Cele mai citite
 


Constanţa: Protest al salariaţilor Spitalului Cernavodă pentru ca unitatea medicală să nu fie desfiinţată
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Constanţa, 8 feb /Agerpres/ - Circa 100 de salariaţi de la Spitalul Orăşenesc Cernavodă au protestat, marţi, în faţa instituţiei, faţă de intenţia guvernanţilor de a desfiinţa unitatea sanitară.
Manifestanţii au scandat diferite lozinci, majoritatea împotriva Guvernului şi a preşedintelui ţării, şi au susţinut că vor continua protestele vineri, când vor organiza un miting şi un marş în zona centrală a oraşului Cernavodă.
Solicitarea protestatarilor ca spitalul să nu fie desfiinţat este susţinută de reprezentanţii Primăriei Cernavodă, aceştia nedorind ca singura unitate medicală din oraş să fie transformată în cămin pentru bătrâni, în condiţiile în care ea a fost modernizată şi deserveşte peste 30.000 de locuitori.
Conform primarului localităţii Cernavodă, Mariana Mircea, ''oraşul nu este interesat de un asemenea proiect'', în localitate funcţionând un centru rezidenţial pentru vârstnici, cu capacitatea de 55 de locuri şi unde, în prezent, sunt găzduite doar 22 de persoane, în timp ce Spitalul Cernavodă deserveşte atât populaţia din oraş, cât şi pe cea din nouă localităţi limitrofe din mediul rural.
Mariana Mircea a menţionat că spitalul a fost inaugurat în 2006, este dotat cu aparatură performantă şi are compartimente de medicină internă, obstetrică-ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, ATI şi gardă.
În unitatea medicală mai funcţionează ambulatoriul cu 12 cabinete de specialitate, blocul operator, un laborator de analize medicale şi altul de radiologie şi imagistică medicală, serviciul de anatomie patologică, un compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, dispensarul TBC şi o farmacie.
''În ultimii doi ani, în urma solicitărilor cetăţenilor din Cernavodă, s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate în oraş, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Medgidia sau la Constanţa. Pentru a atrage şi a menţine personalul medical în oraş, Primăria şi Consiliul Local Cernavodă au acordat diverse facilităţi - locuinţe, transport gratuit, prime de stabilitate, etc'', a susţinut primarul oraşului Cernavodă.
Conform acestuia, în anul 2010 la Spitalul Cernavodă au fost internate aproximativ 5.000 de persoane, numărul consultaţiilor în urgenţă a ajuns la 11.000, iar 9.500 de pacienţi au beneficiat pe spitalizări pentru o zi.
Edilul din Cernavodă a precizat că, potrivit situaţiei cu privire la serviciile medicale prestate şi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), spitalul din localitate ''acoperă cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele şi serviciile medicale, alimentele, iar cheltuielile cu administrarea se suportă din bugetul local, în 2010 o cotă de 12% din bugetul spitalului a fost asigurată de bugetul local, iar în 2011 participarea va fi de 22%''.
Mariana Mircea a precizat că demersurile administraţiei locale pentru ca unitatea sanitară să nu fie desfiinţată sunt susţinute şi de conducerea Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavodă, spitalul deservind şi anumite proceduri legate de situaţiile de urgenţă prin existenţa unor spaţii pentru decontaminarea personalului CNE şi populaţiei în caz de accident nuclear sau urgenţe radiologice.
Conform Ministerului Sănătăţii, 182 de spitale din ţară vor fi transformate în secţii exterioare ale altor unităţi sau vor deveni cămine de bătrâni.
În judeţul Constanţa sunt vizate să fie reorganizate şapte unităţi medicale. Astfel, vor fi comasate Spitalul de Recuperare Medicală Eforie Nord cu Institutul Naţional de Balneoclimatologie Bucureşti, Sanatoriul Balnear Mangalia cu Sanatoriul Techirghiol, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare cu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.
Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa sunt propuse pentru a deveni cămine pentru bătrâni sau centre de permanenţă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constanţa: Demersuri pentru ca singurul spital din Cernavodă să nu fie desfiinţat Reprezentanţii Primăriei Cernavodă fac demersuri pentru ca singurul spital din oraş să nu fie desfiinţat şi transformat în cămin pentru bătrâni, conform unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care unitatea medicală este una modernă şi deserveşte peste 30.000 de locuitori...
Sibiu: Ministerul Sănătăţii a aprobat redeschiderea Spitalului din Cisnădie Cei 40.000 de locuitori din oraşul Cisnădie şi din împrejurimi au şanse mari să aibă din nou, de la 1 septembrie, deschis spitalul din oraş, după ce această unitate spitalicească a primit deja avizul Ministerului Sănătăţii, a anunţat luni, printr-un comunicat, Prefectura Judeţului Sibiu.
Constanţa: Protest al salariaţilor Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare Constanţa, 17 feb /Agerpres/ - Aproximativ o sută de salariaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare au protestat, joi, în curtea instituţiei, împotriva intenţiei guvernanţilor de a transforma unitatea medicală în secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.
Prahova: Spitalul de la Urlaţi, închis anul trecut prin decizie a Guvernului, va fi redeschis oficial Ploieşti, 1 oct /Agerpres/- Fostul Centru de Sănătate din oraşul prahovean Urlaţi, închis la data de 1 aprilie a anului trecut prin decizie a Guvernului în cadrul procesului de restructurare a sistemului sanitar, va fi redeschis oficial, luni, aici urmând să funcţioneze trei secţii cu un număr de aproximativ...
Constanţa: Consiliul Judeţean a aprobat comasarea Spitalului de Ftiziologie Agigea cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa a decis ca Spitalul de Ftiziologie Agigea să fie comasat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi, potrivit managerului SCJU, dr. Dan Capăţână, este singura dintre propunerile Ministerului Sănătăţii cu privire la reorganizarea spitalelor din judeţ care a fost...
Constanţa: Ministrul Bănicioiu a inaugurat Compartimentul Primiri Urgenţe şi heliportul Spitalului Cernavodă Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vizitat, marţi, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, cu prilejul inaugurării noului Compartiment Primiri Urgenţe (CPU) şi a heliportului unităţii medicale.