Cele mai citite
 


Bacteriile intestinale, responsabile de tulburări mintale
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Depresia, Alergologie si Imunologie
 

Oamenii de ştiinţă suedezi au descoperit că bacteriile care populează intestinele la şoareci au impact asupra activităţii creierului lor, conform unui recent articol din revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ei consideră că bacteriile intestinale pot crea predispoziţia pentru depresie şi un comportament agitat, sugerând că 'microorganismele' ar putea fi direct responsabile de evoluţia unor tulburări psihice la om.

Această descoperire a echipei de cercetători, sub conducerea profesorului Sven Pettersson de la Institutul Karolinska din Stockholm, ar putea duce la dezvoltarea unei noi abordări în tratatamentul tulburărilor mintale.

În ultimii ani, comunitatea ştiinţifică internaţională a fost din ce în ce mai interesată de totalitatea microorganismelor care populează organismul uman şi care depăşesc de zece ori numărul de celule din corpul omenesc. Cercetătorii au arătat în studii anterioare relaţia dintre flora microbiană şi unele disfuncţionalităţi ale organismului uman, precum alergiile, obezitatea etc.

În cadrul studiului lor, cercetătorii din echipa lui Pettersson au comparat comportamentul a două populaţii de şoareci, dintre care o parte era lipsită complet de bacterii intestinale, iar a doua dispunea de întregul ansamblu de microbacterii, inclusiv Coelenterata.

Astfel, şoarecii 'sterili' erau mai mobili şi petreceau mai mult timp explorând spaţiul de locuit. Animalele manifestau mai mult curaj în comparaţie cu populaţiile normale de animale. De exemplu, acestor rozătoare nu le era frică să frecventeze zone invadate de lumină, în condiţiile în care şoarecii normali preferă colţurile mai întunecate.

Acest avantaj în comportamentul lor, şoarecii au putut să-l transmită şi urmaşilor lor, numai în cazul în care noua generaţie în perioada intrauterină şi după naştere a fost de asemenea 'sterilă' şi nu a fost expusă la germenii Coelenterata.

În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă au constatat că rozătoarele 'sterile', spre deosebire de şoarecii normali, puteau să facă faţă într-o mai mare măsură dezintegrării moleculelor chimice în creier, proces însoţit de depresie şi anxietate, evidenţiind şi la acest capitol o serie de diferenţe.

Autorii studiului au remarcat, de asemenea, că microbii intestinali conduc la un număr insuficient de molecule de proteine în creier, necesare pentru creşterea şi maturizarea celulelor nervoase. Astfel, microbii pot afecta dezvoltarea creierului chiar în faza evoluţiei uterine.

În ciuda faptului că toate aceste date sunt greu încă de utilizat direct în conceperea metodelor de tratament în cazul oamenilor, ele indică o relaţie clară între totalitatea microbilor umani (Human Microbiome) şi activitatea creierului. O conexiune asemănătoare s-ar putea afla şi la originea unor tulburări psihice, incurabile astăzi, precum schizofrenia, mai spun oamenii de ştiinţă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Neurologii deschid o cale spre editarea memoriei Neurologi americani au anunţat descoperirea unei modalităţi de editare a memoriei, făcând posibilă astfel ştergerea unor amintiri traumatizante care pot genera frică sau anxietate, informează cotidianul New York Times.
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere (studiu) Alăptarea poate reduce la jumătate riscul de depresie post-natală, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informează BBC.
Iata ce se intampla cand ii citesti unui copil Peste 60 % dintre familiile cu venituri peste medie obisnuiesc sa citeasca copiilor lor de cand se nasc si pana la varsta de 5 ani, comparativ cu doar 33 % dintre familiile care traiesc sub nivelul unui venit minim.
Bacteriile intestinale ar putea fi folosite la prevenirea alergiilor Bacteriile care trăiesc în mod natural în sistemul digestiv ar putea ajuta la prevenirea alergiilor, susţine o echipă de cercetători americani de la Universitatea din Chicago, informează marţi BBC.
Bacterii intestinale care produc proteine ce acţionează asupra senzaţiei de saţietate (studiu) Există bacterii în intestin care gestionează cantitatea de hrană pe care o ingerăm producând proteine după fiecare masă şi trimiţând un semnal de saţietate creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale (INSERM) din Paris şi de la...
Obezitate: S-a descoperit o genă care ar face să crească pofta de mâncare Cercetători americani au identificat o genă care, suferind o mutaţie, împiedică organismul să semnaleze umplerea stomacului; prin urmare, persoana cu astfel de genă mănâncă prea mult, scrie maxisciences.com.