Cele mai citite
 


Cercetătorii au reuşit să 'crească' vase de sânge umane în laborator
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetătorii au creat în laborator vene umane, care pot fi stocate până la un an şi apoi transplantate în siguranţă în corpul oricărui pacient, relatează The Daily Telegraph în ediţia de joi.
Aceste vase de sânge ar putea înlocui într-o zi versiunile artificiale - care se pot înfunda şi cauza infecţii cu uşurinţă - într-un număr de operaţiuni, inclusiv în cadrul a miilor de operaţii de bypass efectuate pe an.


Cercetătorii pot crea deja vase de sânge din celulele unui pacient, însă acest proces durează nouă luni sau mai mult, iar pacienţii nu pot aştepta de obicei o perioadă atât de îndelungată o intervenţie chirurgicală.


Noua tehnică prevede crearea acestor vase de sânge în avans, folosind celule de la donator luate la întâmplare din ţesutul uman, pentru a creşte colagen pe un tub 'schelă' biodegradabil sau pe un mulaj făcut dintr-un polimer.


Potrivit cercetătorilor, este puţin probabil ca aceste vase să fie respinse de organismul unui pacient.


De altfel, aceste vase de sânge create în laborator au fost testate pe babuini şi s-a constatat că funcţionează, restabilind complet fluxul de sânge.


Atunci când grefele au fost eliminate, după şase luni, s-a constatat că vasele create în laborator nu se blocaseră şi nu se îngroşaseră, ceea ce le face potrivite pentru transplantul pe termen lung.


În plus, vasele îşi păstrează tăria şi elasticitatea, reuşind să rămână ne-obstrucţionate, chiar şi după ce au fost puse într-o soluţie de sare simplă timp de un an.


Venele create de cercetători pot fi folosite şi în cazul pacienţilor cu insuficienţă renală, ale căror vase de sânge au fost afectate în urma dializei.


Concluziile cercetătorilor au fost publicate în revista Science Translational Medicine.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Intervenţie chirurgicală transmisă în premieră mondială, în direct, în sistem 3D O echipă de medici români şi italieni a realizat, vineri, în premieră mondială, la Spitalul Municipal Clujana, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D. Astfel, o grupă de 30 de medici rezidenţi şi de studenţi au putut viziona, în timp real, ceea ce în mod normal nu vede decât chirurgul...
Cluj: Intervenţie chirurgicală pentru extirparea unei tumori gigant O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj au realizat, joi, o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori gigant, pentru care a fost necesară scoaterea organelor pelviene ale pacientului, un bărbat de 58 de ani.
Prima intervenţie chirurgicală pro bono la Spitalul Euroclinic la un tânăr cu o tumoră la baza craniului de 8 cm O primă intervenţie chirurgicală dintr-un program de operaţii pro bono pe care Reţeaua Regina Maria le are în vedere la Spitalul Euroclinic a fost realizată la un pacient diagnosticat cu craniofaringiom recidivant gigant de 8 centimetri.
La Toulouse au fost efectuate primele transplanturi renale robotice la persoane obeze La Spitalul Universitar din Toulouse au fost efectuate două transplanturi de rinichi asistate de un robot chirurgical unor pacienţi obezi, neeligibili în mod normal pentru astfel de operaţii, din cauza excesului de greutate, aceasta fiind o intervenţie chirurgicală în premieră în Europa, a anunţat instituţia...
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...
Bolile inimii. Afectiunile congenitale Multi copii se nasc cu afectiuni ale inimii, datorate in special malformatiei uneia dintre valve care poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala.