Cele mai citite
 


Preşedintele AOR: Primarii ameninţă Guvernul cu procesele, ca protest faţă de desfiinţarea spitalelor
joi, 3 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarii se declară îngrijoraţi şi nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, început de Ministerul Sănătăţii, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, primarul oraşului Sălişte (judeţul Sibiu), Teodor Dumitru Banciu.
De altfel, Asociaţia Oraşelor din România va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, în care îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală, ştiut fiind faptul că spitalele ce urmează a fi transformate în cămine de bătrâni se află în subordinea primăriilor.
Deja, unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ, ca primă măsură de protest împotriva reorganizării spitalelor.
'Avem numeroase semnale de la primari din ţară, nemulţumiţi de ordinul de ministru prin care se desfiinţează spitalele. Cetăţenii vor avea de suferit. Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, iar în multe zone, unde sunt oraşe mai mici sau sate şi comune, tinerii medici nu sunt atraşi ca să vină să muncească. Nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor atât de necesare cetăţenilor şi transformarea lor în cămine de bătrâni. Şi bătrânii trebuie ajutaţi şi sunt convins că se pot construi cămine sau se pot găsi soluţii pentru sprijinirea vârstnicilor, însă nu suntem de acord cu desfiinţarea spitalelor', a afirmat preşedintele AOR.
El a atras atenţia asupra implicaţiilor pe care le are măsura de reorganizare a sistemului spitalicesc şi anume faptul că Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani.
'Primarii şi locuitorii din oraşe sunt indignaţi pentru că e firesc să se întrebe cine va mai face actul medical acolo unde nu vor mai fi spitale. În următoarele zile, vom strânge doleanţele primarilor membri AOR şi ne vom adresa ministrului Sănătăţii, care trebuie să ştie că încalcă autonomia locală, iar măsura de a restrânge numărul de spitale va duce în timp la creşterea cheltuielilor materiale şi la haos. În cel mai fericit caz, ministrul putea să ofere criterii de performanţă, de selecţie, dar în niciun caz să desfiinţezi spitale din subordinea primăriilor', a explicat preşedintele AOR.
Teodor Dumitru Banciu nu crede că mitingurile vor soluţiona problema spitalelor, însă tot mai mulţi primari analizează oportunitatea de a se judeca cu Guvernul, în contencios.
'Nu putem opri desfiinţarea spitalelor, decât prin forme legale. Nu ne apucăm de mitinguri pentru că degeaba faci mitinguri, sunt căi administrative. Domnul primar de la Cisnădie (judeţul Sibiu) intenţionează să atace în contencios hotărârea de Guvern, iar acesta nu este un caz unic. Mai mulţi colegi mi-au comunicat că vor face asta, pentru că se încalcă autonomia locală. Deocamdată, ne adresăm ministrului Sănătăţii în scris şi încercăm să îi arătăm consecinţele nedorite de nimeni ale planului său de reorganizare a sistemului spitalicesc', a susţinut Banciu.
Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare.
Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi?comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Există deja 10 unităţi sanitare (5 în Dâmboviţa, 2 în Oradea, 2 în Bucureşti şi una în Argeş) care sunt desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut, conform Ministerului Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc Ministerul Sănătăţii va posta pe pagina de internet, la adresa www.ms.ro, lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi proiectul de hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice, care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila, a anunţat...
RETROSPECTIVÃ - 2016, un an bogat în proteste sindicale; nemulţumiri în Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie şi la Poştă Anul 2016 a fost unul bogat în proteste ale sindicatelor, care au ieşit în stradă nemulţumite în primul rând de salarii şi de condiţiile de lucru. Pichetările, mitingurile, marşurile şi grevele generale au vizat domenii precum Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie dar şi sistemul penitenciar, Poliţia...
Bacău: CJ a adresat o "plângere prealabilă" Ministerului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi în spitalele judeţului Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, sub semnătura preşedintelui instituţiei, social-democratul Dragoş Benea, a adresat joi o "plângere prealabilă" către Ministerul Sănătăţii prin care reclamă că, în baza unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, au fost reduse cu 102 paturi...
Argeş: CJ şi administraţiile locale contestă reorganizarea a trei spitale Piteşti, 15 mar /Agerpres/ - Consiliul Judeţean (CJ) Argeş şi administraţiile locale din comunele Călineşti, Domneşti şi Rucăr contestă transformarea spitalelor din cele trei localităţi în cămine de bătrâni, decisă prin HG nr.212 din 9 martie.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Preşedintele AOR: Ministerul Sănătăţii nu va mai desfiinţa spitale, negociem acum cu CNAS Sibiu, 18 feb /Agerpres/ - Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a determinat joi, Ministerul Sănătăţii să nu desfiinţeze spitalele, dar urmează să negocieze săptămâna viitoare situaţia spitalelor din ţară cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care din 1 aprilie nu va mai asigura finanţare pentru...