Cele mai citite
 


GASTROENTEROCOLITA CU ROTAVIRUS
joi, 3 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Gastroenterologie, Boli de nutritie
 

 

 
Diareea este o cauza importanta de mortalitate infantila, in lume fiind raportate 5-10 milioane decese anual.Dintre acestea, gastroenterocolitele acute virale reprezinta o proportie mare, varsta cea mai frecvent afectata fiind de la 3 luni pana la 2 ani. Infectia digestiva cu rotavirusuri si alte gastroenterocolite acute virale nu sunt numai o importanta cauza de mortalitate infantila, ci si una de crestere a morbiditatii prin alte boli, secundar malnutritiei produsa de diaree in multe cazuri.

 

 

Gastroenterocolitele acute virale sunt determinate in principal de rotavirusuri, calicivirusuri si astrovirusuri.O varietate de alte virusuri ca toravirusuri, coronavirusuri si picobirnavirusuri pot fi cauza de diaree, dar importanta acestora in producerea bolii ramane neclara.
 
Manifestarile clinice ale infectiei cu Rotavirus
Majoritatea infectiilor cu Rotavirus sunt simptomatice. Dupa o perioada de incubatie de 2 zile, apar:
  • febra
  • varsaturile-se pot autolimita daca se folosesc sarurile de rehidratare orala
  • diareea-poate persista pana la 3-4 saptamani.
In unele cazuri, infectia cu rotavirus determina viremie, confirmata prin prezenta antigenului rotavirus si a acidului nucleic in sangele bolnavilor.
Examenul prin microscopie electronica a biopsiei intestinale, arata grade variate de leziuni ale enterocitelor si infiltrat celular in lamina propria.
Modificarile anatomopatologice nu sunt in corelatie cu severitatea simptomelor clinice si se vindeca inaintea diareei.
Mucoasa gastrica nu este afectata, intarzierea evacuarii gastrice a fost dovedita numai in infectia cu virusul Norwalk.
 
Ca efect al infectiei intestinale, se produce un dezechilibru de absortie si secretie de lichid intestinal si malabsortie de carbohidrati, indeosebi lactoza.
Infectia extraintestinala este rara la persoanele imunocompetente, insa la imunosupresati, infectia poate determina afectare renala si hepatica.
 
Cea mai mare parte din copii trec cel putin printr-o infectie cu rotavirus pana la varsta de 2 ani si aproape toti pana la varsta de 5 ani.
 
Virusul este foarte infectios si se transmite pe calea fecal-orala. Cantitatea de virus excretata de copilul infectat este imensa, peste 10¹º-10¹¹ particule virale per gram de fecale, iar faptul ca acesti copii devin contagiosi inainte de a fi asimptomatici, si inca 2 saptamani dupa debutul simptomelor, alaturi de lipsa igienei perfecte, explica de ce Rotavirusul se raspandeste atat de repede in colectivitatile de copii, in familie si in diferitele comunitati. 
Incidenta de varf a bolii este intre 6 luni si 2 ani varsta, nou nascutii fiind protejati de anticorpii transmisi de la mama. Boala survine cu periodicitate sezoniera, astfel ca in tarile dezvoltate epidemia cu Rotavirus incepe de la sfarsitul lui noiembrie -decembrie, atinge varful in februarie-martie, si se incheie in mai, cu o durata medie de 23 saptamani.
 
Epidemiologie
Se estimeaza ca anual, pe glob se infecteaza cu rotavirusuri mai mult de 125 milioane de copii in varsta mai mica de 5 ani, cu o rata anuala de decese de 600. 000 copii.
In US sunt spitalizati anual 50.000  cazuri cu 20-40 decese.
In Romania infectia este destul de frecventa in lunile reci ale anului, dar, din pacate, este subdiagnosticata din cauza absentei truselor de laborator.
Boala este mai severa la grupa de varsta 3 luni -24 luni, sub varsta  de 3 luni sugarii avand protectie materna prin anticorpii transmisi transplacentar si prin alaptare.
Infectia este in general sporadica, dar pot apare izbucniri in colectivitati de copii.
 
