Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Bulgaria a renunţat la închiderea spitalelor
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Bulgaria a renunţat, cel puţin temporar, la ideea de a închide aproape jumătate dintre spitalele existente. În 2010, cei trei miniştri ai sănătăţii care s-au schimbat în acest post în cursul anului, au anunţat diferite planuri de reducere numărului spitalelor. Ultimul asemenea plan a fost prezentat în octombrie 2010 de actualul ministru al sănătăţii, Stefan Konstantinov, şi prevedea ca numărul spitalelor de stat din Bulgaria să fie redus de la peste 300 la 100-120.
La scurt timp după ce a fost aprobat în funcţie de către parlament, Stefan Konstantinov a declarat că 300 de spitale sunt prea multe pentru o ţară cu şapte milioane de locuitori. Konstantinov a spus că spitalele de stat care vor rămâne vor asigura servicii de înaltă calitate, care vor fi gratuite.

Cotidianul sofiot Dnevnik informează însă joi că în anul 2011 spitalele din Bulgaria nu vor fi închise, comasate sau transformate în alte unităţi. Ministrul sănătăţii Stefan Konstantinov a prezentat miercuri aşa numită 'Hartă sanitară a ţării'. Documentul respinge ideea că numărul paturilor din spitalele bulgăreşti este mai mare decât media europeană, dar în acelaşi timp arată că există un dezechilibru în distribuirea lor în teritoriu. Ministrul a recunoscut însă că pe baza Hărţii sanitare nu poate fi efectuată nicio reformă, deoarece legea unităţilor sanitare nu permite Casei naţionale de asigurări de sănătate să refuze finanţare spitalelor de care nu este nevoie. Konstantinov a promis că în ultimele luni va iniţia o m odificare în lege, dar este clar că în acest an, în care vor avea loc alegeri prezidenţiale şi locale, nicin spital nu va fi închis.

Harta sanitară arată că în Bulgaria există 308 de spitale. 29 la sută dintre aceste spitale oferă servicii medicale de înaltă calitate, 45 la sută - de calitate medie, iar restul de 26 au o performanţă proastă. În document se afirmă că sunt 57 de spitale care vor fi finanţate cu siguranţă de Casa de asigurări de sănătate. Este vorba de spitalele universitare, cele judeţene şi cele de specialitate. Ideea este ca, după modificarea legii, celelalte 251 de spitale să concureze între ele pentru a obţine un contract cu Casa.

În conformitate cu standardele mondiale, numărul paturilor din spitale nu trebuie să fie mai mic de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mare de 5,9 tot la 1.000 de locuitori. Harta sanitară arată că numărul total al paturilor din spitalele bulgăreşti este de 43.984, cu doar 427 mai puţin decât nivelul maxim. Acestea sunt însă distribuite foarte dezechilibrat în diferitele regiuni. De exemplu în capitala Sofia sunt peste 10.000 de paturi, în condiţiile în care nu este nevoie de mai mult de 6.850 de paturi. În schimb în regiuni ca Şumen, Razgrad, Silistra şi Kârgiali paturile sunt mult mai puţine de cele necesare.

Stoicio Kaţarov, preşedintele Asociaţiei de apărare a drepturilor în sănătate, a declarat că din cauza alegerilor din toamnă, guvernul premierului Boiko Borisov pare că a renunţat la ideea de a închide spitale, scrie Dnevnik.

Ministrul Konstantinov a încercat să liniştească populaţia, afirmând că din punctul de vedere al pacienţilor, în acest an nu se va schimba nimic. Totul va fi mai liniştit decât anul trecut, a spus ministrul.

La linişte a îndemnat şi Neli Neşeva, directorul Casei Naţionale de asigurări de sănătate. Ea a promis joi într-un interviu pentru postul naţional de radio că problemele pe care le-au avut spitalele anul trecut nu se vor repeta sub nicio formă. Anul 2010 a fost marcat de proteste ale medicilor bulgari, revoltaţi de întârzierea plăţilor datorate spitalelor de către Casă. Neşeva a spus că problemele de anul tercut au fost moştenite din anii precedenţi, dar în acest an toţi trebuie să fie liniştiţi pentru că plăţile se vor face la timp şi spitalele vor primi toţi banii de care vor avea nevoie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
INTERVIU Bănicioiu: Sănătatea nu are o problemă de finanţare, esenţa este modul cum administrăm fondurile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre consiliile etice din spitale, despre lista de medicamente gratuite şi compensate, dar şi despre faptul că sistemul de sănătate nu are o problemă de finanţare, ci important este modul în care sunt administrate fondurile...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
(Corespondenţă) Numărul spitalelor de stat din Bulgaria va fi redus cu două treimi Numărul spitalelor de stat din Bulgaria va fi redus de la peste 350 până la 100-120. La scurt timp după ce a primit aprobarea parlamentului, Stefan Konstantinov, noul ministru al sănătăţii, a declarat că 350 de spitale sunt prea multe pentru o ţară cu şapte milioane de locuitori. Konstantinov a spus...