Cele mai citite
 


PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.
PSD solicită Ministerului Sănătăţii să ia decizii politice corecte, în favoarea şi în beneficiul sistemului de sănătate şi al populaţiei, şi 'să nu mai adopte măsuri bazate pe interese de grup, care nu fac altceva decât să îngroape un sistem şi aşa greu încercat de lipsa banilor, a personalului şi a dotărilor corespunzătoare'.
'Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar, adoptată de Guvernul Boc. (...) În locul comasărilor şi desfiinţărilor, Ministerul Sănătăţii putea recurge la o soluţie care ar fi putut rezolva, parţial, problemele cu care se confruntă, de câţiva ani, sistemul de sănătate, tot mai sărac şi mai neglijat de Guvernul Boc. Astfel, spitalele neperformante ar putea fi transformate în unităţi care să asigure asistenţă medicală (ambulatorii de specialitate, centre multifuncţionale)', se arată în document.
Potrivit social-democraţilor, evaluarea celor 435 de spitale din România s-a făcut în grabă în cursul anului 2010, trei echipe conduse de secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii evaluând pe teren câte 150 de spitale în două săptămâni, nu mai puţin de 10 spitale ar fi fost inspectate zilnic.
'În locul comasărilor şi desfiinţărilor, Ministerul Sănătăţii putea recurge la o soluţie care ar fi putut rezolva, parţial, problemele cu care se confruntă, de câţiva ani, sistemul de sănătate, tot mai sărac şi mai neglijat de Guvernul Boc. Astfel, spitalele neperformante ar putea fi transformate în unităţi care să asigure asistenţă medicală (ambulatorii de specialitate, centre multifuncţionale)', mai susţin social-democraţii.
Departamentul de sănătate al PSD atrage, totodată, atenţia asupra faptului că implementarea acestor măsuri va accentua emigraţia personalului medical.
'Chiar dacă nu au fost anunţate disponibilizări, imposibilitatea de a ajunge la noile locuri de muncă propuse (distanţe mari, lipsa mijloacelor de transport, cheltuieli suplimentare) va determina personalul relativ tânăr să îşi caute locuri de muncă în străinătate', se afirmă în comunicatul de presă.
Potrivit PSD, decizia de a înfiinţa cămine de bătrâni, deşi necesare, nu rezolvă în niciun fel accesul la servicii de sănătate a populaţiei, mai ales în zonele rurale.
'Comasările de spitale nu au nicio logică legată de calitatea actului medical, răspunzând probabil doar unor interese economice ale guvernanţilor, cum ar fi centralizarea achiziţiilor, unor interese imobiliare sau fiind făcute pentru a mări influenţa clientelei politice la nivel local. Institute medicale prestigioase sunt în pericol să dispară, cu toate că oferă servicii medicale de înaltă calitate şi fac parte din circuitele europene şi mondiale ale excelenţei medicale. Cazul Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL 'prof. dr. Dorin Hociota' este relevant în acest sens. (...) Având în vedere măsurile administrative recent anunţate, Ministerul Sănătăţii este dator să cheme la consultări autorităţile locale, recent 'împroprietărite' cu numeroase spitale, dar care se pare că nu au nimic de spus atunci când este vorba de sănătatea populaţiei din zonele pe care le conduc', au mai afirmat social-democraţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici...
Liviu Dragnea: PSD dezaprobă desfiinţarea spitalelor Partidul Social Democrat (PSD) nu este de acord cu desfiinţarea spitalelor şi transformarea lor în cămine de bătrâni, a declarat, joi, la Zalău, secretarul general al acestei formaţiuni, Liviu Dragnea.