Cele mai citite
 


Preşedinţii a căror sănătate alimentează zvonurile
miercuri, 17 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 17 iunie /Agerpres/ - Preşedintele gabonez Omar Bongo, care a murit luni, suferea de cancer intestinal. Atât de puţine informaţii apăreau despre starea lui de sănătate, încât organizaţia Reporteri fără Frontiere (RFF) a acuzat capitala Libreville că a impus „o tăcere mediatică” asupra acestui subiect, scrie revista franceză L'Express.

Acest „tabu” se remarcă şi în cazul altor foşti sau actuali şefi de stat sau de guvern. Fidel Castro, 83 de ani, de exemplu. De când Fidel Castro a transferat conducerea Cubei fratelui său, Raul, din cauza unei grave hemoragii intestinale şi a unei dificile intervenţii chirurgicale, au apărut informaţii contradictorii despre starea lui de sănătate. Este suficient ca „lider maximo” să nu apară în public şi să nu-şi mai semneze cronicile în presa oficială cubaneză şi imediat reapare întrebarea, din ce în ce mai insistentă: se simte mai rău, s-ar putea să moară? Chiar şi prietenul său, Hugo Chavez, vorbea de el în ianuarie la trecut: cu câteva zile înainte, Fidel Castro fusese marele absent de la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a revoluţiei cubaneze şi a venirii sale la putere, în 1958-1959. De fiecare dată apare ceva care pune capăt tăcerii mediatice ce alimentează zvonurile. Sunt fotografii care-l prezintă pe conducător, slăbit, alături de şefi de stat străini sau noi editoriale semnate Fidel Castro în Granma sau Cubadebate.

În ultima vreme, se pare că a recăpătat o oarecare vigoare şi dă mai multe declaraţii. Săptămâna trecută, el a salutat „rebeliunea” aliaţilor latino-americani din timpul unei reuniuni a Organizaţiei Statelor Americane. Totodată, a semnat o cronică despre Obama şi lumea musulmană, după discursul acestuia de la Cairo. Se poate uita aproape că fratele său conduce insula.

În Coreea de Nord planează nesiguranţa asupra stării de sănătate a lui Kim Jong Il, 68 de ani, „iubitul conducător”, la putere din 1994. În timp ce se restabileşte după un probabil atac cerebral, suferit în august 2008, speculaţiile nu încetează. Agenţia de presă oficială KCNA difuzează regulat clişee pentru a pune capăt zvonurilor: Kim Jong Il trecând în revistă trupe, Kim Jong Il vizitând o uzină sau o mină. Dar întotdeauna lipseşte un element-cheie: data fotografierii. Prin urmare, misterul se adânceşte. „Misterele de la Phenian sunt mistificări destinate să câştige timp”, scria revista L'Express în octombrie 2008. Să câştige timp şi să arate că puterea de la Phenian este intactă, pentru a pregăti succesiunea în culise, lucru pe care l-ar putea ascunde înmulţirea provocărilor (teste nucleare, tiruri de rachete). Această pistă devine tot mai credibilă, în condiţiile în care cel de-al treilea fiu al său, Kim Jong Un, a fost învestit oficial ca viitor conducător al ţării. Informaţiile serviciilor secrete coreene au fost confirmate duminică, 7 iunie, la televiziunea japoneză NTV, de fiul cel mare al lui Kim Jong Il, Kim Jong Nam, care părea favorit până nu demult.

Reales preşedinte al Algeriei în aprilie, Abdelaziz Bouteflika, 72 de ani, a făcut şi el obiectul zvonurilor. În noiembrie 2005, sub dializă renală din 1985, a fost transportat de urgenţă la spitalul militar Val-de-Grace din Paris, ca urmare a unor tulburări digestive, a unei gastrite, a insuficienţei renale şi a bolii cardiace, conform ipotezelor apărute atunci. Comunicatele oficiale, laconice, pomeneau de trei zile de spitalizare pentru „un ulcer hemoragic la nivelul stomacului”. A rămas în spital cinci săptămâni. Cinci săptămâni de vacanţă a puterii. Întoarcerea lui n-a eliminat total zvonurile. La Alger, „nimeni nu cunoştea gravitatea bolii preşedintelui”, scria revista L'Express la întoarcerea lui Bouteflika. Se aştepta atunci o modificare constituţională, nu pentru a-i permite să candideze pentru al treilea mandat, ci pentru alegerea unui vicepreşedinte. După un an, Bouteflika anunţa că „a fost foarte, foarte bolnav”, dar că „s-a vindecat într-un mod absolut fabulos” şi prevenea: „Trebuie să încetaţi să mai vorbiţi de sănătatea mea.”

