Cele mai citite
 


Germania vrea să faciliteze donările de organe
duminică, 6 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Germania vrea să-şi reformeze legislaţia în contextul lipsei de donatori de organe, problemă relansată toamna trecută după ce unul dintre tenorii vieţii politice i-a donat un rinichi soţiei sale, relatează duminică AFP.
Principalele două partide de dreapta şi de stânga, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului german Angela Merkel, şi Partidul Social-Democrat (SPD), principala forţă de opoziţie, doresc ca germanii să ia în mod formal poziţie în favoarea sau împotriva donării organelor lor.

Dorinţa exprimată ar fi înregistrată în cipul electronic al cărţii de identitate sau al permisului de conducere şi ar putea fi modificată oricând.

Dezbaterea actuală ar putea da speranţă celor 12.000 de persoane aflate în aşteptarea unei grefe, care sunt constrânse să aştepte între cinci şi şase ani pentru o grefă de rinichi, de exemplu.

În luna septembrie, fostul ministru al afacerilor externe Frank-Walter Steinmeier i-a donat un rinichi soţiei sale grav bolnave. Acest gest, foarte mediatizat, l-a făcut să se retragă din viaţa politică timp de mai multe luni.

'Sunt încă mulţi oameni care nu cunosc nimic sau sunt prost informaţi', a explicat, pentru AFP, G?nter Kirste, din conducerea Fundaţiei germane pentru transplanturi de organe, care coordonează donările.

Astfel, 74% dintre germani ar accepta să dea unul dintre organele lor unui bolnav, potrivit unui sondaj de opinie al institutului Kantar Health, dar numai 25% dintre ei dispune de un carnet de donator.

'Cu cât oamenii sunt mai puţin informaţi (despre modalităţile concrete de a dona), cu atât sunt mai reticenţi' când este vorba de a-şi dona ficatul, inima sau pancreasul unui pacient, adaugă G?nter Kirste.

Numărul donărilor de organe a atins anul trecut un nivel record: 4.326 în 2010, faţă de 4.051 cu un an înainte, potrivit unor date provizorii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Donarea de organe, o problemă în toată lumea Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant...
Retea Europeana pentru donatori de organe Cea mai mare parte dintre organele donate in Europa provin de la persoane in stare de moarte cerebrala. Aproape 60 de mii de europeni sunt azi pe lista de asteptare a donarii de organe. Pentru a diminua intârzierile, UE doreste ca statele membre sa coopereze mai eficient, in special in a avea un sistem...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Dr. Victor Zota: România a înregistrat anual o creştere progresivă de 30% în domeniul transplantului Anul acesta au fost realizate transplanturi cu organe prelevate de la 23 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, 2011 fiind cel mai bun an din punct de vedere al donatorilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Premieră în prelevarea de organe pentru transplant O prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) a avut loc la Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea în noaptea de 15 spre 16 aprilie, informează printr-un comunicat de presă Agenţia Naţională de Transplant.
Spania se află în fruntea ţărilor în care se realizează cele mai multe transplanturi Spania este ţara în care s-au înregistrat anul trecut un procent de 34,8 donaţii de organe la un milion de locuitori, un număr de 1.643 de donatori de organe şi 4.211 transplanturi, ceea ce situează ţara în fruntea clasamentului, potrivit datelor provizorii ale Registrului mondial al transplanturilor...