Cele mai citite
 


Constanţa: Demersuri pentru ca singurul spital din Cernavodă să nu fie desfiinţat
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Primăriei Cernavodă fac demersuri pentru ca singurul spital din oraş să nu fie desfiinţat şi transformat în cămin pentru bătrâni, conform unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care unitatea medicală este una modernă şi deserveşte peste 30.000 de locuitori.
Primarul localităţii Cernavodă, Mariana Mircea, a informat joi, printr-un comunicat remis presei, că ''oraşul nu este interesat de un asemenea proiect'', în localitate funcţionând un centru rezidenţial pentru vârstnici, cu capacitatea de 55 de locuri şi unde, în prezent, sunt găzduite doar 22 de persoane, în timp ce Spitalul Cernavodă deserveşte atât populaţia din localitate, cât şi pe cea din zonele limitrofe, pe o distanţă de 45 de kilometri.

''Vorbim despre o populaţie de peste 30.000 de locuitori din Cernavodă şi satele Dunăreni, Florii, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii mici, Seimenii mari, Dunărea'', a precizat primăriţa.

Potrivit acesteia, unitatea medicală a fost inaugurată în 2006, este dotată cu aparatură performantă (laparoscop, videocolposcop, ecograf, ecograf portabil, aparat radiolog) şi are compartimente de medicină internă, obstetrică-ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, ATI şi gardă.

În spital mai funcţionează ambulatoriul cu 12 cabinete de specialitate, blocul operator, un laborator de analize medicale şi altul de radiologie şi imagistică medicală, serviciul de anatomie patologică, un compartiment de prevenire şi controlare a infecţiilor nozocomiale, dispensarul TBC şi o farmacie.

''În ultimii doi ani, în urma solicitărilor cetăţenilor din Cernavodă, s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate în oraş, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Medgidia sau la Constanţa. (...) Pentru a atrage şi a menţine personalul medical în oraş, Primăria şi Consiliul Local Cernavodă au acordat diverse facilităţi - locuinţe, transport gratuit, prime de stabilitate etc.'', a precizat Mariana Mircea.

În anul 2010, la Spitalul Cernavodă au fost internate aproximativ 5.000 de persoane, numărul consultaţiilor în urgenţă a ajuns la 11.000 iar 9.500 de pacienţi au beneficiat pe spitalizări pentru o zi.

Edilul din Cernavodă a susţinut că, potrivit situaţiei cu privire la serviciile medicale prestate şi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spitalul din localitate ''acoperă cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele şi serviciile medicale, alimentele iar cheltuielile cu administrarea se suportă din bugetul local, în 2010 o cotă de 12% din bugetul spitalului a fost asigurată de la bugetul local iar în 2011 participarea va fi de 22%''.

Mariana Mircea arată că, încă de anul trecut, a început demersurile pentru ca unitatea sanitară să nu fie desfiinţată, având întrevederi cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, ai Casei de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii.

''În demersurile făcute se alătură şi Centrala nucleară de la Cernavodă, care susţine necesitatea funcţionării în continuare a Spitalului Cernavodă, acesta deservind şi anumite proceduri legate de situaţiile de urgenţă. Spitalul a fost construit prin Programul Social de Urgenţă aprobat prin hotărâre de guvern, fiind necesar în procesul de autorizare şi având ca beneficiar oraşul Cernavodă. Mai mult decât atât, spitalul este prevăzut cu spaţii pentru decontaminarea personalului CNE şi populaţiei în caz de accident nuclear sau urgenţe radiologice'', a subliniat primarul oraşului Cernavodă.

Conform Ministerul Sănătăţii, 182 de spitale din ţară vor fi transformate în secţii exterioare ale altor unităţi sau vor deveni cămine de bătrâni.

În judeţul Constanţa sunt vizate să fie reorganizate şapte unităţi medicale. Astfel, vor fi comasate Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord şi Institutul Naţional de Balneoclimatologie Bucureşti, Sanatoriul Balnear Mangalia şi Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare şi Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Totodată, Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa sunt propuse pentru a deveni cămine pentru bătrâni sau centre de permanenţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Protest al salariaţilor Spitalului Cernavodă pentru ca unitatea medicală să nu fie desfiinţată Constanţa, 8 feb /Agerpres/ - Circa 100 de salariaţi de la Spitalul Orăşenesc Cernavodă au protestat, marţi, în faţa instituţiei, faţă de intenţia guvernanţilor de a desfiinţa unitatea sanitară.
Sibiu: Ministerul Sănătăţii a aprobat redeschiderea Spitalului din Cisnădie Cei 40.000 de locuitori din oraşul Cisnădie şi din împrejurimi au şanse mari să aibă din nou, de la 1 septembrie, deschis spitalul din oraş, după ce această unitate spitalicească a primit deja avizul Ministerului Sănătăţii, a anunţat luni, printr-un comunicat, Prefectura Judeţului Sibiu.
Prahova: Spitalul de la Urlaţi, închis anul trecut prin decizie a Guvernului, va fi redeschis oficial Ploieşti, 1 oct /Agerpres/- Fostul Centru de Sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la data de 1 aprilie a anului trecut prin decizie a Guvernului în cadrul procesului de restructurare a sistemului sanitar, va fi redeschis oficial, luni, aici urmând să funcţioneze trei secţii cu un număr de aproximativ...
Braşov: Ministerul Sănătăţii a aprobat redeschiderea spitalului din Săcele Ministerul Sănătăţii a aprobat, în 31 ianuarie a.c, structura de organizare pentru redeschiderea Spitalului din municipiul Săcele, închis de Ministerul Sănătăţii pe 1 aprilie 2011, urmând să primească şi clasificarea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean...
Prahova: Spitalul de la Urlaţi, închis anul trecut, a fost redeschis oficial, dar nu poate primi pacienţi Fostul Centru de Sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la data de 1 aprilie a anului trecut prin decizie a Guvernului în cadrul procesului de restructurare a sistemului sanitar, a fost redeschis, luni, în mod oficial, dar nu poate primi pacienţi, întrucât unitatea sanitară nu are, deocamdată,...
Prahova: Spitalul de la Urlaţi nu poate primi pacienţi, la cinci luni de la redeschiderea lui oficială Ploieşti, 6 mar /Agerpres/- Fostul Centru de sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la 1 aprilie 2011 prin decizie a Guvernului în cadrul procesului de restructurare a sistemului sanitar şi redeschis oficial în octombrie 2012, sub denumirea de Spitalul Orăşenesc, nu poate primi încă pacienţi, din...