Cele mai citite
 


Alimentaţia are o importanţă deosebită în prevenţia cancerului
luni, 22 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Gastroenterologie
 

Bucureşti, 22 iunie /Agerpres/ - Alimentaţia joacă un rol foarte important în prevenţia cancerului, a declarat, marţi, acad. prof.dr. Constantin Ionescu Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, în cadrul Conferinţei Naţionale de Oncologie, cu tema "Cancerul - de la prevenţie la paleaţie".

Specialistul a evidenţiat importanţa prevenţiei în această boală, întrucât este foarte greu să tratezi, să ameliorezi şi să salvezi, mai ales când cazurile sunt grave. El a adăugat că din păcate, medicii se luptă încă cu o mentalitate greu de schimbat - prevenţia, grija faţă de propria sănătate, prezentarea la medic pentru consultul obişnuit.

Prof. dr. Ionescu Târgovişte a menţionat că sunt state în care dacă populaţia nu se prezintă la control din şase în şase luni, pierde asigurarea de sănătate. El a subliniat importanţa relaţiei dintre greutatea corpului şi incidenţa cancerului şi rolul jucat de alimentaţie. Zilnic omul introduce în organism mii de substanţe chimice, cele mai multe cu rol protector, dar şi altele, care fac rău, a spus prof. dr. Ionescu Târgovişte, atrăgând atenţia asupra rolului benefic pe care îl are alimentaţia mediteraneeană, bogată în fructe, legume, peşte.

''Un rol important îl joacă şi procesarea alimentelor care astăzi, din păcate, nu este totdeauna foarte sănătoasă. Industria foloseşte aditivi alimentari, coloranţi, conservanţi, îndulcitori, arome, stabilizatori, substanţe modificate genetic'', a explicat prof. dr. Ionescu Târgovişte.

El a amintit că şi înainte se utilizau substanţe chimice în alimentaţie, dar în concentraţii mult mai mici. În plus, cumpărătorii nu prea ştiu ce conţin pachetele cu alimente. Prelucrarea termică prelungită a alimentelor nu este nici ea indicată, întrucât duce la producerea unor compuşi chimici care provoacă modificări celulare. Lipidele se asociază mai frecvent cu unele forme de cancer digestive sau extradigestive, a spus specialistul.

Între recomandările făcute pentru o alimentaţie sănătoasă, prof. dr. Ionescu Târgovişte a enumerat consumul redus de carne - nu mai mult de 70 grame pe zi, de preferat la masa de prânz -, consumul de legume şi fructe, chiar dacă şi acestea, în ultimul timp sunt puse sub semnul întrebării din cauza substanţelor chimice cu care sunt tratate, lichide - în principal ceai sau apă simplă - fiind excluse orice sucuri, chiar şi cele naturale, şi multă mişcare.

În ceea ce priveşte carnea, prof. dr. Târgovişte a spus că de preferat este să se consume peşte, pui, vită şi în ultimă instanţă de porc.

În România, în 2008 erau înregistrate 355.000 de persoane care suferă de cancer, anual adăugându-se alte 2.000 de cazuri noi. Din păcate, sistemul se confruntă şi cu un număr insuficient de specialişti - 250 de medici - de aceea ar trebui să se mărească numărul locurilor la rezidenţiat, cu atît mai mult cu cât tot mai mulţi medici pleacă din ţară, a opinat prof. dr. Târgovişte. Specialistul a spus că acest lucru este valabil şi pentru medicii anatomopatologi, care joacă un rol important în diagnosticarea bolii.

Conferinţa Naţională de Oncologie, care se desfăşoară marţi şi miercuri, abordează teme precum screeningul în cancerul de sân şi de col uterin, terapii noi, metode de finanţare, soluţii pentru un act medical de calitate, prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul ţintit în oncologie şi extindrea accesului la îngrijiri paleative. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mănăstireanu (ARC): Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia cancerului Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), organizaţie ...
Practici gresite in alimentatie Alimentatia incorecta a omului modern se afla la originea majoritatii bolilor de care sufera acesta. Exemple sunt: bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. Marii vinovati sunt alimentele mult prea indelung procesate, de cele mai multe ori la scara industriala: zaharul alb, uleiul rafinat, margarina...
Reguli de baza in alimentatia omului sanatos Incepem cu cateva reguli simple si observatii referitoare la procurarea alimentelor: Nu este bine sa se consume apa in timpul mesei, pentru ca apa dilueaza sucurile gastrice. Apa se bea fractionat pe parcursul zilei, in cantitate de 1,5-2 litri, in functie de masa corporala. Sunt autori care recomanda...
Alimentatia omului sanatos Specialistii ne recomanda sa avem cel putin 3 mese zilnice; dupa unii nutritionisti chiar 4-5 mese zilnice, in care caz alimentele se consuma in cantitati mai reduse la fiecare masa. O alimentatie corecta este una echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca niciuna dintre grupele de alimente.
Häagen Dazs – inghetata naturala sigura, fara emulsificatori, conservanti si coloranti Häagen Dazs, prima inghetata super premium la nivel global, distribuita in Romania de Maresi Foodbroker, sustine necesitatea de a verifica eticheta, in urma studiului facut public recent de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, referitor la inghetata industriala. Retetele Häagen...
Adolescenţii, mai deschişi să adopte o alimentaţie sănătoasă dacă li se pare că astfel pot fi rebeli (studiu) Metodele prin care se exploatează nevoia tinerilor de fi rebeli şi de a face dreptate în societate îi pot determina pe aceştia să adopte obiceiuri sănătoase de hrănire, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, informează, The Guardian.