Cele mai citite
 


Virusul holerei a suferit două mutaţii grave
miercuri, 2 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În ultimii ani, bacteria care provoacă holera a suferit două mutaţii severe, astfel încât aceasta poate în prezent provoca epidemii mai prelungite cu o rată de mortalitate mai ridicată, conform unui recent studiu apărut în PLoS Neglected Tropical Diseases, citat de Reuters.
Concluzia experţilor: vaccinarea în masă este necesară chiar şi în cazul în care se înregistrează doar un focar limitat de holeră, deşi unii epidemiologi pun sub semnul întrebării eficienţa vaccinului, evidenţiind respectarea normelor sanitare şi asigurarea cu apă potabilă curată a persoanelor din zonele afectate de holeră, cum ar fi Haiti.

În acest context, Edward T. Ryan, cercetător la Massachusetts General Hospital şi Harvard University, susţine că tulpina hibrid a holerei a suferit două mutaţii severe în ultimele două decenii.

Prima mutaţie a condus la situaţia că virusul holerei afectează chiar şi persoanele care au mai suferit în trecut din aceeaşi cauză şi se consideră că ar avea imunitate la un astfel de virus, în timp ce a doua mutaţie a crescut severitatea letală a tulpinei. Pentru comparaţie: dacă înainte rata mortalităţii era sub 1%, în prezent aceasta fluctuează spre 5%.

La ora actuală, sunt disponibile la nivel mondial aproximativ 300.000 de doze de vaccin împotriva holerei şi doar două companii farmaceutice sunt implicate în producerea acestuia (Shantha Biotechnics şi Crucell). Holera, între timp, a devenit rezistentă la vaccin. În acest sens, Edward T.Ryan solicită comunităţii de experţi să ia în calcul reconsiderarea situaţiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Un vaccin oral împotriva holerei şi-a demonstrat utilitatea pe teren în Bangladesh Un vaccin oral ieftin conferă protecţie "semnificativă" împotriva formelor grave de holeră, conform unui test efectuat în condiţii de viaţă obişnuită în Bangladesh, unde maladia ucide anual mii de oameni, informează AFP.
Mulţi bolnavi de holeră din Haiti susţin că au băut apă potabilă Multe dintre persoanele spitalizate în Haiti după ce au fost diagnosticate cu holeră susţin că au băut apă tratată, o informaţie care suscită îngrijorarea autorităţilor ce gestionează maladia care a provocat moartea a 284 de persoane până în prezent, relatează AFP.
O bacterie rezistentă la medicamentele antimalarie periclitează eficienţa campaniei mondiale împotriva acestei boli Stabilirea unei hărţi globale a rezistenţei parazitului malariei la principalul medicament împotriva acestei infecţii a ajutat la evidenţierea rezistenţei acestuia în Asia de Sud-Est, dar nici Africa nu este scutită de acest fenomen, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană 'New England...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Focar de bacterii din specia vibrio în Europa de Nord din cauza încălzirii oceanului (studiu) Schimbările climatice provocate de om reprezintă principalul factor din spatele apariţiei neaşteptate a unui grup de bacterii în Europa de Nord, care pot provoca gastroenterită, potrivit unei noi cecetări a unui grup de experţi internaţionali, informează duminică Reuters.