Cele mai citite
 


Caraş-Severin: Situaţia spitalelor din judeţ, analizată de prefectul Octavian Ţunea şi senatorul Iosif Secăşan
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lista unităţilor sanitare pe care Ministerul Sănătăţii le-a propus pentru comasare şi/sau reprofilare a fost publicată pe site-ul instituţiei, fapt ce a creat o serie de reacţii în judeţului Caraş-Severin, în acest judeţ fiind trecute pe listă pentru a fi reprofilate trei asemenea unităţi spitaliceşti - spitalele din Anina, Bocşa şi Oţelu Roşu.
Pentru a analiza situaţia reală din cele trei spitale, dr. Iosif Secăşan, senator PDL de Caraş-Severin, şi prefectul Octavian Ţunea au avut o serie de întâlniri atât cu primarii, cât şi cu managerii spitalelor în cauză, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.
''Spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se desfiinţează sau se înfiinţează doar prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în condiţiile legii'', a precizat, luni, prefectul Octavian Ţunea.

Senatorul democrat-liberal Iosif Secăşan a explicat că spitalele nu mai depind, de acum, direct de Guvernul României, respectiv, de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, ci de autorităţile locale şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate - din punct de vedere al finanţării - şi metodologic - de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului.

În acest context, posibilitatea ca un spital orăşenesc (care nu are toate serviciile de specialitate cu secţiile de profil, care are medici puţini şi o singură linie de gardă) să-şi poată acoperi finanţarea prin alocări de la autorităţile locale şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate prin contract este destul de improbabilă. Cu toată străduinţa autorităţilor publice, contractul financiar cu Casa de Asigurări de Sănătate ar fi destul de mic, deoarece aceste spitale au un număr mic de cazuri, indice de complexitate al cazurilor redus şi un tarif pe caz ponderat la fel de scăzut, în viziunea noii clasificări a spitalelor.

''Problema Spitalului din Anina o reprezintă lipsa unui serviciu de permanenţă, dar şi lipsa medicilor. În oraşul Bocşa, există un centru de permanenţă cu medici generalişti, dar spitalul are o singură secţie şi o singură linie de gardă. Spitalul din Oţelu Roşu stă foarte bine la capitolul medici. Aici sunt 15 medici care pot asigura două linii de gardă, există toate cele patru specialităţi de bază, precum şi compartimente de ortopedie şi neurologie. În plus, atât Bocşa, cât şi Oţelu Roşu sunt foarte aproape, la 15 - 20 km distanţă de spitale cu un grad de competenţă crescut, respectiv, Reşiţa şi Caransebeş'', a afirmat senatorul Iosif Secăşan.

Instituţiile judeţene implicate, respectiv, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică, precum şi primarii şi managerii unităţilor spitaliceşti aflate în cauză au timpul necesar, până la 31 martie, de a analiza posibilitatea menţinerii, sau nu, în forma actuală a spitalelor. În caz contrar, există posibilitatea de a răspunde propunerilor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, de a accesa programele guvernamentale oferite, prin organizarea de centre de permanenţă cu spitalizare de zi şi cămine pentru persoanele vârstnice, cu asistenţă medicală asociată. Opţiunea aceasta este valabilă doar pentru spitalele cuprinse în clasificarea elaborată în comun de Mi nisterul Sănătăţii şi Ministerul Muncii.

În ceea ce priveşte spitalul din comuna Bozovici, situaţia nu este îmbucurătoare, chiar dacă această unitate spitalicească nu se află pe lista cu propunerile de reprofilare, deoarece, prin structura ei şi numărul de medici, nu are posibilitatea unui contract financiar acoperitor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

La nivel naţional, strategia de conlucrare a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii este generată de faptul că sunt peste 2.800 de persoane vârstnice care se află pe lista de aşteptare, pentru a ocupa un loc în căminele de bătrâni, iar Ministerul Sănătăţii are în jur de 70 de spitale, care nu ating standardul naţional de calitate al serviciilor medicale. Din păcate, judeţul Caraş-Severin nu face excepţie.

''În săptămânile care urmează, prin conlucrare între instituţiile menţionate, dar şi cu consultarea celor două ministere de resort, vom putea ajunge la o soluţie, în aşa fel încât, pe de o parte, să nu ignorăm oferta guvernamentală, iar pe de altă parte, nici să nu ne angajăm, în unul sau altul din oraşele menţionate, la a menţine spitalul, fără a-i putea asigura finanţarea şi, în consecinţă, serviciile medicale necesare populaţiei'', a subliniat senatorul Iosif Secăşan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, verificată de Ministerul Sănătăţii Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) va verifica activitatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani în urma unor neclarităţi legate de autorizarea Sanatoriului de neuropsihiatrie Podriga, se arată într-un comunicat de presă remis joi de MS.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.
CMDR: Măsura luată de Ministerul Sănătăţii agravează situaţia şi încalcă dreptul asiguraţilor la asistenţă Măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind asistenţa stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate nu face decât să agraveze situaţia şi să încalce dreptul asiguraţilor la această asistenţă, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România...
Caraş-Severin: Spitalele vor fi reevaluate, spune vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Iosif Secăşan (PDL) Problema spitalelor din România se va clarifica imediat ce va apărea Hotărârea de Guvern care va definitiva situaţia, atât a spitalelor care urmează a fi comasate, cât şi a celor care se vor reprofila, a declarat joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, dr. Iosif Secăşan...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.