Cele mai citite
 


Mureş: Departamentul de Sănătate al PC contestă două decizii ale MS
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Departamentului de Sănătate din cadrul Partidului Conservator (PC), dr. Silviu Morariu, a contestat, luni, deciziile Ministerului Sănătăţii referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă şi la procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, considerându-le 'malpraxis ministerial'.
'Înfiinţarea acestor centre de permanenţă confirmă eşecul prevederilor contractului Cadru al CNAS pentru medicii de familie din 2010 (extins şi pentru 2011), potrivit cărora numărul consultaţiilor decontate medicilor de familie a fost redus cu 25% (de la 28 la 21 consultaţii pe zi). A apărut o problemă, pe care noi am anticipat-o încă de anul trecut - situaţia pacienţilor care nu pot accesa serviciile medicale, din cauza acestei neghioabe prevederi', a arătat reprezentantul PC într-un comunicat de presă dat publicităţii luni.

Acesta a subliniat că ministrul Sănătăţii a găsit soluţia, în sensul că pacienţii nu vor mai fi consultaţi în timpul zilei şi a săptămânii, ci vor fi consultaţi de aceeaşi medici de familie, în aceleaşi cabinete, intitulate centre de permanenţă, dar în timpul nopţii şi în zilele libere.
'O monstruozitate reparată printr-o aberaţie. Acelaşi mare 'specialist' în management sanitar va spune că în aceste centre de permanenţă se vor consulta doar urgenţele. Eroare, domnule ministru, în aceste centre de permanenţă vor fi consultaţi cei cărora dumneavoastră le-aţi blocat accesul la asistenţa medicală, constituţional garantată', a susţinut dr. Silviu Morariu.
În privinţa procesului de reorganizare a sistemului spitalicesc, Morariu a afirmat că din cele 182 de spitale care fac obiectul acestei decizii, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor desfiinţa.

'În concluzie 'marea descentralizare' atât de mult trâmbiţată nu şi-a produs efectele anticipate - nu a asigurat ameliorarea condiţiilor igienico-sanitare şi de dotare, nu a optimizat cheltuielile, a schimbat doar culoarea managerilor unităţilor sanitare... Altfel spus această măsură 'terapeutică' nu a dat rezultate şi impune astăzi amputarea, constituindu-se într-o nouă dovadă de 'mal praxis ministerial', a arătat dr. Silviu Morariu.

Acesta a precizat că o simplă analiză a obiectivelor declarate demonstrează previzibilul eşec şi al acestei măsuri. Morariu a mai spus că decizia prevede realizarea unei economii de 20 milioane lei pe an prin reducerea posturilor de conducere, lucru considerat fals.

'Un simplu exemplu demonstrează acest fapt. Un manager de spital comunal (salariu 2400-2500 lei) se va angaja pe un post de medic primar - corespunzător calificării(salariu 2200 lei). La două-trei posturi de conducere desfiinţate - 600 - 900 lei lunar, ori 181 de spitale, ori 12 luni, total maxim 2 milioane lei economie pe an', a accentuat dr. Morariu.

Şeful departamentului de Sănătate al PC a mai arătat că un alt exemplu de economie prin centralizarea activităţilor este faptul că lenjeria nu se mai spăla la fiecare unitate, ci va fi transportată 30-50 km şi va fi spălată 'centralizat'.

'La fel situaţia medicamentelor, alimentelor, materialelor sanitare, etc. pe total va fi o nouă gaură în bugetul unităţilor sanitare determinate de marea plimbare', a spus acesta.
Morariu a constestat şi modul de prezentare a reducerii numărului de paturi de spital din România, arătând că în realitate acest număr de paturi de spital care se află în contract cu CNAS rămâne constant, prin dezvoltarea reţelei private, 'doar că asistăm la o concentrare a acestor paturi în marile centre urbane pe seama mediului rural şi a oraşelor mici'.

În plus, Silviu Morariu consideră că desfiinţare unor spitale a ţinut cont strict de latura politică şi nu de criterii obiective.
'Pacienţii, interesul lor? Să plătească... cei care au votat altfel decât verde-portocaliu. Ei nu mai au dreptul la servicii medicale şi poate că parcurgând distanţa până la cea mai apropiată unitate sanitară, vor realiza importanţa unui primar verde-portocaliu', a mai arătat Morariu.

Acesta a propus şi o serie de soluţii, cum ar fi depolitizarea şi profesionalizarea managementului sanitar, reevaluarea procesului de descentralizare cu definirea rapidă a responsabilităţilor ce revin autorităţilor locale în crearea condiţiilor igenico-sanitare şi de dotare a unităţilor sanitare şi revenirea la un număr de 28 de consultaţii decontate medicilor de familie de către CNAS.

În plus, PC propune întărirea reţelei de medicină primară şi a ambulatoriilor de specialitate în întreg teritoriul, astfel încât o eventuală reducere a numărului de paturi să fie consecinţa firească a reducerii necesarului şi nu a criteriilor politice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Iaşi: Medicii de familie cer retragerea proiectului de modificare a contractului cadru Medicii de familie din Iaşi solicită Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a contractului-cadru.
Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat marţi că în România s-au făcut paşi importanţi în dezvoltarea programelor de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, precum şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare mamei şi copilului.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.