Cele mai citite
 


Timiş: Horia Cristian (PNL) - Desfiinţarea unor spitale, un atentat la siguranţa naţională
duminică, 6 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liberalul Horia Cristian, secretar al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în fapt, comasarea sau desfiinţarea anumitor spitale generează mai multe pericole, cel mai mare decurgând din desfiinţarea spitalelor de boli infecţioase, ceea ce reprezintă un adevărat atentat la siguranţa naţională.
'De spitalele de boli infecţioase nu trebuia să se atingă nimeni - nici pentru comasare, nici pentru desfiinţare. Este vorba despre boli contagioase care se tratează acolo iar a desfiinţa astfel de unităţi spitaliceşti înseamnă un atentat la siguranţa naţională. Din punct de vedere social, vorbim despre deportarea medicilor şi a asistenţilor medicali', a afirmat Cristian.

El a spus că de foarte multă vreme se discută despre restructurarea sistemului de spitale din România, dar de fiecare dată a intervenit problema personalului - oameni care trebuie să plece în altă parte. De aceea, decizia s-a amânat mereu iar o astfel de reformă nu se poate realiza rapid, ci pe parcursul a trei-cinci ani.

'Din păcate, Ministerul Sănătăţii tratează cu foarte mare uşurinţă subiectul, domnul ministru vorbeşte despre soarta a 700 de medici şi 2.500 de asistente ca şi când ar fi nişte lucruri minore. Aceştia au case şi familii şi sunt supuşi unor adevărate deportări', a spus Cristian.
Deputatul a prezentat trei situaţii din Timiş care, în opinia sa, nu justifică gestul comasării sau al desfiinţării respectivelor unităţi spitaliceşti: Ciacova, Buziaş şi Făget.

'Desfiinţarea spitalelor din Ciacova, Buziaş şi Făget este un gest de neînţeles, economic, medical, social şi legal. Economic vorbind, avem trei spitale care nu au datorii, care acordă asistenţă medicală unor comunităţi importante din judeţ şi sunt susţinute financiar de 4-5 ani de comunitate şi de Consiliile Locale. Ciacova este un exemplu perfect de spital Orăşenesc, dintr-o comunitate destul de mică, unde cetăţenii s-au implicat exemplar în administrarea lui. Aici, cele cincisprezece paturi de spital completează fericit centrul de permanenţă din localitate şi oferă ceea ce comunitatea îşi doreşte', a susţinut deputatul.

Potrivit acestuia, la Buziaş şi Ciacova, desfiinţarea spitalelor ar genera o economie de 100 de lei, câte 50 lei pentru fiecare spital, atât cât reprezintă sporul de salariu al managerului.
Horia Cristian spune că şi din punct de vedere medical este de neînţeles cum se pot desfiinţa aceste spitale.

'Spitalul Făget este cel mai bun exemplu de spital corect administrat. Are 120 de paturi, două linii de gardă, anestezie terapie intensivă, chirurgie, ginecologie, interne şi pediatrie. La chirurgie, de mai bine de 3 ani se efectuează chirurgie laparoscopică datorită susţinerii financiare din partea Primăriei. Calitatea serviciilor este net superioară celor oferite de spitale mai mari', a exemplificat Cristian.

La Buziaş, cu concursul Primăriei, s-a iniţiat o colaborare privind înfiinţarea unui centru de recuperare vasculară. În plus, staţiunea balneoclimaterică are nevoie de un centru medical solid care să asigure asistenţa medicală celor aflaţi la cura balneară.
La Ciacova, Primăria şi conducerea spitalului şi-au arătat disponibilitatea de a deveni Secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care să asigure tratamentul bolnavilor cronic. Spitalul Ciacova are 60 de paturi şi, odinioară, a adăpostit secţii de chirurgie şi ginecologie, interne şi pediatrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Se pun bazele construirii unui Institut Oncologic privat, în Timişoara Incidenţa crescută a maladiilor canceroase în vestul ţării şi numărul insuficient de locuri pentru pacienţii afectaţi de aceste boli au determinat mediul privat să demareze un proiect de înfiinţare a unui Institut Oncologic privat la Timişoara. Acesta are şanse să se finalizeze înaintea Institutului...
Timiş: Viitorul Centru pentru bolnavii cronic Ciacova, modernizat din fonduri europene Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţe Timişoara va putea fi degrevat de povara unor cheltuieli suplimentare prin înfiinţarea unui Centru pentru bolnavii cronic în oraşul Ciacova - ca secţie a Judeţeanului -, unde pacienţii care necesită o perioadă mai îndelungată de recuperare vor putea beneficia de asistenţă...
Timiş: Va fi înfiinţat Compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean Compartimentul de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, care până acum exista doar 'pe hârtie', va fi înfiinţat din banii economisiţi de la alte investiţii, a declarat miercuri presei prof. dr. Marius Craina, manager general al Spitalului Judeţean Timişoara...
Constanţa: Asistenţă medicală privată gratuită, în Mamaia Spitalul Privat ISIS a inaugurat luni, 3 decembrie, un Centru medical multifuncţional, cu spitalizare de zi gratuită, în staţiunea Mamaia.
Unităţi de terapie intensivă arşi grav înfiinţate în spitalele de urgenţă mari - proiect ministerul Sănătăţii (MS) vrea să înfiinţeze "unităţi de terapie intensivă arşi grav" cu cel mult zece paturi în spitalele mari de urgenţă, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...