Transmitere
Ca orice infecţie digestivă, calea de transmitere este fecal-orală. Rotavirusul se transmite prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin mâini murdare, alimente contaminate. Rotavirusul rezistă luni în şir pe suprafeţe nedezinfectate, de aceea riscul de contaminare este mare. Perioada de incubaţie a virusului este de trei zile, iar boala în sine durează între trei şi opt zile. Problema este însă că micuţii sunt contagioşi până la zece zile după dispariţia simptomelor. Copiii cu imunodepresie – care suferă de cancer, SIDA – pot transmite virusul chiar şi 30 de zile de la încetarea bolii. Imunitatea lor slăbită nu poate să omoare virusul, de aceea el continuă să se multiplice şi să fie eliminat prin materiile fecale.
 
Tratament
Tratamentul infecţiei cu rotavirus este simptomatic. Principala măsură care se ia este rehidratarea copilului. În cazul micuţilor care suferă de o formă mai uşoară a bolii sunt recomandate săruri de rehidratare orală, ceaiuri îndulcite, supe de zarzavat. Există însă cazuri în care chiar şi o linguriţă de apă provoacă vărsături, făcând imposibilă rehidratarea orală. În cazul acestor copii este obligatorie spitalizarea şi hidratarea prin perfuzie. De asemenea, sunt recomandate medicamente antitermice, antispastice intestinale.
Dacă se opresc din vărsături şi pot să mănânce, copiii mai mari sunt ţinuţi sub supraveghere în spital 24 de ore. La copiii mici, spitalizarea durează între trei şi opt zile, în funcţie de gravitatea simptomelor.  În boala diareică, uneori, copiii nu reuşesc să mănânce zile la rând. Părinţii trebuie să aibă grijă cu hidratarea micuţilor, prin porţii mici de lichide pe tot parcursul zilei.

Profilaxie
Transmiterea infectiei este redusa printr-o atenta igiena a mainilor, alimentatiei, dar si a jucariilor, mobilierului, pavimentului, grupurilor sanitare in colectivitatile de copii.
Este importanta de asemenea izolarea pacientilor pentru a evita aparitia infectiilor nozocomiale.
Alimentatia naturala reduce ricul de infectie cu rotavirus la sugari.
 
Vaccin
Există două tipuri de vaccin împotriva acestui virus, însă în România se găseşte doar unul (Rotarix). Specialiştii recomandă tuturor copiilor sănătoşi să li se administreze acest vaccin deoarece are o eficacitate înaltă, este bine tolerat de copil şi poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri. Prima doză a acestui vaccin oral se face când copilul are între 6-12 săptămâni, iar cea de a doua doză trebuie administrată până când sugarul împlineşte vârsta de 6 luni.
 
Biolog sp. Maria – Magdalena Damian
Medcenter Braila
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deshidratarea la copii Sindromul acut de deshidratare este consecinta pierderii bruste a unei cantitati mari de apa si electroliti depasind 5-10% din greutatea corpului. Cauzele sunt diverse, mai frecvent fiind vorba de o afectiune digestiva.
Infecţia cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare Rotavirusul este principala cauză a diareei acute şi a vărsăturilor la sugari şi la copiii mici, în întreaga lume, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. dr. Emanuil Ceauşu, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Victor Babeş'.
Bolile virale ale copilariei Varicela, pojarul, oreionul si rubeola sunt boli virale care apar in copilarie. Campaniile de vaccinare au facut ca aceste boli sa fie astazi mult mai putin raspandite decat in trecut. Simptomele pot include febra, pete rosii pe piele si o inflamare a ganglionilor limfatici. Terapiile...
Infecția cu Helicobacter Pylori în afecțiunile gastrointestinale Știați că infecția cu Helicobacter Pylori reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții întâlnite la om și că peste 70% din pacienții infectați cu această bacterie sunt asimptomatici?
Deshidratarea Deshidratarea este o afectiune in care organismul pierde prea multa apa si apare ca urmare a faptului ca organismul pierde mai mult lichid decat ingereaza, apa fiind una din resursele esentiale ale vietii.
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...