Cele mai citite
 


Alimentele bogate în grăsimi 'trans' cresc riscul de depresie
miercuri, 2 februarie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
O alimentaţie bogată în grăsimi 'trans' creşte riscul depresiei, pe lângă alte riscuri, afirmă oameni de ştiinţă la capătul unui experiment de şase ani. Astfel, ei pun depresia pe seama consumului unei cantităţi mari de grăsimi 'trans', adică hidrogenate. Prin contrast, uleiul de măsline protejează împotriva instabilităţii emoţionale, potrivit National Post.
În debutul experimentului lor, dr. Valerie H Taylor, de la Canadian Obesity Net, şi dr. Miguel ?ngel Mart?nez-Gonz?lez, profesor de medicină preventivă la Universitatea Navarra din Spania, au constatat că niciunul din voluntari nu suferea de tulburări psihice.

Ulterior, aceştia au fost trecuţi la o dietă bogată în grăsimi saturate. La capătul experimentului, cercetătorii au înregistrat 657 de noi cazuri de depresie.

În cadrul acestui studiu, cei doi oameni de ştiinţă au luat în calcul şi obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul şi abuzul de alcool, dar şi vârsta, sexul, activitatea fizică, indicele masei corporale şi alţi factori de risc. Însă influenţa acestor factori a fost nesemnificativă în comparaţie cu aportul de grăsimi rele în alimentaţie.

Prin contrast, uleiul de măsline şi grasimile polinesaturate, în care este bogat bunăoară peştele, protejează de depresie. Conexiunea între alimentaţie şi starea de spirit nu este ceva nou. Astfel, în luna iunie anul trecut, o echipă de cercetători din Montreal sugerau că suplimentele cu Omega-3 pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie. Nu este niciun secret că persoanele care preferă junk food de cele mai multe ori fumează şi consumă în exces băuturi alcoolice. În plus, unei persoane deprimate puţin îi pasă de starea ei de sănătate, avertizează ei.
Notare
Comentarii
de EK
Buna,
Care sunt totusi solutiile pentru a consuma patiserie si ceva prajit fara sa se ajunga la hidrogenare?
1. Uleiul de plamier stiu ca isi pastreaza proprietatile la temperaturi mai mari. Mai sunt si altele? Sau ce auzeam ca uleiul de floarea soarelui folosit de 1-2 ori e sanatos si apoi devine toxic,, inseamna ca apoi e trans?
2. Cum se masoara temperatura de prajire/coacere? ca la noi cuptoarele nu prea au optiunea asta?
Multumesc

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentatie si serotonina impotriva depresiei Noptile lungi si vremea rece ne pot predispune la depresie. Pentru a evita asta, ne putem axa pe o alimentatie care sa sporeasca secretia de serotonina, bogata in carne de curcan, seminte de in, peste, fructe de mare, banane etc.
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu) Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediţia online.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Grăsimile, alimentarea şi sănătatea Institutul naţional de diabet, nutriţie şi boli metabolice "Prof. N.C. Paulescu", împreună cu Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă şi cu sprijinul Unilever South Central Europe au organizat workshop-ul cu tema "Grăsimile alimentare şi sănătatea în actualitate"
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta anticolesterol Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.