De câţiva ani, zvonuri circulă şi despre sănătatea preşedintelui egiptean, Hosni Moubarak, 81 de ani. La sfârşitul lui 2003, i-a venit rău în faţa camerelor, incidentul fiind prezentat oficial drept o banală „cădere de tensiune”. Absenţa lui neobişnuită de pe pagina întâi a ziarelor egiptene, la sfârşitul lui 2007, a alimentat un nou val de zvonuri, după ce, cu câteva luni înainte, i se prevedea moartea. Nici preşedintelui egiptean nu-i place să se vorbească despre sănătatea sa şi, prin urmare, de succesiune. În septembrie 2008, un ziarist egiptean care a scris despre „problemele de circulaţie sanguină” ale preşedintelui a fost condamnat la două luni de închisoare, iar Ibrahim Eissa, redactor şef al ziarului de opoziţie Al Dostur, a

fost acuzat că a difuzat „false informaţii, de natură să pună în pericol interesul general şi stabilitatea ţării”.

„Pentru guvern, este mai mult decât o jignire, este o crimă de lezmajestate”, scria atunci cotidianul El Watan. Amnesty International şi Human Right Watch şi-au manifestat consternarea.

Ariel Sharon, 81 de ani, fondator al partidului Kadima şi premier israelian, a suferit o serie de atacuri cerebrale la sfârşitul lui 2005 şi începutul lui 2006. Între două spitalizări, el a încercat să preia frâiele ţării, dar a sfârşit prin a-i fi indusă coma artificială. Timp de o sută de zile, în cursul cărora s-au succedat mai multe operaţii, şi-a păstrat funcţia, deşi nu putea să o exercite. Timpul era necesar pentru a se organiza „succesiunea”. A fost scos din coma artificială şi se spune că ar reacţiona la anumiţi stimuli. Dar presa internaţională păstrează tăcerea asupra acestui subiect şi se mulţumeşte să se refere la moştenirea lui la alegerile israeliene din ianuarie, pe care le-a câştigat Kadima, partid ce nu a reuşit însă să formeze o coaliţie, încheie revista L'Express. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lucian Duţă (CNAS): Medicii de familie să nu se mai ia după zvonuri Bugetul asistenţei medicinei primare nu a scăzut faţă de anul trecut, dar nu acoperă inflaţia, a declarat joi preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă.
Militari ai ONU, acuzaţi de propagarea holerei în Haiti Zvonuri apărute luni în două oraşe haitiene au susţinut responsabilitatea 'căştilor albastre' ale ONU în epidemia de holeră care agită în prezent ţara, informează Reuters.
Militari ai ONU, acuzaţi de propagarea holerei în Haiti Zvonuri apărute luni în două oraşe haitiene au susţinut responsabilitatea 'căştilor albastre' ale ONU în epidemia de holeră care agită în prezent ţara, informează Reuters.
Cinci mituri despre corpul bărbaţilor De la speculaţiile cu privire la dimensiunea labei piciorului sau a nasului şi până la viaţa sexuală, există foarte multe zvonuri care circulă în societate cu privire la bărbaţi şi corpul acestora. Desigur că nici bărbaţii nu-şi dau prea mult silinţa să confirme sau să infirme astfel de mituri precum...
(Corespondenţă) Isteria ambulanţelor care răpesc copii pentru organe a cuprins şi Bulgaria Sofia, 23 aug - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: O ambulanţă a fost atacată cu pietre de locuitorii cartierului Stolipinovo din oraşul Plovdiv din sudul Bulgariei, după ce zvonuri potrivit cărora traficanţi de organe ar fi răpit copii au apărut şi în această ţară.
Dolj: Opt persoane pozitive HIV au fost depistate în urma testărilor din octombrie Opt persoane au fost depistate pozitiv HIV în judeţul Dolj în luna octombrie din cele 1.734 de persoane care s-au prezentat la laboratoarele din Craiova pentru teste.