Cele mai citite
 


Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland)
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Cunoscutul raport al lui Dick Marty a pus în dificultate guvernul din Kosovo şi în special pe premierul Hashim Thaci, reales în decembrie. Textul îl identifică pe Thaci ca lider al unei reţele mafiote, Grupul de la Drenica, care a comis asasinate şi trafic de organe de fiinţe umane în Kosovo şi Albania în anii '90, adaugă sursa citată.

'Facem cercetările adecvate la faţa locului pentru că ne interesează să cunoaştem cele întâmplate. Aceste acuzaţii nu pot rămâne fără răspuns. Trebuie să aflăm adevărul. Fără dovezi ferme nu pot afirma, nici dezminţi, dacă rebelii din Armata de Eliberare din Kosovo au fost implicaţi în traficul de organe umane', spune Thorbjorn Jagland.

Premierul Hashim Thaci 'trebuie să-şi schimbe atitudinea şi să coopereze. Principiul fundamental este că nimeni nu e vinovat cât timp nu se dovedeşte contrariul', adaugă secretarul general al Consiliului Europei. Potrivit acestuia, dacă aceste acuzaţii nu primesc răspuns, 'vor rămâne răni deschise în următoarele decenii'.

Referitor la noua lege a presei din Ungaria, Thorbjorn Jagland apreciază că 'guvernul ungar va trebui să revizuiască legea'.

'În Europa avem o minte deschisă în ceea ce priveşte importanţa mijloacelor de comunicare', consideră Thorbjorn Jagland, care adaugă că Ungaria 'trebuie să-şi adapteze legea presei la legislaţia europeană'.

În acelaşi interviu, secretarul general al Consiliului Europei menţionează că 'Belarus şi Europa se află într-o perioadă de reflecţie'. 'Trebuie să interacţionăm cu Belarus şi ar fi important ca şi Rusia să facă acest lucru', spune oficialul european.

Ca preşedinte al Comitetului Nobel norvegian, Thorbjorn Jagland doreşte ca Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat Uniunii Europene, 'pentru că Uniunea a adus pacea în Europa cu un proiect istoric'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Pristina cere să nu se adopte raportul referitor la presupusul trafic de organe Preşedintele kosovar interimar Jakup Krasniqi a cerut vineri membrilor Consiliului Europei să nu adopte ca document oficial un raport care semnalează o legătură între premierul kosovar Hashim Thaci şi traficul de organe, potrivit AFP.
Trafic de organe: Patriarhul sârb critică 'tăcerea' comunităţii internaţionale Belgrad, 5 ian /Agerpres/ - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a criticat miercuri comunitatea internaţională pentru 'tăcerea sa complice' în cazul presupusului trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în timpul şi după conflictul din 1998-1999 din Kosovo, informează AFP.
Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe Raportul Consiliului Europei dezvăluie înfiorătorul mod de operare a reţelei de vânzare a organelor la sfârşitul anilor 90. Unii prizonieri sârbi erau ţinuţi de soldaţii kosovari ai UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), în fermele rămase goale din Kosovo sau Albania, sau în case izolate şi trataţi relativ...