Cele mai citite
 


Mihai Tănăsescu: Problema arieratelor reprezintă punctul central al întregii viziuni a noului acord
marţi, 8 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 8 feb /Agerpres/ - Problema arieratelor reprezintă punctul crucial al întregii viziuni a noului acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a declarat marţi, la postul public de radio, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
'Sigur, această problemă reprezintă punctul crucial al întregii viziuni pentru perioada de doi ani, începând din primăvara acestui an. Această problemă vine din trecut şi trebuie rezolvată într-un fel sau altul. Am convenit cu autorităţile ca în trei luni să fie elaborată o strategie privind modul în care aceste arierate urmează să fie stinse în anii viitori. Vom lucra cu autorităţile de la Bucureşti, cu specialişti de la Banca Mondială, pentru a defini ce e de făcut, pentru fiecare companie în parte, că e de la Ministerul Transporturilor, sau Ministerul Economiei, fiecare companie trebuie tratată diferit, deoarece cauzele sunt diferite. Procesul de reforme structurale din cadrul acestor companii va conduce gradual al eliminarea acestor arierate', a explicat Tănăsescu.
Acesta a menţionat că arieratele pot fi clasificate în mai multe feluri, arierate guvernamentale şi arierate ale companiilor de stat.
'Sunt arierate guvernamentale: datoriile segmentului guvernamental către diverşi furnizori ce au prestat servicii şi au adus unele bunuri statului, cum ar fi, de exemplu, în sănătate. Şi aici, în ultima perioadă s-au făcut plăţi importante de la bugetul de stat pentru eliminarea acestor arierate. A doua categorie sunt arieratele companiilor publice către furnizorii de servicii, companii din domeniul energiei, din domeniul transporturilor. Acest nou program se focalizează în special pe reforme la nivelul acestor companii, dar şi la nivelul Sănătăţii, unde reformele structurale au început şi probabil vor continua, astfel încât eficienţa financiară să fie crescută şi, nu în ultimul rând, şi cel mai important, e ca serviciul public privind sănătatea să aibă eficienţă crescută', a mai spus oficialul FMI.
Tănăsescu a subliniat că acest nou program este al României şi nu impus de Uniunea Europeană sau FMI, e un program, o strategie economică susţinută în implementare de instituţiile financiare internaţionale, 'e un parteneriat între România şi instituţiile financiare, ce are ca rol creşterea gradului de eficienţă a sectorului public în România.
'Pe parcursul celor doi ani vor fi măsuri pe care autorităţile vor trebui să le implementeze şi care vor conduce la un plus de calitate a serviciilor publice şi a disciplinei financiare în aceste companii', a precizat reprezentantul FMI.
El a afirmat că fiecare companie va fi radiografiată pentru a vedea care sunt problemele, de unde vin şi care sunt măsurile pe care statul, managementul companiei trebuie să le ia, care sunt paşii de urmat pentru ca eficienţa financiară să fie sporită.
'Avem un răgaz de câteva luni pentru a face această radiografie tuturor companiilor de stat, din transporturi, energie, iar în primăvara acestui an, când o nouă misiune va veni la Bucureşti, vom avea o evaluare corectă şi, din acel punct, vom porni pentru a vedea ce trebuie făcut'.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere cu partenerii financiari internaţionali, finalizate Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Monetar Internaţional au finalizat sâmbătă Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere, documentele care concretizează negocierile care au avut loc în cadrul celei de-a şasea evaluări a acordului dintre FMI şi România.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Un nou acord cu BM va sprijini România să-şi îmbunătăţească eficienţa financiară şi sistemul de asistenţă sanitară Banca Mondială va acorda anul acesta României, în cadrul noului acord, o tranşă din Programul de Împrumut de Dezvoltare (DPL 3) în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a susţine măsurile de eficientizare a cheltuielilor bugetare şi consolidare fiscală în domeniile bugetului, salariilor din domeniul...
Corina Creţu: CE este preocupată de întârzierile pe care România le are în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii Comisia Europeană este preocupată de întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii, a precizat luni comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, la o masă rotundă pe tema dezvoltării a trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi...
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.