Cele mai citite
 


Traian Băsescu: România nu mai trage ultima tranşă de la FMI
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat, a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.
'Este vorba despre un miliard de euro pe care nu îi mai tragem, rezerva Băncii Naţionale fiind suficientă şi stabilitatea sistemului bancar - de asemenea suficientă, ceea ce înseamnă că Banca Naţională va putea continua să-şi menţină în rezervă sumele de la băncile comerciale', a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că pentru miliardul pe care nu-l tragem, nu vom plătim dobandă. 'Plăteam dacă o trăgeam', a spus preşedintele, care a anunţat că anul acesta deficitul bugetar va trebui să fie 4,5%, iar în 2012 - 3%.
'Or, trebuie corelat programul cu deficitele pe care ni le propunem. Să evităm populismele premergătoare campaniei. Vă pot da foarte multe alte detalii, dar cred că prima mea treabă, pentru că am fost primul blamat pentru acest acord, a fost să vă spun că am reuşit, că economia s-a stabilizat, şi nu eu am reuşit, românii au reuşit, că ei au suferit măsurile de restabilire a echilibrelor macro-economice, care însă trebuie consolidate', a spus Traian Băsescu.
El a declarat că acordul de tip preventiv va fi semnat în şedinţa Fondului din 23 martie.
'Dacă nu mă înşel, se va constata ceea ce delegaţia a constatat acum, că toate obiectivele programului cu România au fost îndeplinite. Se va declara programul îndeplinit şi se va adopta noul program în martie, cu începere din luna aprilie. (...). De altfel, prima vizită a FMI după intrarea în noul program va fi în luna iunie', a mai spus Traian Băsescu.
Pe de altă parte, şeful statului anunţat că şi în acest an vor continua reducerile de personal.
'Nici în acordul trecut nu a fost un obiectiv major, dar ce vă pot spune este că vom continua ajustările. S-a dovedit că avem excedent de cheltuieli de personal, nu atât prin veniturile pe care le utilizează fiecare, pe care le primeşte fiecare salariat din sectorul public, ci prin număr. Şi dacă accelerăm şi procesele de introducere a serviciilor IT către populaţie, şi eu sper ca sfârşitul lunii martie să-mi permită să-mi plătesc cu cardul taxele pe anul 2011, este clar că se crează posibilitatea diminuării de personal', a spus Băsescu.
Preşedintele a declarat că este 'unul dintre aceia convinşi că medicii trebuie să aibă contract cu spitalul şi să nu fie un slujbaş de stat, să ştie cât costă o consultaţie, cât costă o operaţie, ce se încadrează în pachetul garantat pentru populaţie'.
'Foarte bine, se prestează gratuit, plăteşte Casa (Casa de Asigurări de Sănătate - n.r.), ce este peste plăteşte pacientul. Deci nu numai disponibilizările, dar şi procesele de modernizare ale sistemului de sănătate sunt o altă sursă. Nu văd de ce doctorii, de ce actorii ar mai accepta să fie bugetari', a mai spus Traian Băsescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu susţine un nou acord cu FMI având ca obiectiv major consolidarea fiscală Bucureşti, 4 ian /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
Dolj: Preşedintele unei case de asigurări de sănătate, acuzat că a primit stimulente băneşti Preşedintele Uniunii Sindicatelor din Administraţie, Ringo Dămureanu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că la numai patru zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, preşedintele CJAS Dâmboviţa, Georgeta...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
Traian Băsescu: Mai am legea sănătăţii şi reorganizarea administrativă şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea Chicago, 20 mai - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Chicago, că mai are de făcut două legi - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative a ţării - şi poate spune că a...