Cele mai citite
 


IMAS: Aproape o jumătate dintre persoanele intervievate consideră gradul de informare asupra cancerului ca fiind mediu
duminică, 6 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat, vineri, rezultatele unui sondaj de opinie realizat împreună cu IMAS privitor la informarea oamenilor despre cancer, cunoaşterea modalităţilor de prevenire, precum şi la percepţiile acestora cu privire la tratarea acestei maladii.
Rezultatele studiului au arătat că aproape o jumătate dintre persoanele intervievate consideră că gradul lor de informare privitor la această boală este spre nivelul mediu.
Sondajul a relevat că nivelul de informare este mai ridicat în rândul persoanelor de gen feminin şi a celor cu educaţie superioară.
Pe de altă parte, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani se consideră mai degrabă neinformaţi cu privire la această boală.
Persoanele care au avut în familie cazuri cu această boală, 35%, se consideră informate în ceea ce priveşte cancerul. Cei care nu au avut în familie persoane bolnave de această boală se poziţionează mai degrabă către mijlocul scalei de evaluare cu un nivel mediu de informare. Aceştia reprezintă un procent de 20%.
Studiul a evidenţiat şi că termenul cancer este des asociat cu o boală incurabilă care nu poate fi tratată. Pentru 18% dintre respondenţi cancerul înseamnă o moarte sigură. Doar 10% dintre persoanele chestionate sunt de părere că această boală poate fi tratată.
Pe de altă parte, 64% dintre respondenţi consideră că există într-adevăr stadii ale bolii în care cancerul se poate trata.
Persoanele cu vârsta peste 45 de ani consideră afecţiunea o boală foarte gravă care nu poate fi tratată.
Tinerii între 18 şi 29 de ani sunt şi mai neîncrezători în şansele de vindecare, 31% dintre aceştia asociind boala cu moartea sigură.
În ceea ce priveşte controlul preventiv la medic, mai mult de o treime dintre persoanele care au avut cazuri în familie au declarat că merg la medic pentru un control preventiv mai rar de o dată pe an.
Persoanele de gen feminin şi cele de peste 60 de ani se prezintă mai frecvent la medic pentru controale de rutină.
Un procent de 91% dintre respondenţi afirmă că una din cauzele cancerului pulmonar este fumatul, iar 84% poluarea din atmosferă.
Un procent de 71% dintre persoanele intervievate au afirmat că s-au informat cu privire la prevenirea şi tratarea afecţiunii, principalele surse de informare fiind televiziunea, materialele informative şi presa scrisă.
În ceea ce priveşte tratarea bolii în viitor prin diverse metode terapeutice, respondenţii sunt optimişti.
Un procent de 69% dintre subiecţi au declarat că s-ar putea trata cancerul în România, dacă boală este diagnosticată în fază precoce şi dacă există aparatură. Această opinie este împărtăşită în mai mare măsură de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 59 de ani.
Tratamentul în străinătate este considerat a doua opţiune pentru vindecarea bolii. Tinerii sunt mai inclinaţi să opteze pentru tratamentul în afara ţării.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 150 de persoane adulte, în 73 de localităţi urbane din 37 de judeţe, în perioada 25-28 ianuarie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Cluj: Vârsta pacienţilor cu cancer pulmonar a coborât la 40 de ani - afirmă medicul primar Dan Nicolau Medicul primar Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, spune că a observat o scădere a grupei de vârstă la pacieţii cu cancer pulmonar şi dacă în urmă cu mai mulţi ani cei afectaţi de această boală grea aveau între 50 şi 70 de...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.