Cele mai citite
 


Program naţional de prevenire a diabetului
luni, 22 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 22 iunie /Agerpres/ - Academician prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale din România, afirmă că există un proiect al unui program naţional pentru determinarea scorului de risc al diabetului, care are în vedere un sistem informatic cu terminale în toate instituţiile publice, şcoli, universităţi, parlament, gări, biserici.

În aceste instituţii ar urma să se instaleze terminale, cu ajutorul cărora se vor completa date precum indicele de masă corporală, raport înălţime-greutate, dacă subiecţii au avut în familie rude cu diabet, dacă au avut copii cu greutate mare la naştere, dacă au avut vreodată o valoare mare a glicemiei etc.

Prof. dr. Ionescu Târgovişte este de părere că Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a fost bun, întrucât a contribuit la depistarea multor persoane cu diabet. Astfel, dacă iniţial erau 9.000 de cazuri noi, după prima jumătate a desfăşurării programului s-a ajuns la 11.000 de cazuri noi, iar în a doua jumătate a programului s-a ajuns la 13.000 de cazuri noi.

Proiectul pentru determinarea scorului de risc diabetic va duce la depistarea unui număr şi mai mare de cazuri noi, susţine specialistul.

În România sunt tratate, în prezent, 600.000 de persoane cu diabet, alte 200.000 de persoane sunt supuse unei diete, iar 300.000 cazuri se estimează a fi diabetici necunoscuţi, după cum a spus prof. dr. Târgovişte. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...
Lansarea unui site despre diabet Site-ul www.accu-chek.ro, lansat, luni, în cadrul campaniei ''Fă PAS-ul corect: Controlează diabetul'', oferă date de ultimă oră privind diabetul şi îşi propune să devină punctul de referinţă al tuturor celor care doresc să afle informaţii de calitate despre aceasta boală.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.