizi graşi trans' (dTFA) poate provoca pierderi de memorie la bărbaţii sub 45 de ani, în afară de efectele lor nocive asupra sistemului cardiovascular, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din California care şi-au publicat concluziile în revista PLoS ONE , informează...
Exerciţiile fizice sunt cel mai bun remediu împotriva demenţei (studiu) Până în 2050, numărul persoanelor care vor avea o formă de demenţă ar urma să se tripleze - este concluzia unui nou studiu desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Cardiff (Ţara Galilor) şi ale cărui rezultate au apărut în PLoS. Miercuri urmează să aibă loc la Londra un summit al G8 consacrat...
Schimbările de personalitate ar putea fi un semnal prevestitor al demenţei, susţin experţii În cazul în care o persoană suferă modificări de personalitate sau de comportament care durează ani de zile, acest fapt ar putea indica un stadiu foarte timpuriu de demenţă, potrivit unui grup de neuropsihiatri şi experţi în maladia Alzheimer, relatează cotidianul New York Times.
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.