Cele mai citite
 


Campania pentru donare de sânge a avut rezultate pozitive
marţi, 9 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Bucureşti - Programul "O şansă pentru viaţă", iniţiat de Asociaţia REACT şi Vodafone România, în parteneriat cu MSP, Institutul Naţional de Transfuziologie şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România, a adus speranţă pentru mii de oameni. Campania a reuşit să atragă 8.802 donatori în numai cinci luni de la lansare, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a stocurilor de sânge din centrele participante cu 7,6% .

În cele două sesiuni, au fost recoltaţi 3.960 litri de sânge, care vor salva 20.000 de persoane.

Vodafone România a susţinut acţiunea atât financiar, cât şi prin campanii de donare de sânge în rândul angajaţilor săi. De la lansare şi până în prezent, au fost organizate patru sesiuni de recoltare de sânge în sediile companiei din Bucureşti, Braşov şi Ploieşti. Un procent de 17% din angajaţi au donat 230 de litri de sânge, contribuind la salvarea a peste 1.000 de pacienţi.

"Rezultatele programului "O şansă pentru viaţă" ne bucură cu atât mai mult cu cât, dincolo de cifre şi statistici, înseamnă o şansă în plus pentru cei care pot fi salvaţi printr-un gest simplu şi generos, cum este donarea de sânge. De asemenea, aceste rezultate ne demonstrează faptul că apelul nostru la solidaritate umană a avut ecou în rândul semenilor noştri, producând o schimbare pozitivă de atitudine", a declarat Liliana Solomon, directorul executiv Vodafone România.

În cadrul celei de a doua sesiuni de recoltare a fost realizat studiul "Motivaţia şi comportamentul donatorilor de sânge" la nivel naţional, pe un eşantion de 600 de persoane cu vârste între 18 şi 26 de ani, donatori în cadrul programului. Scopul campaniei a fost evaluarea motivaţiei tinerilor de a dona sânge. Majoritatea tinerilor, 74%, sunt dispuşi să doneze în continuare, indiferent de compensaţiile materiale aferente donării de sânge.

În ceea ce priveşte motivaţia, 37% din respondenţi donează din altruism, iar 45% sunt interesaţi de analizele de sânge care se efectuează cu prilejul donării.

Dr. Anca Ştefan, preşedintele executiv al Asociaţiei REACT, a făcut referire la campania de informare care începe marţi şi care se va desfăşura în paralel cu o nouă sesiune de donare de sânge în centrele universitare.

Ea a adăugat că se va face şi o bază de date cu donatorii din campanie, la care să se apeleze în caz de nevoie sau pentru grupe speciale.

În România, procentul donatorilor este de numai 1,9%, în timp ce în ţările din UE procentul este de 7%. "Aproape jumătate din cererile spitalelor pentru sânge nu pot fi onorate la timp", a spus dr. Anca Ştefan.

În 2000, erau 108.786 de cereri de sânge neonorate dintr-un număr de 308.187 de solicitări, iar, în 2006, numărul cererilor neonorate ajunsese la 176.824 dintr-un număr de 321.215 solicitări.

Cei mai mari consumatori de sânge rămân spitalele de urgenţă şi centrele de transplant. Această penurie de donatori se pare că se datorează unei lipse de informare, a spus psiholog Aimee Bugner, preşedinta Asociaţiei Donatorilor Voluntari de Sânge.

"Este nevoie de un efort continuu pentru ca societatea românească să-şi formeze o conştiinţă umanitară. Un astfel de efort începe cu o campanie de informare şi motivare a publicului, iar în acest sens rugăm societatea civilă să ne susţină", a adăugat Aimee Bugner.

Dr. Mihaela Hoinărescu, directorul Institutului de Naţional de Transfuziologie, a declarat că este necesară fidelizarea donatorilor de sânge pentru a avea un sânge de calitate. Referitor la necesarul de sânge, aceasta a evidenţiat importanţa donării, cu atât mai mult cu cât, în ultimul timp, a crescut numărul accidentelor şi al celor care au nevoie de îngrijiri medicale şi care sunt şi mari consumatori de sânge. Cele mai deficitare grupe rămân ABIV negativ şi, în general, grupele negative.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a evidenţiat importanţa acestor campanii voluntare de donare de sânge şi a implicării tinerilor, cu atât mai mult cu cât nevoia de sânge este mare.

AGERPRES(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul Militar a iniţiat o campanie de informare şi promovare a donării de sânge Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' a iniţiat o campanie de informare şi promovare a donării de sânge, intitulată ''Numai împreună putem salva!'', în vederea creşterii numărului de donatori şi salvării vieţii pacienţilor care au nevoie de transfuzii sanguine.
Campanie de donare de sânge în Bucureşti şi Ploieşti O campanie de donare de sânge se va desfăşura în perioada 28 octombrie - 2 noiembrie în Bucureşti şi Ploieşti, acţiunea fiind organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Caraş-Severin: Campanie de donare de sânge iniţiată de mama unei fetiţe bolnave O campanie de donare de sânge pentru copiii bolnavi se derulează în judeţ sub genericul 'Strop de sânge pentru un copil'!, iniţiată de o mamă căreia mai mulţi medici de la două spitale din Bucureşti i-au tratat fiica suferindă de o boală gravă.
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
Campanie pentru donare de sânge Centrul Medical Medsana şi Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi invită, sâmbătă, 16 iunie, în intervalul orar 7,30 -14,00 la sediul BGS din strada Cuza Vodă, nr. 67, sector 4, pe cei care doresc să se alăture şi în acest an celor care întind o mână de ajutor şi donează sânge, se arată...
Raed Arafat: Situaţia de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, generată de un management defectuos şi iresponsabil Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat consideră că problemele de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, făcute publice recent de chirurgul Dan Oprea, au avut drept cauză un management defectuos şi iresponsabil.