Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc
miercuri, 2 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii va posta pe pagina de internet, la adresa www.ms.ro, lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi proiectul de hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice, care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Attila Cseke.
El a precizat că, potrivit MS, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că există deja 10 unităţi sanitare - 5 în judeţul Dâmboviţa, 2 la Oradea, 2 la Bucureşti şi una în judeţul Argeş - care sunt desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut.
'Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale, nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei?794 de medici şi 2.532 de asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz,?în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu', a reliefat ministrul.
Attila Cseke a precizat că reprofilarea sau comasarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile.
El a explicat că, în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, ministerele Sănătăţii şi Muncii vor desfăşura, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, programul de interes naţional 'Dezvoltarea reţelei de cămine pentru?persoanele vârstnice'.
Conform noului program, vor putea fi înfiinţate până la 71 de cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.
În prezent, conform datelor Ministerului Muncii, există doar 25 de cămine de bătrâni, cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 de unităţi pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri.
Conform datelor raportate de direcţiile de asistenţă socială către Ministerul Muncii, peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni, după cum a afirmat Attila Cseke.
Programul va avea un buget total de 230 de milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 de milioane de lei.
Până la data de 30 martie, autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.
'Prin acest program este pentru prima dată când statul finanţează, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice', a afirmat ministrul.
Attila Cseke a accentuat asupra faptului că 'reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante'.
În Bucureşti, prin înţelegere cu primarul general al Capitalei, Spitalul Caritas va fi transformat în Cămin de bătrâni, fiind vorba despre o parte a spitalului construită de autorităţi şi nu de cea revendicată.
Ministrul a subliniat că personalul nu va fi disponibilizat.
De asemenea, el a adăugat că autorităţile locale vor decide în ce vor fi transformate spitalele propuse pentru desfiinţare - cămine de bătrâni, centre de permanenţă sau ambulatorii de specialitate.
Attila Cseke a accentuat că reorganizarea spitalelor trebuia făcută demult, pentru că în unele zone existau multe spitale care nu îşi demonstrau utilitatea neavând linii de gardă sau având doar o singură linie de gardă şi aceea cu o specialitate care nu ar fi de folos pacienţilor.
Ministrul Sănătăţii a precizat în conferinţa de presă că toţi asiguraţii vor trebui să aibă card de sănătate, pentru că altfel nu vor putea primi asistenţă medicală. El a spus că nu se gândeşte la o alternativă în afara cadrului cu cip şi că România trebuie să se alinieze cerinţelor Uniunii Europene.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Argeş: Spitalul de Boli Cronice Mozăceni va fi transformat în centru de asistenţă socială Spitalul de Boli Cronice Mozăceni este prima unitate sanitară cu paturi din judeţul Argeş care a fost desfiinţată din punct de vedere juridic şi va fi transformată în centru de asistenţă socială pentru persoanele vârstnice.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele AOR: Primarii ameninţă Guvernul cu procesele, ca protest faţă de desfiinţarea spitalelor Primarii se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început de Ministerul Sănătăţii, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, primarul oraşului Sălişte (judeţul Sibiu), Teodor Dumitru Banciu.
Argeş: CJ ia în calcul înfiinţarea unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale închise Consiliul Judeţean (CJ) Argeş va analiza posibilitatea înfiinţării unor centre de permanenţă în locul celor patru spitale a căror închidere a fost decisă de Guvern, o hotărâre în acest sens urmând să fie luată în următoarele zile.
Braşov: Doar cinci medici şi 40 de asistenţi medicali pentru cele 86 de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ Asistenţa medicală în cele 86 de şcoli din municipiul Braşov este asigurată în prezent de cinci medici şi 40 de asistente, iar singurul cabinet stomatologic funcţionează la Universitatea "Transilvania", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă.
Attila Cseke: Programul de reorganizare a sistemului spitalicesc este necesar Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc este necesar întrucât scopul unui spital este de a oferi pacientului şansa de a se trata, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o discuţie cu membrii Comisiei de sănătate din Senat.