Cele mai citite
 


Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor protesta luni
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor organiza luni o acţiune de protest faţă de 'lipsa de transparenţă' a autorităţilor de resort care nu au specificat în mod clar care va fi soarta unităţii spitaliceşti. Acţiunea va avea loc între orele 8,00 şi 10,00.
Medicii se declară uimiţi de faptul că singura maternitate din sectorul 3 al Capitalei, care nu are niciun fel de datorie la bugetul de stat, a fost renovată de curând şi are contract cu proprietarii clădirii până în 2015, este ameninţată acum cu evacuarea 'fără ca nimeni să fie interesat de soarta femeilor însărcinate' sau de bebeluşi.
'Luni, vom organiza un protest de două ore, în curtea unităţii spitaliceşti, la care vor participa angajaţii spitalului şi colegii care ne susţin din alte spitale bucureştene. Principalul motiv este lipsa de transparenţă de la nivelul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Sănătăţii referitoare la soarta Spitalului Caritas. Nu înţelegem de ce Primăria Capitalei, după ce s-a zbătut doi-trei ani să ne ia sub aripă, dacă ştie că nu se poate acum descurca, ne-a lăsat Ministerului Sănătăţii?', a declarat pentru AGERPRES liderul sindicatului Sanitas din Spitalul Caritas, Constantin Nicolae.
În opinia acestuia, nu se poate desfiinţa unica maternitate din cel mai mare sector al Capitalei, unde anual se nasc în medie 2.500 de copii.
'Dorim să ni se spună clar dacă există un proiect de transformare a spitalului în cămin de bătrâni, ce se va întâmpla cu pacienţii de aici, cu cadrele medicale, cu aparatura', a explicat Nicolae, subliniind că, pe bani proprii, majoritatea secţiilor au fost renovate, unele dintre cele mai moderne fiind cele de neonatologie şi de obstetrică-ginecologie.
Medicul primar Sorin Ionescu a evidenţiat că Spitalul Caritas este acum singura maternitate la care mai pot apela bucureştencele din sectorul 3, după ce secţiile de profil din spitalele Titan şi Colţea au fost desfiinţate.
Potrivit acestuia, ideea de economie invocată de autorităţi în comasarea unor spitale se justifică prin limitarea cheltuielilor de management. 'Nicio problemă. Dacă ni se alocă un spaţiu pentru management apropiat, asta e! Problema este însă că numărul femeilor care nasc este acelaşi. Pacientele sunt terorizate că li s-au lezat o groază de drepturi, acum li se ia şi dreptul la linişte? Ce se va întâmpla în cazurile de prolabare de cordon ombilical când dacă nu se intervine rapid copilul este mort?', a completat Ionescu.
El a atras atenţia totodată că România este pe primul loc din Europa din punct de vedere al cancerului de col uterin. 'Nu se poate ca acum o femeie să nu mai aibă posibilitatea să facă un consult aproape de casă. Dorim să existe un efort pentru asigurarea unui spaţiu unde să ne desfăşurăm activitatea. Există propuneri, doar atât', a spus medicul, subliniind că, în prezent, pacientele sale şi ale colegilor săi sunt extrem de dezorientate şi, de miercuri, pur şi simplu 'i-au asaltat telefonic' pentru că nu ştiu ce să facă, unele dorind chiar să se opereze înainte de termen.
Sorin Ionescu a adăugat că există riscul ca spitalul să fie deja desfiinţat sau mutat în timp ce vor exista cazuri de femei însărcinate care vor veni noaptea la maternitatea Caritas.
Medicul primar ginecolog Elvira Gilorteanu a subliniat, la rândul său, că nicio investiţie nu este prea mare pentru ca o mamă sănătoasă să nască un copil sănătos. În opinia sa, nu se poate face economie într-un astfel de domeniu. 'Spitalul nostru nu are datorii, am încheiat anul cu beneficii! De ce să se distrugă ceva care merge bine în această ţară? Şi, în acelaşi timp, să fie menţinute spitale cu datorii?', a subliniat dr Gilorteanu.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, marţi, că 182 de unităţi sanitare vor fi comasate şi reprofilate. În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, programul de interes naţional 'Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice'.
Spitalul Caritas este singurul din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Managerul general al spitalului, dr. Bogdan Jansen, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că acest proiect este unul nou, care trebuie analizat şi văzut dacă reprezintă o soluţie reală pentru relocarea secţiilor. Potrivit acestuia, este vorba doar de o parte a spitalului şi anume partea mai nouă, care reprezintă doar o treime, restul fiind revendicat de comunitatea evreiască, care are contract de închiriere cu spitalul până în 2015.
Dr. Bogdan Jansen a precizat că există, deocamdată, o dezbatere publică, la care vor veni şi reprezentanţii spitalului cu propuneri, dar şi-a exprimat rezerva în legătură cu perioada foarte scurtă, respectiv 1 aprilie, până la care trebuie să se finalizeze proiectul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nou protest al angajaţilor Spitalului Caritas faţă de intenţia MS de a transforma unitatea medicală în cămin de bătrâni Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Caritas au protestat, luni, pentru a treia oară, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a transforma unitatea în cămin pentru bătrâni.
Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor...
EXCLUSIV: Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor...
Spitalul Caritas - singurul din Bucureşti care va fi reprofilat Spitalul Caritas este singurul spital din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Personalul medical de la Spitalul Caritas protestează în curtea unităţii Aproximativ 100 de persoane protestează, luni, în curtea Spitalului Clinic Caritas din Bucureşti. Cadrele medicale sunt nemulţumite de decizia ministrului Sănătăţii de trasformare a spitalului în azil de bătrâni.
Covasna: Protest în fata Ministerului Sanatatii împotriva mutării Centrului de patologie neuromusculară din Vâlcele Aproximativ 100 de membri ai Sindicatul Sanitas Covasna şi ai Asociaţiei Distroficilor Muscular din România vor picheta marţi sediul Ministerului Sănătăţii, din Bucureşti, în semn de protest faţă de decizia mutării Spitalului de patologie neuromusculară din Vâlcele la Întorsura Buzăului.