Cele mai citite
 


Alergiile alimentare
duminică, 3 februarie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie, Ce mancam?, Alergologie si Imunologie
 

 

 
 
 
 
Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar care creeaza anticorpi pentru a ataca substantele din alimente pe care le considera daunatoare organismului. In acest proces, sunt secretate cantitati ridicate de substante chimice, inclusiv histamine, care cauzeaza reactii de severitate variabila: de la iritatii ale pielii pana la colaps fizic.

 

 

Cu ce pot fi confundate alergiile alimentare?
 
Intoleranta la unele mancaruri – exista mancaruri care te fac sa te simti rau, desi nu provoaca alergii. De exemplu, foarte multe persoane adulte manifesta intoleranta la lapte, existand uneori manifestari asemanatoare alergiilor.
 
Intoxicatiile alimentare - nu sunt provocate de reactia sistemului imunitar la continutul tipic al unui aliment, ci sunt cauzate de toxinele sau bacteriile ce se afla in mod extraordinar in acel produs.
 
Intoxicarea cu histamina - exista o serie de alimente (caspuni, ciocolata, vin, bere etc.) care contin in compozitia lor naturala histamina. Prin urmare, ingerarea acestora in cantitati mai mari poate introduce in organism suficienta histamina cat sa declanseze reactii tipice alergiilor, fara a insemna insa ca sunteti alergic la acel aliment.
 
Reactii la aditivi - glutamatul monosodic, sulfitul cauzeaza deseori reactii chimice in interiorul organismului ce nu trebuie confundate cu reactiile alergice la una din componentele alimentului propriu-zis.
 
Alte afectiuni - alergiile alimentare sunt invinovatite pentru multe alte afectiuni: de la migrene pana la sindromul colonului iritabil, fara insa, a fi vorba de asa ceva.
 
Semne si simptome ale alergiilor alimentare:
  • Iritatii dermatologice, umflaturi, mancarime
  • Mancarimea sau umflarii buzelor, a limbii sau a gurii
  • Raguseala sau tuse
  • Crampe abdominale, greata, varsaturi sau diaree
  • Lesin sau pierderea cunostintei, paloare, invinetire, batai neregulate ale inimii
  • Tuse, respiratie cu dificultate
  • Frica de un rau iminent, panica, frisoane, slabiciune brusca
Simptomele pot aparea la cateva minute de la ingerare si disparea la o ora – doua dupa ce ati terminat de mancat, ingreunand astfel diagnosticarea. In multe cazuri, simptomele palesc in cateva ore.
 
Prevalenta alergiilor alimentare
 
Alergiile alimentare sunt destul de rare. Paradoxal poate, e faptul ca s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre igiena corecta si frecventa alergiilor:
  • acestea sunt mai frecvente in tarile dezvoltate, mai mult chiar, intr-o anumita regiune, prevalenta alergiilor crescand proportional cu economia;
  • alergiile sunt mai putin frecvente in randul persoanelor care au crescut in gospodarii la tara, care au frecventat gradinita inca din primii ani viata si au frati mai mari;
  • alergiile sunt mai putin frecvente in interiorul familiilor care au animale de casa, intrucat acestea expun persoanele la diverse bacterii.

Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
Rolul alimentaţiei în declanşarea migrenelor Estimările arată că 10% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei suferă de migrene ocazional sau în mod regulat. Mulţi dintre cei suferinzi sunt convinşi că anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be.
Intoleranta la gluten Glutenul este termenul generic utilizat pentru definirea substantei proteice prezenta in boabele si faina cerealelor. In boala celiaca (sau sprue celiac), oamenii dezvolta un raspuns inflamator la gluten al sistemului imunitar care conduce la afectarea intestinului subtire, ceea ce impiedica absorbtia...
INTOLERANTA LA LACTOZA Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, manifestata prin simptome gastrointestinale: greata, crampe, meteorism, diaree, dupa consumul de lapte si derivate.
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție