Cele mai citite
 


Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă
duminică, 6 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu.
'Dorim, şi aici va trebui să discutăm cu Ministerul Sănătăţii, ca închiderea Spitalului Caritas să nu se întâmple la sfârşitul lui martie. Dacă nu se semnează contractul cu Casa de Asigurări, spitalul se închide automat, pentru că nu mai poate fi finanţat. Vrem ca lucrul acesta să se întâmple gradual, până în toamnă', a precizat, joi, Savu.
Potrivit oficialului ASSMB, obiectivul este găsirea unui loc de muncă pentru fiecare dintre angajaţi. 'Noi avem mare nevoie de medici, de asistente şi de infirmiere. Pentru tot personalul medical nu ar fi nicio problemă în redistribuire. Mai mult decât atât, în momentul de faţă se fac demersuri ca secţiile să fie relocate, unde putem să facem acest lucru', a explicat Savu.
El a spus că se intenţionează ca Secţia Chirurgie a Spitalului Caritas să fie mutată la Spitalul Carol Davila, unde se încheie reabilitarea clădirii vechi şi va avea ca destinaţie servicii de chirurgie. 'Partea din spate, din Caritas, cu tot ceea ce înseamnă personal, probabil că se va reloca înspre Carol Davila', a arătat directorul ASSMB.
Savu a spus că o parte din Secţia Maternitate îşi va găsi locul în Malaxa, unde sunt aproape terminate lucrările de organizare a Secţiei de Ginecologie, 'din păcate, nu la dimensiunile pe care le are în momentul de faţă'.
'Suntem în discuţie să vedem unde putem reloca Secţia de Medicină Internă şi de Cardiologie. Poate cea mai evidentă alternativă ar fi reorganizarea Spitalului Burghele şi luarea unei părţi din Complexul Panduri, până la sfârşitul verii, în aşa fel încât tot personalul să îşi găsească un loc', a opinat Savu.
El a mai precizat că desfiinţarea Spitalului Caritas nu se datorează calităţii profesionale - care este extraordinară - a celor de acolo, sau numărului de pacienţi - 'din contră, adresabilitatea e foarte mare' - ci faptului că acele clădiri au fost retrocedate de şase ani şi va trebui, la un moment dat, făcută această schimbare.
Conform datelor furnizate de şeful Administraţiei Spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei, Spitalul Caritas este retrocedat de peste şase ani. 'Din păcate, sunt două elemente care duc la grăbirea anumitor decizii: chiria care se cere nu mai este controlată prin act administrativ al statului - până acum era 2.000 de euro - şi există negocieri ce pornesc dinspre partea proprietarilor clădirii pentru suma de 64.000 de euro pe lună, deci suma e foarte mare', a arătat Savu.
El a explicat că municipalitatea nu a mai putut face investiţii în spital, întrucât aceasta nu mai este în proprietatea ei. 'Uşor, spitalul se degradează, iar condiţiile de securitate şi de muncă pentru bolnavi încep să nu mai corespundă normelor şi trebuie luată o măsură', a precizat Savu.
Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor organiza luni o acţiune de protest faţă de 'lipsa de transparenţă' a autorităţilor de resort care nu au specificat în mod clar care va fi soarta unităţii spitaliceşti. Acţiunea va avea loc între orele 8,00 şi 10,00.
Medicii se declară uimiţi de faptul că singura maternitate din sectorul 3 al Capitalei, care nu are niciun fel de datorie la bugetul de stat, a fost renovată de curând şi are contract cu proprietarii clădirii până în 2015, este ameninţată acum cu evacuarea 'fără ca nimeni să fie interesat de soarta femeilor însărcinate' sau de bebeluşi.
'Luni, vom organiza un protest de două ore, în curtea unităţii spitaliceşti, la care vor participa angajaţii spitalului şi colegii care ne susţin din alte spitale bucureştene. Principalul motiv este lipsa de transparenţă de la nivelul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Sănătăţii referitoare la soarta Spitalului Caritas. Nu înţelegem de ce Primăria Capitalei, după ce s-a zbătut doi-trei ani să ne ia sub aripă, dacă ştie că nu se poate acum descurca, ne-a lăsat Ministerului Sănătăţii?', a declarat pentru AGERPRES liderul sindicatului Sanitas din Spitalul Caritas, Constantin Nicolae.
În opinia acestuia, nu se poate desfiinţa unica maternitate din cel mai mare sector al Capitalei, unde anual se nasc în medie 2.500 de copii.
Medicul primar Sorin Ionescu a evidenţiat că Spitalul Caritas este acum singura maternitate la care mai pot apela bucureştencele din sectorul 3, după ce secţiile de profil din spitalele Titan şi Colţea au fost desfiinţate.
El a atras atenţia totodată că România este pe primul loc din Europa din punct de vedere al cancerului de col uterin.
'Nu se poate ca acum o femeie să nu mai aibă posibilitatea să facă un consult aproape de casă. Dorim să existe un efort pentru asigurarea unui spaţiu unde să ne desfăşurăm activitatea. Există propuneri, doar atât', a spus medicul.
Ministrul Sănătăţii a anunţat, marţi, că 182 de unităţi sanitare vor fi comasate şi reprofilate. În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, programul de interes naţional 'Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice'.
Spitalul Caritas este singurul din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
EXCLUSIV: Marius Savu: Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă Spitalul Caritas ar trebui să se închidă gradual, până în toamnă, pentru ca cele câteva sute de angajaţi - medici, asistente, infirmiere, personal tehnic - să poată fi relocaţi la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor...
Nou protest al angajaţilor Spitalului Caritas faţă de intenţia MS de a transforma unitatea medicală în cămin de bătrâni Bucureşti, 21 feb /Agerpres/ - Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului Caritas au protestat, luni, pentru a treia oară, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a transforma unitatea în cămin pentru bătrâni.
Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor protesta luni Cadrele medicale din Spitalul Caritas vor organiza luni o acţiune de protest faţă de 'lipsa de transparenţă' a autorităţilor de resort care nu au specificat în mod clar care va fi soarta unităţii spitaliceşti. Acţiunea va avea loc între orele 8,00 şi 10,00.
Spitalul Caritas - singurul din Bucureşti care va fi reprofilat Spitalul Caritas este singurul spital din Bucureşti care va fi reprofilat, urmând să devină cămin de bătrâni.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Prahova: Protest la Centrul de Sănătate de la Urlaţi faţă de reprofilarea acestuia în cămin de bătrâni Ploieşti, 31 mar /Agerpres/- Peste o sută de persoane - medici, pacienţi, locuitori ai oraşului Urlaţi şi reprezentanţi ai administraţiei locale - au protestat, joi, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de transformare a Centrului de Sănătate din localitate în cămin de bătrâni.