Cele mai citite
 


Col. Marcel Lucaciu(IGSU): Peste 185.000 de intervenţii gestionate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, în 2010
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 8 feb /Agerpres/ - Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au gestionat, în anul 2010, peste 185.000 de acţiuni de intervenţie şi răspuns la solicitările cetăţenilor şi producerea unor situaţii de urgenţă, în medie 508 pe zi. Comparativ cu anul 2009, numărul acestora a crescut cu 26%, în special ca urmare a creşterii semnificative a solicitărilor pentru acordarea primului ajutor medical calificat, a declarat, marţi, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonel Marcel Lucaciu.
''Cu toate greutăţile întâmpinate activitatea s-a desfăşurat în condiţii bune, personalul şi structurile subordonate IGSU acţionând permanent pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru anul 2010, concomitent cu ducerea la îndeplinire a sarcinilor şi ordinelor stabilite de conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor'', a precizat Lucaciu.
Referindu-se la tipurile de urgenţe, Lucaciu a explicat că 80% au fost solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, 7% incendii, 3% arderi necontrolate, 3% acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 2% asistenţă persoane şi 5% alte situaţii de urgenţă.
Incendiile, ca unul din cele mai frecvente tipuri de risc, cu o medie de 36 pe zi, s-au manifestat în procent de 43% la locuinţe particulare, 24% la anexele acestora, 12% la mijloace de transport, 6% în industrie, 5% la activităţi de servicii colective, sociale şi personale (inclusiv culte, cultură, sport etc.), 4% în comerţ şi alimentaţie publică şi 6% în alte domenii de activitate.
''Cauzele principale de producere a incendiilor au constat în utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate, fumatul fără respectarea normelor, focul deschis, coşuri de fum defecte sau necurăţate, mijloacele de încălzire defecte/improvizate sau nesupravegheate şi alte împrejurări.Cu toate eforturile depuse, în urma incendiilor produse un număr de 247 de persoane au decedat, iar alte 442 au suferit diferite traume. Peste 80% din totalul deceselor s-au înregistrat în incendiile produse la locuinţe individuale. Raportat la anul 2009, a crescut numărul persoanelor decedate cu 6% (233) şi a scăzut numărul persoanelor rănite cu 21% (563)'', a adăugat şeful IGSU.
Referindu-se la serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, el a spus că s-a intervenit, în medie, la 407 cazuri pe zi, fiind asistaţi aproape 140.000 de adulţi şi peste 12.000 de copii numărul cazurilor de urgenţă la care a participat SMURD crescând cu 41%, cât şi numărul persoanelor asistate cu 57%.
Din totalul celor 5.155 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor, 63 au fost efectuate pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie, 930 pentru salvări de animale, 389 pentru protecţia mediului şi 3.773 alte intervenţii.
''Cele 10.248 de intervenţii la alte situaţii de urgenţă au constat în: 18% misiuni pirotehnice?(1.836), 47% acţiuni pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi alunecărilor de teren (4.774), 4% intervenţii ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase - altele decât inundaţiile (378), 26% acţiuni asigurare măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor pe timpul evenimentelor publice de amploare (2.666), 5% acţiuni pentru sprijin tehnic de protecţie (supravegherea conductelor de gaze fisurate, a scurgerilor de combustibili, a substanţelor periculoase ce pot genera evenimente), cu o pondere de 574 şi 19 intervenţii la accidente de transport în care au fost implicate substanţe periculoase. În cadrul celor 1.836 misiuni pirotehnice, teritoriul naţional a fost asanat de 113.811 unităţi de muniţie şi elemente ale acesteia'', a explicat şeful IGSU.
La şedinţa comună de evaluare pe 2010 a IGSU şi CNSU au mai participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului în MAI, Mihai Capră, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ISU Suceava a avut în 10,7 solicitări pe zi, dintre care 6,6 cazuri SMURD - în 2011 Pe parcursul anului 2011, structurile subordonate Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au avut, în medie, 10,7 solicitări pentru situaţii de urgenţă, respectiv 3.904, numărul acestora crescând cu 67,70%, comparativ cu anul 2010, în special ca urmare a creşterii solicitărilor de răspuns...
Bilanţ IGSU: 859 situaţii de urgenţă pe zi, gestionate în medie în primul trimestru al anului Pe parcursul primului trimestru al anului 2014, la nivel naţional, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au gestionat 77.282 situaţii de urgenţă, în medie 859 pe zi, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cele mai multe intervenţii fiind înregistrate în Capitală...
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
Raed Arafat: Anul 2014 a fost dificil din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă Anul 2014 a fost unul dificil din punct de vedere al situaţiilor de urgenţă, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, cu ocazia prezentării evaluării activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la un an de activitate.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
SMURD a efectuat peste 160.000 de intervenţii de la înfiinţare Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti a efectuat, în cei trei ani de la înfiinţarea sa, 160.707 intervenţii de urgenţă, acordând asistenţă medicală la 124.229 de persoane.